Tv-serieEfter två böcker och en radiodokumentär kommer nu tv-serien Nattryttarna, om den kalla verkligheten bakom idyllen på hästgården. "Det var först när jag såg serien som jag förstod djupt inne vad vi varit med om", säger Sophie Jahn som varit med om att skapa serien.
”Nattryttarna” kastade Sophie Jahn tillbaka i tiden
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det perfekta livet med hästar, en skicklig ridlärare och hans familj. Det är vad Molly, en av huvudkaraktärerna i serien Nattryttarna, tror att hon kommit till. Men snart står det klart vilket pris hon måste betala för att få fortsätta i stallet, och fortsätta tävla. Hon betalar med sin kropp, och hon är inte den enda stalltjejen som utnyttjas av den uppburna ridläraren, mästerligt gestaltad av Jonas Karlsson.
Så börjar serien Nattryttarna, som har premiär 31 oktober.
− I vissa partier är Jonas så väldigt lik min pappa, hur han lägger huvudet på sned när han har ridlektion, och hans ögon som kunde vara så goa i ena stunden för att sedan slå om och bli nästan svarta.
Det är en sak att skriva och läsa om de här händelserna, men att se serien var extremt starkt.
Det säger Sophie Jahn, vars pappa har varit förebild för ”Tommy” som ridläraren heter i serien. Sophie har varit med om att skapa serien, och hon är tagen över hur den blev.
− Det är en sak att skriva och läsa om de här händelserna, men att se serien var något annat. Det var extremt starkt. Jag kastades tillbaka 15-20 år i tiden och blev det där lilla barnet igen.
Serien bygger på verkliga händelser, med allt från ridlärarens övergrepp på stalltjejerna, terrorn gentemot familjen, och rättegången som ledde till en fängelsedom. De olika lägren som uppstod, för och emot ridläraren, skildras också, liksom den dokumentär som SVT gjorde om ridläraren och där domen ifrågasattes och han framställdes som utsatt för en komplott.
Men serien ska inte ses som en dokumentär. I ett pressmeddelande från C More, där serien kommer att visas, står det att serien ”är fritt baserad på verkliga händelser ur Sophie Jahns liv, och bygger också på intervjuer med många av dem som var med under rättegången mot hästprofilen på 90-talet. Alla namn på karaktärer och miljöer är fiktiva. Vissa skeenden i serien är påhittade eller justerade av dramatiska skäl”.
Dramatisering av sann bakgrund
− Det blev mer verkligt än jag var beredd på. Den känslan som skapas i serien var min verklighet. Men jag säger det med respekt för alla som var inblandade. Jag kan bara utgå från mig, min känsla och mina minnen, och jag vet att vi har olika minnesbilder, säger Sophie.
− Sedan är det en annan gård, och andra hästar, och allt är inte helt korrekt jämfört med hur det var. Men jag är imponerad över hur manusförfattaren Ulf Kvensler har lyckats måla upp scenarion och komprimera så lång tid i en berättelse, säger Sophie Jahn.
− De har gjort ett gediget arbete, gått igenom en mängd filmklipp och intervjuat personer jag inte ens kände till.
Vill berätta om stigmat för den som utsätts
Sommaren 2021 kom boken Händelserna på hästgården – familjens berättelse av Anna Bohlin, Sophies mamma, och Ulrika Fåhraeus. Hösten 2021 kom Sophies bok Pappas flicka på hästgården.
Jag frågar vad det är som driver Sophie att vilja få ut den här berättelsen en gång till, nu som tv-serie.
− Jag vill berätta vad som kan hända bakom stängda dörrar, och vilka stigman det kan leda till för dem som utsätts. I hela mitt liv har jag levt med att det som hände hemma fick jag inte prata om. Men så fort jag började berätta öppnade sig en ny värld, och jag förstod att jag inte var ensam.
Jag har lärt mig hur dysfunktionell stallmiljön kan vara.
Att få fler att inse att de inte är ensamma, att få fler att våga se och våga fråga när något inte verkar bra. Det är vad Sophie Jahn hoppas på. Och med sin bakgrund i ridsporten hoppas hon nå ut just där, för stallen kan vara utsatta platser, det vet hon av egen erfarenhet.
− Jag har lärt mig hur dysfunktionell stallmiljön kan vara. Det finns förutsättningar där, inte bara för sexuellt utnyttjande, utan också för utnyttjande på annat sätt.
− Det kan vara rena slavarbetet att jobba med hästar, det vet jag själv utifrån andra stall jag har arbetat i. Det finns en sådan lojalitet gentemot hästarna. De är alltid viktigare än att du själv får sova, eller hinner äta. Men även du som jobbar med hästar har rätt att sova, och äta. Och få lön.
Vill städa upp i ridsporten
Utnyttjandet av unga människor finns även i andra delar av samhället, men Sophie Jahns mission är att lyfta det som händer i ridsporten.
− Inte för att smutskasta ridsporten, utan för att städa upp i den, säger Sophie som nu sätter ihop en föreläsning, som hon hoppas få komma ut till ridklubbar med.
Vi går tillbaka till serien, och Sophie konstaterar att hästmänniskor som ser serien kommer att bli lite konfunderade.
− Jag skrattade lite när jag såg hur skådespelarna sitter till häst och hur de har fötterna i stigbyglarna.
Vid några tillfällen byggs också hinder upp så att de blir nästan omöjliga att hoppa.
− Men så kunde min pappa göra. Han kunde ställa hinder huller om buller och sedan säga åt oss att hoppa dem.
Serien Nattryttarna består av åtta avsnitt och kommer att finnas på C More med premiär 31 oktober.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på