Sport
26 februari 2023 08:37
Ridsportplus

Nattvakten: ”Man måste vara trygg i sina bedömningar”

GHS 2023De tar på sig ett tungt ansvar. Samtidigt är de stortävlingarnas kanske osynligaste kuggar - FEI:s stewards som vakar över hästarna på nätterna. Vi talar om rollen som FEI:s nattsteward med Mai-Helen ”Maja” Kjaernes från Norge.

Nattvakten: ”Man måste vara trygg i sina bedömningar”
Under Sweden Horse Show på Friends i höstas var Maja Kjaernes ensam i stallet under nätterna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En FEI-steward får se en hel del sport. Men när Maja Kjaernes från Norge åker till Världscupen i Göteborg kommer hon att sova det mesta av dagarna. Hennes pass börjar när arenan har släckts ner.  

    Ett udda uppdrag kan tyckas. Men inte för Maja Kjaernes. Hon har vanan inne. Förra året gick hon natt under både VM i Herning och Friends i Stockholm.
    – Mest är jag dagsteward. Men jag tar gärna uppdraget som nattsteward. Jag är en nattmänniska, säger hon.

    Fakta

    Stewards

    Maria-hernek2-160804-rt
    Maria Hernek Foto: Roland Thunholm
    • Vid internationella tävlingar ska det finnas särskilda funktionärer, stewards, utbildade av internationella ridsportförbundet FEI. De ser till att alla regler följs så att hästvälfärden kan säkras och alla ryttare tävla på lika villkor.  
    • Utbildningen till steward sker grenvis och i etapper. Den som nått högsta nivån kan bli chief steward. 
    • I Göteborg är Maria Hernek chief steward. Hon basar över elva stewards, fem svenska och resten från olika västeuropeiska länder. I VM i Herning verkade 58 stewards. 

    Blir det inte ödsligt?
    – Nej, det tycker jag inte. I Göteborg är vi två och på VM var vi en grupp på sex personer. Det var bara i Friends som jag var helt ensam. Det var inte så många FEI-hästar där, bara 80. 

    När börjar ett nattpass?
    – I Friends var det klockan 22.00. Då ska alla ha lämnat stallen. Vi är med när stallen stängs och ser över alla boxar, men vi sköter inga fodringar. Det gör hästskötarna med sina respektive hästar. 

    Vad händer sedan?
    – Ungefär varannan timme går vi en runda, om vi inte redan hört något. Som att någon rullat fast, klättrar på en vägg eller står och sparkar på en vattenhink som ramlat ner. Hästar kan göra ”mye rart”. 

    Även om du är en nattuggla, vad gör du för att hålla dig vaken?
    – Om jag blir trött går jag lite, dricker  kaffe eller tittar på film. Jag gillar action och äventyr. Jag är ett stort Marvelfan. 

    Nattstewards är speciellt utvalda. Vad krävs?
    — Du måste ha stor erfarenhet av hästar. Det gäller att agera i tid om något händer. Om jag misstänker att en häst är sjuk ringer jag tävlingsveterinären och hästskötaren. Varje häst har en namnskylt med kontaktuppgifter på boxen.  

    Du får inte vara rädd att väcka folk, med andra ord.
    — Nej, självklart inte. Det är alltid bättre att ringa en gång för mycket. 

    Har du behövt ingripa nån gång?
    — Ja det har hänt. Vid symptom på kolik. En gång var det kolik som behövde behandlas, som jag vet.

    Det är väl ändå vara en viss avvägning när det är dags att larma?
    — Ja, om jag går förbi en häst som står och stampar, kollar jag igen efter en halvtimme. Visar den då minsta tecken på kolik ringer jag. Gränsen för att ringa ska vara låg. Kolik kan gå fort. 

    Det måste kännas som ett stort ansvar.
    — Ja, väldigt stort. Därför måste man vara trygg i sina bedömningar.

    Hände något under VM i Herning med alla dessa hästar?
    — Nej, det var lugnt varje natt. 

    Inte någon som rullat fast?
    — Jag har faktiskt aldrig varit med om fastrullning på natten. Bara på dagen. De resvana hästarna lägger sig alltid ner. De är snabba med att slappna av. 

    Hur kom du in på detta?
    — Jag hade häst i många år och tävlade, mest i körning. Sedan var jag funktionär i Norge och 2011 blev jag FEI-steward i hoppning och dressyr. Förra året gjorde jag tolv FEI-tävlingar.  

    Vad är det som lockar?
    — Jag var väldigt engagerad i norska tävlingar och har aldrig ångrat att jag vidare till FEI. Det är väldigt kul. Jag får se en massa fin sport. Möta en massa fantastiska, trevliga människor. Och resa runt lite. 

    Fast i Göteborg får du inte se så mycket.
    — Haha, nej inte denna gång.

    Mai-helen-kjarnes-1-221124-rt
    Maja Kjaernes Foto: Roland Thunholm

    Fakta

    I hästarnas tjänst

    En FEI steward ska i första hand hjälpa. Men även kunna sätta ner foten. Hästarnas välfärd är alltid prio ett. 

    I takt med att kritiken mot ridsporten hårdnat har rollen som internationell FEI-steward fått en allt större betydelse och tyngd. 

    En viktig uppgift är att övervaka all ridning utanför själva tävlingsmomentet, träning och framridning, och se till att inget otillåtet sker. 

    Det är också en steward som kontrollerar hästarna direkt när de kommer ut från banan. Vid till exempel minsta blod i munnen eller på sidorna blir det ovillkorligen diskvalificering enligt blodsregeln.  

    Att kontrollera utrustning är en annan, grannlaga, uppgift. Strömmen av ny utrustning på marknaden är aldrig sinande. Reglerna hinner inte alltid med och ibland blir det fråga om tolkning. 

    Utrustningen kontrolleras redan vid den första uppvärmningen. Uppstår en diskussion går saken vidare till ground jury, det internationella domarteamet. I värsta fallet blir det fråga om sanktion. Men för det mesta accepteras stewards tolkning utan problem, enligt Maria Hernek, som är chief steward i Göteborg med många tunga mästerskap på sitt CV. 

    Överlag tycker hon att respekten för stewards roll har ökat, men även förväntningarna, på vad en steward ska och kan göra.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Höjdpunkterna från Göteborg (39)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden