Träningstips
17 april 2023 08:57
Ridsportplus

”Negativ förstärkning inte negativt för hästen”

Positiv förstärkning vinner markWilliam Nilsson Fryer upplever att det finns en förvirring kring begreppen kring positivt och negativt, och är tveksam till om det är möjligt att träna utan negativ förstärkning.

”Negativ förstärkning inte negativt för hästen”
En morot i belöning är en positiv förstärkning. Foto: Ulrika Malm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    William Nilson Fryer är fälttävlansryttare och före detta delfintränare med ett stort intresse för inlärningspsykologi. Han tar sig an många hästar där andra gått bet. Han ställer sig tveksam till om det är möjligt, eller ens eftersträvansvärt, att träna utan negativ förstärkning.
    – De flesta av oss som tränar häst gör det med negativ förstärkning. Det här innebär inte, som det kanske kan låta, att det är något negativt för hästen, förklarar han.
    – Negativt betyder bara att du tar bort något hästen inte ville ha där, till exempel ett tryck, medan den positiva förstärkningen innebär att du tillför något hästen tycker om, till exempel att bli kliad.

    Han förklarar att han baserar all sin träning på vetenskap kring hur hästen fungerar, inte egna åsikter och idéer. Enbart positiv förstärkning är inget vi ska eftersträva, helt enkelt för att det inte upplevs som mer belönande för hästen än negativ förstärkning.

    Måste kunna navigera mellan förstärkningarna

    _dsc0296
    William Nilson Fryer Foto: Natalie Lindholm

    Det fungerar nämligen såhär; en positiv förstärkning kan vara något så enkelt som att hästen får på sig ett fleecetäcke när den är kall eller att vi ger den massage när den är spänd och stel. Men om hästen blir rädd för massagemaskinen, innebär massagen plötsligt en positiv bestraffning. Vi tillför något hästen uppfattar som obehagligt. En negativ bestraffning är i stället när vi tar bort något så att hästen upplever situationen som obehaglig. Till exempel att du går ut i spöregn och tar bort regntäcket från hästen.
    – Som tränare måste vi kunna navigera mellan den positiva och negativa förstärkningen och akta oss för den positiva och negativa bestraffningen. Jag får en mindre hjärtattack varje gång jag läser om det här, för det finns så många missuppfattningar kring begreppen, säger William.
    – Om vi ska kunna träna hästen måste vi få ett kalibrerat flyktbeteende. Hästen måste veta att om vi ber den gå fram för våra hjälper, så ska den gå fram för våra hjälper. När den gör det kan du tillsätta hur mycket positiv förstärkning som helst.

    William menar att den som har en bra relation med sin häst antagligen använder lika delar positiv och negativ förstärkning. Idén om att träna enbart med positiv förstärkning ställer han sig skeptisk till. För att det inte faller sig naturligt för hästen, men också för att det helt enkelt är omöjligt. Själv använder han också väldigt sällan orala (mat) belöningar.
    – Hästen motiveras av att den får vara ifred eller får social kontakt, till exempel att du kliar den.

    Hästen ska söka föda på marken

    När vi belönar med oral belöning tycker han att vi lätt väcker ett beteende hos våra hästar som vi inte vill ha.
    – Från det att hästen är avvand från sin mamma ska den söka föda på marken. Inte från någon annan flockmedlem, det är ett onaturligt beteende. Visst kan du överraska hästen med ett äpple om du vill, men jag tycker inte om att använda mat i och med inlärning.

    Fakta

    William Nilson Fryer

    • Ålder: 36 år.
    • Bor: I Tystberga, Södermanland. 
    • Gör: Fälttävlansryttare och C-tränare. Han tar emot hästar för inridning och utbildning och han har tagit helt gröna hästar till internationell svår fälttävlan. William har också jobbat som delfintränare.

    William om…

    • Vad känner sig hästen belönad av?
      – Djurs primära förstärkning skiljer sig åt mellan djurarter. Hästar är renodlade flyktdjur och springer för att överleva medan rovdjur jagar för att överleva. Det gör att hästen primärt inte blir belönad av föda utan snarare av att komma undan och känna lugn. Faktum är att studier visar att även om hästen för stunden blir belönad av att äta så skapar det på sikt en större stress, eftersom den börjar leta efter den orala förstärkningen i stället för att slappna av.

    Fakta

    Vad betyder begreppen?

    Det är inte alltid så att det vi tror är en belöning uppfattas som en belöning av hästen. Därför gäller det att tänka till lite extra när vi tränar. Så här förklarar William Nilson Fryer de olika begreppen.

    • Positiv förstärkning
      Du tillsätter något som hästen uppfattar som belönade, ger den ett äpple eller kliar den.
    • Negativ förstärkning
      Vi förstärker beteenden hästen utför just nu genom att ta bort något den inte uppfattar som belönande. Det kan vara ett skänkeltryck men lika gärna ett äpple hästen inte vill äta och nu slipper.
    • Positiv bestraffning
      Vi tillsätter aktivt något hästen inte uppfattar som belönande i en träningssituation. Till exempel en pådrivande hjälp som inte aktiverar hästens flyktbeteende framåt utan  i stället får den att vända sig i försvar och sparka mot den den drivande hjälpen. Hästen uppfattar hjälpen som bestraffande. 
    • Negativ bestraffning
      Någonting hästen upplever som bra tas bort ifrån den. Till exempel om hagkompisen går in och hästen blir stressad. I en träningssituation kan det vara att du rider mot ett hinder och tar bort en understödjande skänkel som hästen ville ha där.
    • LRS (Least Reinforcing Scenario)
      Att undvika att ge respons på hästens beteende (neutralt).

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden