Träningstips
1 september 2021 20:30
Ridsportplus

När galoppen är livlinan

Från LA till Msv, del 4Ju högre upp i klasserna man kommer, desto större blir kraven på att kunna rida olika distanser mellan hinder på ett visst antal galoppsprång.

När galoppen är livlinan
Kajsa Björe vet hur man reglerar galoppsprången, det syns på resultatlistan. Kajsa rider Boleybawn Dakota (sto f -13 e I’m Special de Muze-Ralmé Z, äg High Performing People Stockholm AB). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lotta Björe förklarar hur man ska tänka i olika situationer på hoppbanan.
    – Att kunna reglera galoppsprången är en livlina. Utan att kunna det är det mer ett lotteri om du är felfri eller inte, framför allt när du börjar rida större klasser.

    Relaterade avstånd mellan två hinder ställer större krav på ryttaren. Som relaterat brukar i regel räknas de avstånd där banbyggaren tänker sig åtta galoppsprång eller färre. Ju färre språng det är mellan hindren, desto svårare blir det. Men det är mycket som påverkar hur många galoppsprång det blir mellan två hinder.
    – Hästens galoppsprång och temperament, i vilket tempo du rider, hindertyper, höjd på hind-ren, om du rider ute eller inne och underlaget är saker som har betydelse, likaså om banan lutar. Vår bana hemma är kuperad, vilket gör att vi får träna på att rida hästarna i ännu bättre balans. Här blir det tydligt hur de relaterade avstånden blir om man rider uppför eller nerför, förklarar Lott Björe.

    Under träning använder sig Lotta Björe ibland av något kortare avstånd mellan hindren än vad som är vanligt på tävling.

    Kajsa-bjore-4-210516-rt
    Börja med böjda spår Foto: Roland Thunholm

    1. Börja med böjda spår

    För de yngre och mindre rutinerade ryttarna ligger fokus på att hitta en bra väg i ett tempo som är anpassat till    hinderhöjden, då får de också en bra rytm och antalet galoppsprång är inte lika viktigt.

    När det väl är dags att börja träna på att räkna språng använder sig Lotta Björe av böjda spår.
    – När man ska börja räkna sprången är det lättare att göra det på ett böjt spår eftersom man kan justera vägen i sidled och lättare bibehålla rytmen.

    När ryttaren klarar av att rida bra på böjda spår är det dags för nästa utmaning, att börja göra de relaterade linjerna på rakt spår. Här kan ryttaren inte justera vägen, utan måste vara mer exakt i tempo, avsprångspunkt och kommunikation mellan hindren.

    Kajsa-bjore-2-210516-rt
    Nära eller långt ifrån Foto: Roland Thunholm

    2. Nära eller långt ifrån

    Om du vet att avståndet mellan två hinder är kort, underlättar det om du kommer närmare det första hindret så att du får ett rundare språng och får en landning närmare hindret för att skapa mer plats till nästa. Vet du att avståndet är långt ska du tänka tvärt om och försöka komma mer hoppande in och få ett större språng så att du får landningen längre bakom hindret. Här kommer ridskicklighet och erfarenhet in.
    – Den rutinerade ryttaren har alltid en reservplan för hur den ska agera om anridningen till ett hinder inte blir exakt som det är tänkt. Det gäller att kunna agera snabbt om man inte kommer exakt som planerat och ändå lösa situationen på ett bra sätt, säger Lotta Björe.

    Ovning-3
    Bana med flera relaterade avstånd

    3. Bana med flera relaterade avstånd

    Lotta Björes ridbana lutar lite och ridningen från hinder 2 till 3 och 6 till 7 blir därför något i uppförsbacke. Från 4b till 5 blir det i stället lite nerför. Under uppvärmningen får eleverna rida linjerna med extra språng när hindren är lägre.
    – Du måste kunna rida in det extra språnget i balans och inte bara bromsa med handen, säger Lotta Björe.

    Mellan hinder 2 och 3 gäller det att ha en bra galopp från start så att hästen inte hoppar för kort över hinder 2 och ryttaren måste jaga till hinder 3. Då blir det också svårare att rida genom svängen till hinder 4 i balans. Efter hinder 4 måste ryttaren balansera upp hästen då de ofta har lite mer fart ut ur kombinationen. För att få en bra linje mellan 6 och 7 gäller det att i tid se vägen för att kunna välja ett bra spår, och samma sak mellan 8 och 9. På dessa linjer kan man variera antalet galoppsprång ganska mycket beroende på hur man rider bågarna.

    Fakta

    Lotta Björe

    Lotta
    Lotta Björe Foto: Roland Thunholm

    Lotta Björe är en av Sveriges mest meriterade tränare med ett stort antal SM-medaljörer bland sina elever.

    Hon har själv ett förflutet som landslagsryttare i hoppning, med många framgångar både nationellt och internationellt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden