Annons från NAF Sweden

Lär dig mer om stoets brunst

NaturligtBrunsten påverkar stoet på många olika sätt och oftast blir de mest påverkade av den första brunstperiod. För att förstå varför måste man också förstå den så kallade övergångsperioden – tiden då hon anpassar sig från vintermånadernas vila till aktiv brunstsäsong, så som naturen tänkt sig. Chefsveterinären Andy Richardson förklarar mer.

Lär dig mer om stoets brunst
Foto: Mayra Vidal

Vad är en övergångsperiod?
Majoriteten av våra ston har en säsongsbetonad brunst som utvecklats över tid för att fölen ska födas på våren. Denna timing är tänkt att maximera fölens överlevnad under den kommande vintern, genom att de då är äldre och mer motståndskraftiga.

Med detta i åtanke, har de flesta ston en period under vintermånaderna där de går ur brunst. Detta gäller dock långt ifrån alla, då flertalet studier har visat att upp till 25% av stona fortsätter att brunsta året runt på det norra halvklotet.

De ston som slutar att brunsta under vintern går igenom en övergångsperiod under senvinter/tidig vår innan de landar i en regelbunden 21-dagarscykel som sen upprepas fram till sensommaren/tidig höst.

Naf_se_anp1195-2400x2400px_omsp

Hur påverkar detta mitt sto?
Under senvinter och tidig vår stimulerar det ökande dagsljuset äggstocksaktiviteten hos ston. Folliklar (äggblåsor) i äggstocken växer i storlek och producerar hormonet östrogen. Vanligen kommer flera folliklar att krympa och sedan växa igen flera gånger, vilket orsakar oregelbundna svängningar i hormonnivåerna. I slutet av övergångsperioden kommer en dominant stor follikel att bildas och ägglossning sker. Stoet går därefter in i en mer regelbunden cykel.

Hormonella svängningar till följd av att östrogen-producerande folliklar växer och krymper under övergångsperioden

Naf_se-irma_with_horse_and_dog-2400x2400px_omsp
Foto: Mayra Vidal

Vilka beteenden kan vi se under övergången?
Övergångsperioden kan påverka ston på en mängd olika sätt, vilket orsakar allt från subtila förändringar till mer betydande inverkan på prestationsförmågan:

BeteendeBakgrund
Stoet verkar vara i kraftig brunstÖkade nivåer cirkulerande östrogen via äggstockarna i övergångsperioden  
Oberäkneligt humörHormonella svängningar till följd av att östrogen-producerande folliklar växer och krymper under övergångsperioden
Förlängda perioder med visat brunstbeteendeStörre folliklar kan kvarstå i flera veckor innan de slutligen släpper i form av ägglossning i slutet av övergångsperioden
Ovilja att utföra mer krävande/samlande rörelser under ryttareCirkulerande östrogennivåer kan ge beteenden som uppfattas som olydighet  
Nedsatt fokus och koncentrationTill följd av hormonella svängningar
Obehag under ryttare Muskelspänning i rygg och bakpartiFolliklarnas tillväxt kan orsaka smärta i äggstockarna

Hur kan vi hjälpa våra ston?
När man hanterar fysiologiska besvär är ett naturligt tillvägagångssätt ofta bäst. Att bibehålla en stabil flock kring stoet är viktigt, i kombination med regelbunden utevistelse, motion och anpassad träning. Nutrition kan också spela en viktig roll, där en foderstat med mycket fiber och låg andel stärkelserikt kraftfoder ofta är fördelaktigt. Specifikt näringsstöd som är säkert, naturligt och ger stöd för stoets brunstmönster bör starkt övervägas för presterande ston.

Naf_se-pouring_oestress-2400x1600px_omsp
NAF Oestress hjälper ditt sto bibehålla prestationsförmågan oavsett säsong. Foto: Sofie Gullberg


På vilket sätt kan NAF Oestress stötta stoets hormonella och beteendemässiga svar?
NAFs synergistiska blandning tillför en noggrant balanserad örtbas som kombinerar fördelarna från traditionell munkpeppar med krampbark och silverax för att stötta hennes naturliga brunstcykel. Den är rik på antioxidanter, vilket hjälper till att rensa ut överskott av fria radikaler som kan uppstå i perioder av oxidativ stress. Tillsatsen av biotillgängligt magnesium underlättar den glatta muskulaturens funktion. Magnesium har även en naturlig koppling till produktionsnivåerna av olika hormoner, inklusive östrogen, progesteron och kortisol, vilket uppmuntrar till lugn och stödjer frånvaron av hormonella svallningar. NAF Oestress låter ditt sto arbeta mer konsekvent och bibehålla prestationsförmågan oavsett säsong.

Text: NAFs Chefsveterinär Andy Richardson BVSc CertAVP(ESM) MRCVS

Besök gärna vår hemsida för mer information om hur du kan stötta ditt sto året runt

Naf-se-ridsport-oestress-1600x800px-23

Annons från NAF Sweden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden