Hästliv
16 oktober 2012 22:09

När hästen väljer själv

Forskare i Ukraina har i en studie undersökt vad en grupp przewalskihästar spontant valde att beta och vilka växter de helt undvek.

Betesmarken, i närheten av Tjernobyl, bestod av övergiven åkermark som återerövrats av vilda växter. Betesvalet skiftade något över tiden, vilket troligen berodde på förändringar i växternas energi- och näringsvärde.

Av totalt 280 växter som inventerades av forskarna betades 52 vid någon tidpunkt. De växter som var mest populära bland hästarna var kvickrot, hundäxing, foderlosta, rödklöver och kråkvicker. Giftiga blommor som smörblommor och stånds lämnades helt orörda av hästarna.

Enligt Foderbladet Häst från SLU har studien bäring även i Sverige eftersom den gjordes i ett klimat som liknar södra och mellersta Sverige samt med en flora som liknar den svenska skriver ATL.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden