Veterinärt
29 november 2021 09:04
Ridsportplus

”När hästar tuggar gör de rent sina tänder”

KariesKaries är en sjukdom som får tandens hårdvävnad att luckras upp. Det är vanligt med lindriga angrepp men får hästen större problem är det dags för hästägaren att agera. Vi talar om kariesangrepp med Ove Wattle, hästodontolog

”När hästar tuggar gör de rent sina tänder”
Hästen kan drabbas av karies både i fram- och i kindtänder. Just denna häst har ett hål i en framtand. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Karies beror på en bakterie som finns naturligt i hästens mun, Streptococcus devriesei. Bakterien orsakar en syraattack i hästens mun, som leder till att tändernas hårdvävnad luckras upp och bryts ned.

    Ove Wattle är veterinär och hästodontolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och ansvarig för utbildningen av hästodontologer i Sverige. Han förklarar varför hästar får karies, och vad du gör om hästen drabbas.

    Ove-wattle3
    Ove Wattle är veterinär, kirurg och hästodontolog på Sveriges Lantbruksuniversitet. Tillsammans med tandläkare Torbjörn Lundström har han startat upp och är ansvarig för utbildningen inom häst-odontologi. ”Ett universitet måste hela tiden utmanas och förstå de områden man jobbar med bättre”, säger han om varför han började intressera sig för tänder.

    Hur vanligt är det med karies?
    – Lindriga kariesangrepp finns hos den absoluta majoriteten av alla hästar. Mer allvarliga kariesangrepp som man bör uppmärksamma och göra något åt är det en lägre andel som har. Det beror lite på olika populationer och olika typer av hästar, men uppskattningsvis har 10-20 procent av alla hästar lite mer aktiva kariesangrepp.

    Har det blivit vanligare?
    – Vi har haft känslan av att det har ökat, men vi kan inte säga det bestämt då vi inte har säker statistik. Vi kan också ha ändrat vårt sätt att registrera fynd och vi ser kanske saker på ett annat sätt i dag än vad vi gjorde för 30 år sedan.

    Hur motverkas karies?
    – Ättid med grovfoder, en bra tuggfunktion och god salivproduktion är hästens försvar mot karies. Allt som påverkar tänderna på ett sådant sätt att de inte kan göras rent ordentligt eller på ett sätt som förändrar tuggrörelsen ökar risken för karies.
    – När hästar tuggar gör de rent sina tänder med hjälp av grovfodret. Det är deras sätt att borsta tänderna. Om de inte får tillräcklig ättid med grovfoder finns det en större risk för att fodret blir kvar i munnen, vilket ökar risken för karies.
    – En annan riskfaktor är om hästen inte trivs med betslingen och lägger bettet så att det skaver på tänderna. Då nöter bettet ned tandytan och den mekaniskt skadade ytan kommer sedan inte vara i tuggkontakt när hästen gör rent munnen med sin tuggning. Då blir fodret lättare kvar.
    – Om hästen har tänder som inte är helt på rad och som sitter glest fastnar foder lättare mellan tänderna. Det leder till en dålig tuggrörelse och en ökad risk för att fodret blir kvar mellan tänderna. Även hästar som har rejäla hakar i munnen
    riskerar att få en dålig tuggrörelse som hindrar rengöringen.
    – Det viktigaste är att man under de unga åren gör rutinmässiga kontroller av hästens tänder. Det är lättare att åtgärda problem på den unga individen.

    Vad gör man om hästen drabbas?
    – Fördelen med karies hos hästar är att man kan bromsa kariesangreppen och att processen oftast inte går så fort. Får man till en bra tuggfunktion kan de angripna delarna av hårdvävnaden slitas bort, och då exponeras friskare vävnad i stället.
    – På tuggytan kan man, precis som på människan, göra rent den kariesangripna tanden och lägga en fyllning. Vid karies-angrepp längs tändernas sidor är det svårare att få fyllningar att sitta kvar och täcka på ett bra sätt. Då måste hästägaren i stället jobba på helheten. Det gäller att få till tuggfunktionen, se över foderstaten och sådant som kan öka risken för karies.

    Fakta

    Lång tid innan hästen får ont

    Ove Wattle berättar att karies i sig inte gör ont för hästen.

    Tandens hårdvävnad består av emalj, cement och dentin och det är inte förrän kariesangreppet når dentinet som det finns en risk att det börjar göra ont på hästen.

    Om man inte behandlar ett aktivt karies-angrepp kan det leda till att tanden försvagas och frakturerar eller att det packas in foder och hästen får svårt att äta.

    ”Det blir ett lidande för hästen när den inte kan tugga på ett normalt sätt”, säger Ove Wattle.

    Karies

    Streptococcus devriesei fermenterar, alltså förjäser, det socker som alltid finns i hästens mun. Detta leder till att pH-värdet i munnen sjunker lokalt och det blir som en syraattack på tänderna. Om pH-värdet sänks tillräckligt mycket börjar hårdvävnaden i tanden, cement, dentin och emalj (i nämnd ordning) lösas upp och bryts ned.

    VIKTIGT!

    … att åka till veterinär om hästen uppvisar nya beteenden som besvär vid fodring eller betsling.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym