Hästliv
15 januari 2017 14:40

Nattfari är stallets utbrytarkung

Islandshästen Nattfari tyckte att lösning med lunchen instängd bakom ett insläpp som gick på timer var en dålig idé – så han kom på hur han skulle göra för att slippa vänta på lunchen. Se filmerna när den 18-åriga filuren öppnar både det ena och det andra.

Nattfari är stallets utbrytarkung
Christina Ekenberg med sin utbrytarkung Nattfari.

– Han har pippi på att öppna saker, säger Linköpingsbon Christina Ekenberg om sin Nattfari. 

Det var i somras som Nattfari utvecklade sina utbrytarkonster. Lunchhöt låg inne i en liten hage dit insläppet öppnades med en tajmer. Så där stod den 18-åriga islandshästen och trånade efter sin lunch. 
– En gång när jag kom så stod han där inne i den lilla hagen och åt lunch fast det inte var dags för det, säger Christina Ekenberg.

Detta upprepades och till slut upptäckte hon att Nattfari helt enkelt öppnade elstaketet och klev in på det sättet som syns i slutet av filmen. 
– Så vi fick sluta med det systemet, säger hon och skrattar. 
Det var ingen el på det staketet som avgränsade lunchen och på något sätt hade Nattfari listat ut detta. Han har aldrig försökt sig på det riktiga insläppet till hagen där det alltid är el på. 

Det första tricket på filmen, att öppna dörren till sadelkammaren, har Christina Ekenberg lärt honom efter att hon såg hans talanger med insläppet till hagen.
– Han stod och pillade på handtaget till dörren en dag och tänkte jag att det kunde vara roligt att lära honom att öppna.

Nattfari köptes till Christina Ekenbergs dotter när han var sex år, men nu är det Christina som rider honom. Han står på  Stenholmens stuteri utanför Linköping där han som tur är tar paus från utbrytningarna när det är dags för boxen.
– Han är så snäll och rolig att ha att göra med. Och han försöker aldrig öppna några boxdörrar, de är för tröga och jobbiga. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden