Annons från Vida

Dammfria ströprodukter underlättar vardagen för Lovis och Pernilla

“Att ha hästintresset gemensamt har många fördelar, men jag har sparkat mamma från mockningen – hon är för slarvig!”

Dammfria ströprodukter underlättar vardagen för Lovis och Pernilla
Lovis Lundblad med ponnyn Gevas Halifax.

För Pernilla Lundblad och dottern Lovis kretsar vardagen kring den sjuårige D-ponnyn Gevas Halifax, en snäll och busig valack som blivit Lovis bästa vän och tävlingskompis. Pernilla Lundblad är uppväxt med hästar och har ridit stora delar av sitt liv, så det var kanske inte så konstigt att det blev just hästar för Lovis också. Dottern erkänner att hon var hästrädd som yngre, men trots det var Pernilla övertygad om att hon skulle bli en inbiten hästtjej, och Gevas Halifax är inte Lovis första ponny. 

Var det kärlek vid första ögonkastet? Ja, tidigare än så – de hade nog bestämt sig för att det var just Gevas Halifax de ville ha när de satt i bilen på väg till provridningen hösten 2021. Lovis fastnade för att ponnyn hade både kapacitet och ett stort hjärta. Att han dessutom visade sig vara renlig i boxen var minst sagt en ren bonus!

Vida Produkter
Både Vida Stallströ och Vida Ströpellets är tillverkade av svenskt trä.

Kvalitetsströprodukter från Vida underlättar vardagen 

Oavsett om det är Lovis eller Pernilla som ansvarar för mockningen så är de överens om att uppgiften underlättas av bra ströprodukter, och de väljer alltid ett dammfritt strö.

Vida Stallströ är ett dammrensat kutterspån som passar extra bra för presterande hästar och hästar med luftvägsproblem. Det lättmockade stallströet har en bra uppsugningsförmåga och ger ett fräscht underlag i boxen. Vida Ströpellets är också dammfritt och ett bra alternativ för dig som föredrar bädd i hästboxen. Ströpellets produceras av kutterspån och vattnas när du strör ut det för att expandera till en täckande bädd. Det går att blanda ströprodukterna för att anpassa underlaget i boxen till just din hästs behov. Både Vida Stallströ och Vida Ströpellets är tillverkade av svenskt trä i Vidas sågverk, helt utan kemiska tillsatser och impregnerat virke.

– Jag bor nästan i stallet, och vill aldrig flytta!

Vardagstipset: gemensam planering

Att dela hästintresset i familjen har många fördelar, till exempel planerar Pernilla och Lovis veckans träningar och ridpass tillsammans. Sen finns det såklart nackdelar också, tycker Lovis, som när Pernilla lägger sig i för mycket.
– Mamma känner ju inte min känsla på hästryggen från marken, och det kan sätta käppar i hjulet för oss när hon säger något som inte alls stämmer med min känsla, berättar Lovis.

Vardagen i stallet tar mycket tid, men Lovis är noga med att hon tar ansvar för både hästen och skolan. Hon beskriver sig själv som ganska ineffektiv när det gäller stallsysslor, och är kanske inte rätt person att be om tips för att få stallvardagen att gå smidigt.
– Jag bor nästan i stallet, och vill aldrig flytta! Mitt bästa vardagsknep är nog att sköta skolan, eftersom det gör det möjligt för mig att ha livsstilen med hästar som jag älskar, säger Lovis.  

Slarvmockning eller noggrant sorterande?

Så hur var det med mockningen? Lovis beskriver sig själv som en pedantisk mockare, alla pluttar ska bort! Hennes bästa mockningstips är att göra pyramider av ströet så att det som ska mockas ut rullar ner på golvet. Mockningen underlättas av att hon har en renlig ponny. Trots det har Lovis invändningar när mamma Pernilla mockar – hon är för slarvig!
– Mamma är sparkad från mockningsbranschen enligt mig, säger Lovis, och det är kanske ingen överraskning att Pernillas bästa mockningstips är att låta hästen gå ute så mycket som möjligt så att boxen kräver minimal städning!

TEST

Vilken mockningstyp är du?

Dagdrömmaren

Glöm yoga, du hittar ditt zen med grepen i hand! Du har tankarna på annat håll och tycker det är avkopplande att gå och plocka i ströet, och du är oförstående när din omgivning undrar varför du inte är klar än – du har ju nyss börjat?!

Den pedantiska

Du granskar boxen med hökögon innan du hugger in – minsta lilla orenhet ska bort! Kanske passar du på att skura krubban när du är igång? Att stallgången är rensopad sekunderna efter du slutat mocka är en självklarhet.

Den flaxiga

Du vet inte riktigt hur det går till, men du misstänker att spån och halm har något emot dig! När boxen är mockad ligger det nästan lika mycket strö utanför skottkärran som i den, så det är bara att flytta kärran och städa stallgången också.

“Jag gör det imorgon”

Du är något av en expert på att hamna i tidsnöd, och handen på hjärtat – det är få som väljer mockning istället för att hinna rida. Så du lyfter ut det värsta från boxen, strör rent och lovar noggrannare mockning imorgon.

Tvåminutaren

Andra hästägare suckar avundsjukt när de ser dig mocka – din häst är nämligen stallets renligaste! Allt som ska mockas ut är samlat i ett hörn, och du behöver inte rota runt utan mockar på två minuter, max!
Expandera
?

Läs mer om Vidas ströprodukter här!

Webbutik: www.vida.se

Annons från Vida
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden