Nyheter
25 november 2019 19:00
Ridsportplus

”Mycket av det läder som används till hästar är inte miljövänligt”

PionjärHållbar klädproduktion och ekologiska livsmedel har varit på allas läppar under lång tid. Men få pratar om miljövänlig hästutrustning. Det vill Madeleine Svenningsson ändra på. Nu har hon öppnat Sveriges första klimatsmarta ridsportbutik.

”Mycket av det läder som används till hästar är inte miljövänligt”
Ecolines grundare Madeleine Svenningsson med hästen Bel Angelique. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nästan varje häst har någon form av läderutrustning – läder som till 90 procent är miljöfarligt kromgarvat i länder där arbetsmiljö och djurhållning inte håller den standard vi ställer krav på i Sverige.

    Men samtidigt som vi ställer allt högre miljökrav på de kläder vi har på oss och maten vi äter, är det få som funderar kring den utrustning vi använder till våra hästar. Något som hoppryttaren och entreprenören Madeleine Svenningsson reagerat på. Nu har hon startat Sveriges första klimatsmarta ridsportbutik.

    – Drömmen om att driva en ridsportbutik har alltid funnits hos mig samtidigt som klimatdebatten har vuxit sig allt större. Till slut ställde jag mig frågan ”vad kan ridsporten göra för att bidra till ett bättre klimat?”, berättar Madeleine Svenningsson, som både arbetat i ridsportbutik och tagit högskoleexamen som butikschef.

    Svaret blev nätbutiken Ecoline som öppnade i somras. Affärsidén är att erbjuda ”klimatsmart hästutrustning” och grimmor, grimskaft, hundhalsband och koppel i läder utgör ännu så länge det huvudsakliga sortimentet som är tänkt att utökas.

    Inga skyddskläder

    Ecolines produkter tillverkas för hand i Sverige av naturgarvat läder av överskottshudar från den svenska köttindustrin. Tärnsjö Garveri står för garvningen och i stället för krom används barkextrakt för att garva lädret. Det innebär att det är fritt från miljöfarliga och hälsovådliga ämnen. Processen tar dock längre tid och är mer kostsam än vid kromgarvning, vilket är anledningen till att de flesta tillverkare väljer kromgarvat läder.

    – Det är helt enkelt priset som styr, säger Madeleine Svenningsson.

    Hon berättar att en av världens största läderexportörer är Bangladesh, som är det land med flest antal garverier och krom som främsta garvningsmetod.
    – Problemet är att de inte har samma krav på vare sig människors arbetsmiljö eller djurhållning som vi har i Sverige. Lönerna går inte att leva på, arbetsdagarna är långa, de har inga skyddskläder och det är barnarbete. Statistik visar också att arbetare dör på grund av arsenikförgiftning som de kan få av kromet. Varför ska vi stödja det?

    Lädret i Ecolines produkter är inte bara av svenskt ursprung, det är dessutom spårbart ”från slutprodukt ända ner till betande djur”. I princip kan man alltså få reda på vad kossan hette, eller hade för nummer, när man köper en grimma. Allt för att säkerställa att djuren har tagits omhand på ett sätt som stämmer överens med den svenska djurskyddslagen.

    Problemet är att de inte har samma krav på vare sig människors arbetsmiljö eller djurhållning som vi har i Sverige.

    Ytterligare en hållbarhetsaspekt är att djurhudarna som transporteras till Tärnsjö Garveri för garvning endast behöver saltas för att hålla sig fräscha, medan det varma och fuktiga klimatet i Bangladesh gör att hudarna behöver diverse olika kemikalier för att inte ruttna innan de kommer fram till garveriet.

    Att djurhudarna dessutom är en restprodukt från den svenska köttindustrin förstärker Ecolines cirkulära affärsmodell ytterligare.
    – Så länge vi äter kött kommer djurhudarna att finnas som avfall och då är det ju bra om vi kan ta hand om det, säger Madeleine Svenningsson och tillägger att nästa hållbara steg handlar om att erbjuda reparation av läderprodukter.

    Miljöcertifiering långt borta

    Under uppstarten av Ecoline har Madeleine Svenningsson bland annat varit i kontakt med företag som miljöcertifierar produkter och upptäckt att ingen riktigt tänkt på hästutrustning i det sammanhanget.
    – Den tanken hade helt gått förbi dem, men jag fick löften om att det är något som ska granskas framöver, säger hon.

    Som jämförelse kan nämnas att Tärnsjö Garveri även levererar läder till Kavat, som är det första svenska skoföretag som fått EU:s miljömärke EU-blomman.

    Madeleine Svenningsson har fått mycket positiv respons på sin affärsidé och beställningarna trillar in regelbundet. Det enda negativa är priset, som blir betydligt högre än vad du kan köpa en lädergrimma för hos någon av de större ridsportkedjorna.
    – Tanken är dock att våra grimmor ska hålla i många, många år, om man tar hand om dem på rätt sätt – och det är ju också en fråga om att leva klimatsmart, säger hon, och tillägger att tråden som används när grimmorna sys är vaxad lintråd, ett naturmaterial ”som håller i evigheter”.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden