Annons från NAF Sweden

Vikten av en stark överlinje och muskulatur

MuskelstyrkaOavsett disciplin, vill vi att kraften ska komma från hästens bakdel och fortplantas längs med överlinjen, framåt och uppåt. Om hästen har en underutvecklad muskulatur, uppnås inte den naturliga självbärande och stabiliserande konstruktionen som behövs för att bära upp vikt och för styrka att prestera. Istället blir rörelsen begränsad i både rörlighet och kraft.

Vikten av en stark överlinje och muskulatur
Catrine Dufour och Bohemian.

Hästen bör röra sig lugnt, fritt och kraftfullt där drivet kommer bakifrån, med en aktiverad bukmuskulatur och en nacke som lyfter vid manken. En stark överlinje gör det lättare för hästen att arbeta effektivt och hållbart.

Tecken på att muskelstyrkan behöver förbättras

En häst med svag överlinje kommer troligen inte trampa på så mycket som den borde. Som referens bör bakhoven som minimum trampa ner i framhovens avtryck. Om hästen går väldigt tätt med hovarna kan det även vara ett tecken på svaghet i ryggmuskulaturen. En konkav och insjunken nacke är en indikation på en svag överlinje. Andra tecken kan vara inbuktningar på båda sidor om manken, att ryggkotorna är högre än kringliggande muskulatur, att höftbenen är spetsiga och musklerna runtomkring insjunkna eller att avståndet mellan bakknäna är betydligt smalare än höfternas bredd. Vid arbete ses ofta en bristande framåtbjudning och rakhet.

Naf-se-bigstock-face-portrait-of-a-shiny-bay-s-1600x1000px
En stark överlinje är viktig för hästens hållbarhet.

Det är även viktigt att du som ryttare underhåller din kondition, styrka och balans.

Faktorer som påverkar muskelstyrkan

Genetik och hästens anatomi är de mest begränsande faktorerna för hur mycket muskelmassa en häst har, men det finns även flera andra viktiga faktorer som påverkar. Ett noggrant träningsupplägg är nödvändigt för att bibehålla och öka muskelmassa. Övningar som tillåter hästen att arbeta långt och lågt och länga ut nacken är särskilt fördelaktiga för överlinjen. Om hästen inte får möjlighet att beta regelbundet innebär det mindre naturlig aktivering av överlinjen, vilket kan göra att muskulaturen minskar. Hos en uppstallad häst kan detta motverkas genom att den får äta i marknivå. Säkerställ också att inga underliggande medicinska tillstånd hämmar muskeluppbyggnad och styrka.

Naf-se-alexander-1600x1000px
Ryttaren bör också träna sin egen balans och styrka för att kunna främja hästens muskeluppbyggnad.

Det är även viktigt att du som ryttare underhåller din kondition, styrka och balans. En dåligt balanserad ryttare kommer i längden inverka negativt på hästens rörelsemönster och därmed även på överlinjen. En sadel med dålig passform eller felbalanserade hovar kan också ha en negativ effekt.

Fodret påverkar hästens muskelstyrka

Muskler är gjorda av protein. För att bygga muskler krävs det därför att maten ger en tillräcklig mängd protein, men lika viktigt är det att proteinkällan är av hög kvalitet. Hög kvalitet innebär att proteinet tillför alla essentiella aminosyror, dvs byggstenarna i protein och som därmed är avgörande för en sund tillväxt av muskelvävnad. Om foderstaten saknar ett högkvalitativt protein kan det vara bra att överväga tillskott.

Varje gång muskelcellerna arbetar bildas så kallade fria syreradikaler.

Främjar en starkare muskulatur

M Power är rik på viktiga aminosyror och innehåller även naturliga antioxidanter som tillsammans med noggrant utvalda örter arbetar för att säkerställa en smidig och hälsosam muskelfunktion. Dessa grundläggande ingredienser får ytterligare stöd av de vitaminer och spårämnen som behövs för att kunna prestera på topp. Detta i kombination med riktade näringsämnen, inklusive levande probiotisk jäst för ett optimerat näringsupptag, gör det möjligt för hästen att effektivt tillgodogöra sig de viktigaste ingredienserna för muskeluppbyggnad.

Naf-se-bild_4_m_power-730x730px
M Power ger ett optimalt stöd för hårt arbetande hästar.

Ge M Power som stöd för naturlig muskelutveckling, vid tecken på muskelslitage eller för att upprätthålla optimal muskelstyrka, kraft och uthållighet under tränings- och tävlingsperioder.

Hur ser jag till att redan starka musklerna håller sig fräscha och smidiga under både tävlings- och viloperioder?

För att bibehålla starka och sunda muskler är det viktigt att underhålla dem på rätt sätt. Varje gång muskelcellerna arbetar bildas så kallade fria syreradikaler. Ju hårdare musklerna arbetar, desto mer fria radikaler. En ansamling av dessa leder till oxidativ stress, vilket hämmar återhämtningen och kan påskynda t ex inflammatoriska reaktioner. För att motverka ansamling av fria radikaler tillför vi ofta välkända antioxidanter så som vitamin E eller Selen. Men även om båda dessa näringsämnen är relevanta för muskelhälsa krävs ofta en mer komplex näringsmässig lösning för att bibehålla toppform hos hårt arbetande tävlingshästar.

M Fit kombinerar vitamin E och Selen med en unik synergistisk blandning av naturliga antioxidanter som gurkmeja, nypon och mjölktistel, vilka även bidrar med fördelaktiga fytoflavonoider. M Fit tillför också naturliga adaptogena örter, så som omicha och ginko, för ett ultimat näringsstöd till hårt arbetande hästar.

Rencontre Chez Alex Zetterman (swe) Avec Naf
Ge M Fit som ett dagligt stöd för att underhålla redan starka muskler.

Klicka här för att läsa mer om NAFs muskelprodukter på deras hemsida.

Naf-se-ridsport-m-power-web-banner-1600x800px-22-2

 

Annons från NAF Sweden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden