Annons från Greppa Näringen

Rumma gård först ut med ny miljörådgivning för hästgårdar

Kostnadsfri rådgivningNissekalle Gustafsson och Hanna Larsson var först ut med att ta del av Greppa Näringens nya kostnadsfria rådgivning till hästgårdar. Rådgivningen är frivillig och vänder sig till gårdar med minst 15 hästar med målet att både hästhållaren och miljön tjänar på föreslagna åtgärder.

Rumma gård först ut med ny miljörådgivning för hästgårdar
Nissekalle tycker att det är viktigt att även hästföretagare tar ansvar för miljön. Foto: Pernilla Kvarmo.

Nissekalle och Hanna föder upp hopphästar på Rumma gård utanför Gamleby. Gården ligger nära Ostkusten med Gamlebyån som passerar från sjön Rummen vidare ut i Östersjön. Området är klassat som nitratkänsligt vilket gör miljöåtgärder högst relevanta.
– När Emma Johansson från Hushållningssällskapet ringde och berättade om Greppa Näringens nya rådgivning blev jag nyfiken. Det är viktigt att vi hästföretagare också tar ansvar och gör det vi kan för miljön.

Åtgärder bra både för ekonomin och miljön

Gårdens 150 hektar består av hagar på åker, vallodling och naturbetesmark. Det mesta av fodret produceras på gården och gödsel förvaras i containrar tills det är dags att gödsla vallen. Efter Emmas rådgivning planerar de bland annat att hårdgöra ytor i hagarna och använda vallfröblandningar som passar växande hästar och fölston bättre. Genom att optimera näringsinnehållet och minska foderspillet minskar risken för överutfodring och näringsläckage, vilket är bra både för gårdens ekonomi och miljön. Flera av åtgärderna gynnar även hästhållningen.

Gårdens placering i landskapet har stor betydelse

Emma Johansson, rådgivare på Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge, tycker att det är viktigt att se var den största miljöpåverkan finns och menar att gårdens placering i landskapet spelar stor roll.

Greppa_naringen_bonde-och-ryttare
Nissekalle och Hanna med en av gårdens uppfödningar: Foto: Pernilla Kvarmo.

– Ute på gårdarna diskuterar vi ofta problem med upptrampade hagar, men också hur mockning, gödsellagring och utfodringen sköts i hagarna. Om det finns behov så avslutas startbesöket med att vi tar fram en rådgivningsplan för kommande tre år, säger Emma.

Greppa Näringens kostnadsfria rådgivning, Startbesök miljövänlig hästhållning, riktar sig till dig som har minst 15 hästar. Kontakta din länsstyrelse för att se vilka möjligheter som finns i just ditt län.
Läs mer på www.greppa.nu.

 

Greppa Näringen är svenskt lantbruks största miljöprojekt någonsin. Det drivs av Jordbruksverket i samarbete med LRF, länsstyrelserna och ett stort antal rådgivningsföretag inom lantbruksbranschen. Rådgivningen är kostnadsfri och bygger på frivilligt deltagande med målet att både lantbrukarna/hästhållarna och miljön tjänar på föreslagna åtgärder.

Greppanaringen_logo (kopia)

Annons från Greppa Näringen
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden