Ponny
6 december 2022 19:00
Ridsportplus

”När man väl får Miltons hjärta så gör han allt för en”

Nya ryttareMed nytt år i sikte är det flera av Sveriges toppekipage på ponny som splittras. Signe Ekengren och Blaengwen Kato Star, Caroline Ankarcrona och Hot’n Tot och Mathilda Hansson och Unsphinx D'hurl’Vent gjorde alla sina sista starter tillsammans i Baltic Cup i Danmark. Ridsport har tagit reda på vad som händer nu.

”När man väl får Miltons hjärta så gör han allt för en”
Mathilda Hansson vid tävlingarna i Friends i höstas tillsammans med Unsphinx D'hurl 'Vent. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Han kallas för ”Milton”, efter John Whitakers vita sagohäst med samma namn. Stjärnponnyn Unsphinx D’hurl’Vent (PSF val f-08 e Leopard de Mahoud-Leadership) gör skäl för sitt smeknamn – tillsammans med Mathilda Hansson har den vita hoppkanonen vunnit allt från SM-guld till dubbla segrar i finalen av Prins Carl Philips pris. Helgen som gick var ekipaget även med och tog storslam för Sverige i Baltic Cup i Danmark. Efter flera år av framgång var det duons sista tävling tillsammans.

    – Han känns verkligen som en liten mini-Milton. Det är en väldigt kraftfull ponny, han är pigg och kan även bli lite stark. Det är en fantastisk ponny att rida, han får en att lita på honom, säger Mathilda Hansson, som nu lämnar över tyglarna till lillebror Jonathan Hansson.

    Vad har du för tips till lillebrorsan?
    – Bara att han ska ta det lugnt och lära känna honom. Och att han inte ska känna någon press över att jag har haft honom, de måste få göra sin egen resa. När man väl får Miltons hjärta så gör han allt för en, allt han behöver tänka på är att ta det lugnt och lita på honom.

    Det är en fantastisk ponny att rida, han får en att lita på honom. Mathilda Hansson

    C-ponnyn Unsphinx D’hurl’Vent tävlades tidigare som D-ponny internationellt och då i klasser upp till 1,30. Därefter såldes han till Irland och mättes då ner till C-ponny. I slutet av 2018 importerades han till Sverige och 2019 tog han SM-guld inomhus med Mathilda Hansson i Södertälje.

    Equestrian Sport
    Glad SM-vinnare. Mathilda Hansson strålade under och efter ärevarvet 2019. Foto: Arkivbild

    Satsar vidare på ponny och häst

    För Mathilda, som fyller 14 år nästa är, blir det fortsatt satsning på D-ponny, children och även lite juniorklasser. Det är färdigtävlat för året, men när säsongen drar igång till våren hoppas Mathilda på att rida en del internationellt.

    Med D-ponnyn K-Little Hero D’18 (BWP val f 10 e Lexicon-Lys de Darmen, uppf Luc Henry, äg Majo Yard AB) vann hon senast en Medelsvår A i Halmstad efter en felfri ritt. Hon hoppas också mycket på Coolys AVM Cosmo (ISH val f-15 e Vancouver-Carthago, uppf Noelle McCarthy, äg Majo Yard AB), som trots sin ringa ålder har visat stor potential med felfria GP-rundor i både Kronenberg och Drammen.
    – Hero är en väldigt speciell ponny, det har tagit lång tid att klicka med honom, säger Mathilda.

    Den tredje D-ponnyn Electra (ASRP sto f-12 e Ivanhoe-Kamillo av Haga, uppf Jan Larsson, äg Majo Yard AB) ska även den tas över av Jonathan, som fyller 12 år nästa år.

    Jag vill rida D-ponny internationellt, juniorklasser på några av storhästarna och fortsätta i childrenklasserna. Mathilda Hansson

    I stallet finns också flera storhästar, bland andra Hello HX (KWPN sto f-12 e Affelay-N-Aldato, uppf Stal Hendrix, äg Majo Yard AB) och Homey (KWPN sto f-12 e Cardento-Heartbreaker, uppf J. Kramer, äg Majo Yard AB), som Mathilda startat upp till 1,40 respektive 1,30 felfritt.

    Med Rubio Monocoat Electric (KWPN sto f-09 e Ukato-Oklund, uppf E. Schlein, äg Majo Yard AB) har hon ridit flera nationshoppningar, vunnit SM-guld och ridit EM för children.

    – Jag vill rida D-ponny internationellt, juniorklasser på några av storhästarna och fortsätta i childrenklasserna. Såklart hade jag gärna ridit EM på antingen D-ponny eller children också, säger Mathilda om planerna för 2023.

    Mathilda Hansson-rubio Monocoat Electri 3 210812 Rt
    Mathilda Hansson och Rubio Monocoat Electric. Foto: Roland Thunholm

    Drillas av Pether och Per

    Tidigare tränade hon för irländaren Dave Maguire, men sedan ungefär ett år tillbaka är det Pether Markne och hans partner Per Sandgaard som gäller.
    – Jag tränar mest för Pether, men om han är iväg blir det dressyr med Per, säger Mathilda som känner att året med paret Markne-Sandgaard har gett resultat.

    – Jag har utvecklats mycket i min ridning, vilket har gjort att jag har kunnat rida med mindre hand och hålla flytet mer i svängarna. Det har gjort att jag har kunnat ta bort steg i svängarna och bli snabbare i en omhoppning. I och med att jag har utvecklat min egen ridning har jag även kunnat utveckla mina hästar, säger Mathilda.

    Katostar
    Blaengwen Kato Star med tidigare ryttaren Jack Gateau i sadeln. Foto: Privat

    Tas över av lillasystern

    Baltic Cup i Danmark var även sista tävlingen för ett par till av Sveriges unga toppekipage på ponny. Signe Ekengren och Blaengwen Kato Star (WPCS hingst f-07 e Synod Master Man-Fronarth Glyndwr, uppf N.S. Jones) har gjort en fantastisk resa tillsammans, med flera SM-medaljer på meritlistan och nästan fler dubbelnollor i höga klasser än vad det går att räkna till. Men nu ska den häftiga lilla B-ponnyn vidare till en ny liten ryttare.
    – Han ska tillbaka till sin gamla ägare. Deras minsta dotter ska rida honom, berättar Signe för Ridsport.

    Ponnyn reds tidigare av Nathalie Wennerhorn, som var nära prispallen vid children-EM i somras. I familjen finns lillasystern Nellie Wennerhorn, som nu får en fin start på ryttarkarriären.

    Caroline Ankarcrona 1 210811 Rt
    Det var nervöst att titta på OS, värre än att rida SM själv, sa Caroline Ankarcrona efter guldbragden i Tokyo, där pappa Henrik var lagbyggare. Foto: Roland Thunholm

    ”Hotte” är inte till salu

    Även Hot’n Tot (Knabstruper val f-05 e Okänd-Okänd, äg Ankarcrona Equestrian AB) och Caroline Ankarcrona gjorde sina sista starter i Danmark. Ekipaget har gjort en stabil resa tillsammans med fina framgångar och varit snubblande nära SM-medalj. ”Hotte” kommer dock att finnas kvar i stallet.

    – Jag har två yngre syskon som är elva och fem år. De kommer att få prova att rida Hotte nu under vintern och våren, och om de inte verkar väldigt intresserade så kommer han att säljas. Just nu är han varken såld eller till salu, säger Caroline.

    Fokuset nästa år ligger på att komma upp på de högre höjderna med Meweis. Caroline Ankarcrona

    Hon satsar nu på D-ponnyn Meweis av Toftagården (NEWF hingst f-09 e Sturevallens Gentleman-Åstratorps Mowitz, uppf Siw Mattsson, äg Ankarcrona Equestrian AB), som hon redan har hunnit rida ihop sig lite med.

    – Fokuset nästa år ligger på att komma upp på de högre höjderna med Meweis. Vi planerar att debutera Medelsvår i början av nästa år. Ett mål är sedan att försöka kvala till Prins Carl Philips pris-semifinalerna.

    – Vi känner oss väldigt säkra på de lägre höjderna nu och ser mycket fram emot att ta oss an större utmaningar 2023, säger Caroline.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden