Annons från Swedish Warmblood Association

SWB Stories – med passion för hästen

UppfödareI den uppskattade filmserien ”SWB Stories” fortsätter SWB att lära känna uppfödare, ägare, unghästutbildare och ryttare i en andra säsong. I år är det mer fokus på uppbyggnad, allsidig träning och förberedelse för tävling av den unga svenska varmblodiga rid- och sporthästen.

SWB Stories – med passion för hästen

Med hjälp av HNS – Hästnäringens Nationella Stiftelse – kunde SWB under 2023 arbeta med att intervjua personer som på olika områden knyter an till SWB-hästen, och arbetet har fortsatt under 2024.

– Genomslaget med förra årets SWB Stories var väldigt positivt. Det gav en inblick i våra uppfödares vardag och en förståelse för deras utmaningar, med- och motgångar, vad som driver dem och såklart om deras drömmar, berättar Ellinor Andersson, kommunikationsansvarig på SWB.

Föreningen

Avelsföreningen Swedish Warmblood Association, SWB, har i snart hundra år varit navet för utvecklingen av den svenska varmblodiga hästen. Föreningen grundades 1928 (då som ASVH, Svenska Avelsföreningen för Varmblodiga Hästen), och bytte senare namn till SWB, vilket gör den till en av de äldsta och mest etablerade avelsföreningarna i världen. Du som är avelsintresserad, är nyfiken på att kanske ta ett föl på ditt sto eller som äger eller tävlar en varmblodig ridhäst är varmt välkommen som medlem. Du får då tillgång till med massor av rabatter och erbjudanden att nyttja från en rad välkända företag, men också tillgång till rådgivning, utbildningar, träffar och nätverkande – allt för att öka gemenskapen och kunskapen.

Perfekta förutsättningar

Den svenska traditionen kring avel och uppfödning har starka rötter och över tid har man avlat fram en sund och hållbar häst som är eftertraktad på absolut toppnivå. Ett exempel är förra årets avsnitt med Anders Lagergreen och Äppelvikens Ridskola som har fött upp hingsten Point Break (SWB), som tillsammans med Ben Maher gjort succé i världscupen under hösten och var uttagen till det brittiska OS-laget i somras.

– Med rätt upplägg med allsidig träning och återhämtning byggs starka och motiverade hästar med de bästa förutsättningarna att kunna utvecklas för en lång och hållbar karriär.

Helén Uddefors, VD på SWB

Klimatet och naturen i Sverige, där hästarna får röra sig naturligt, är perfekt för föl och unghästars fysiska och psykiska välbefinnande och framtida utveckling. Hästarna som föds upp i Sverige har oftast stora ytor att röra sig på i naturlig frihet och i flock, något som inte är självklart i andra länder. De utfodras också i enlighet med en god och hållbar djurhållning med ett bra grovfoder som grund.

– Med rätt upplägg med allsidig träning och återhämtning byggs starka och motiverade hästar med de bästa förutsättningarna att kunna utvecklas för en lång och hållbar karriär, både i sporten och som ridhäst, något som gör uppfödare och unghästutbildare i Sverige ganska unika, berättar Helén Uddefors, VD på SWB.

Nya avsnitt

Screenshot

I vinterns avsnitt träffar vi bland annat familjen Holmgren som driver Stall Buskhaga utanför Karlstad, där de föder upp, utbildar och säljer dressyrhästar. Vi får också träffa Ulf Johansson som jobbar på Beridna Högvakten och som berättar mer om hur viktig allsidig träning är för deras hästar. I ett avsnitt berättar Björn Svensson som driver Unghästverkstaden utanför Norrköping om sin filosofi kring utbildning av den unga hästen och tävlingsryttarna Vendela och Wynja Eriksdotter Rubin samt Stephanie Holmén och Carl-Walter Fox berättar mer om sitt arbeta med att träna och tävla unga hästar. Du kan se SWB Stories på SWBs Youtube kanal.

SWB Stories – kommande avsnitt

Buskhaga-2_omsp

Fredag 13 december
Linnéa Holmgren, Stall Buskhaga, Vålberg, Värmland
Familjen Holmgren som föder upp, utbildar, tävlar och säljer dressyrhästar med prefixet Buskhaga. Vi får veta mer om hur allt började och hur arbetet på gården ser ut, de unga hästarnas utbildning och träning och dottern Linnéas dressyrsatsning.

Uffe_omsp

Fredag 24 januari
Ulf Johansson, Livgardet, Kavallerikasern, Stockholm
Den beridna vaktparaden är en stor turistattraktion i Stockholm och har blivit en symbol för hela Sverige som en självklar del av det svenska kulturarvet. Drygt 80 hästar finansieras av Föreningen för den Beridna Högvakten och ingår i Försvarsmaktens verksamhet – och merparten av dem är SWB-hästar. Vi får bland annat träffa Ulf Johansson som arbetar i teamet för den beridna verksamheten som berättar mer om hur hästarna förbereds och tränas för uppgiften.

Björn Svensson_omsp

Fredag 31 januari
Björn Svensson, Unghästutbildare, Unghästverkstaden, Finspång, Östergötland

Björn driver sin verksamhet, Unghästverkstaden tillsammans med sin sambo Frida Seger. Han har lång erfarenhet av hur den unga hästen rids in, utbildas och matchas mot årgångschampionaten. Här berättar han mer om sin filosofi och vad han tycker är viktigt. 

Wynja Och Vendela-1_omsp

Fredag 14 februari
Vendela och Wynja Eriksdotter Rubin, dressyr- och fälttävlansryttare, Långås, Halland

Systrarna Vendela och Wynja föräldrar är båda veterinärer och de har i stort sett växt upp på hästryggen. De har ridit flera mästerskap i både dressyr och fälttävlan med siktet inställt på det allra största – att en dag få rida OS. Men går det verkligen med hästar som går året runt på lösdrift? Här berättar de mer om sin filosofi med hästhållning, träning och tävling.

Steffi Carl-4[9]

Fredag 28 februari
Stephanie Holmén och Carl-Walter Fox, Unghästutbildare och hoppryttare, Torna Hällestad, Skåne

Under tio år arbetade Stephanie på Grevlunda för Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson. Idag driver hon egen verksamhet med utbildning och tävling av hopphästar på Borelunds Gård. Hennes sambo, Carl-Walter Fox, nybliven svensk mästare i hoppning, arbetar för LIMO Stables, också på Borelunds Gård. I avsnittet berättar de mer om sin filosofi vad gäller den unga hopphästen och dess utbildning. 

Om SWB Stories

Uppfödare, ägare, unghästutbildare och ryttare, alla har de drivet, kärleken och passionen till hästen gemensamt. I filmserien ”SWB Stories”, som möjliggjorts via stöd från HNS, lär du känna en rad aktiva inom sporten och näringen som berättar om varför deras hjärta klappar extra för den svenska varmblodiga rid- och sporthästen. Du hittar tidigare avsnitt här.


Producerad av SWB – Swedish Warmblood Association

Finansierat via HNS – Hästnäringens Nationella Stiftelse

Annons från Swedish Warmblood Association
Hingstar Online

Just nu 103 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym