Krönika
1 juli 2023 17:05

Nej, du ska inte upp på hästryggen igen

LedareHos de flesta äldre ryttare finns regeln att du alltid ska upp på hästen igen efter ett fall. Men är det egentligen så bra? Ridsports chefredaktör Catharina Hansson tar upp ämnet, och kommer fram till att vi ska vara försiktiga - vi vet till exempel inte så mycket om hur hjärnan fungerar efter en avramling.

Nej, du ska inte upp på hästryggen igen
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

Hur många gånger har du ramlat av, suttit upp igen, men lite senare känt att du blivit yr eller kanske till och med lite illamående? Men vi som är lite äldre har ju lärt oss – alltid: Upp på hästryggen igen!

För nio år sedan körde jag hem från Skåne på natten efter en lång reportagedag som börjat med att jag bilade ner från Stockholm i gryningen. När jag klev ur bilen var jag yr. Yrseln gick inte över. Efter månader av utredningar hittade man en fläck på hjärnan och jag fick diagnosen MS. I mina ögon närmast en dödsdom.

Efter månader av utredningar hittade man en fläck på hjärnan och jag fick diagnosen MS.

Under veckan som gick kunde vi läsa att fotbollslegendaren Gordon McQueen avlidit i demens, en i en lång rad stora brittiska fotbollsspelare som drabbats av sjukdomen. Nu tror man att nickandet i matcherna kan vara en orsak. Som en oändlig rad av små hjärnskakningar. Samma dag meddelade FEI att man ser över sina riktlinjer för hur man hanterar hjärnskakningar inom sporten och idrottens internationella expertgrupp i frågan publicerade sin nya policy. Där uppmanar man till regeländringar för att undvika riskmoment, krav på skyddsutrustning och att idrottare med misstänkt hjärnskakning tvingas avbryta tävling. 

Ny forskning visar också att strikt vila inte är det bästa efter hjärnskakning, bara skärmvila i 48 timmar. Lätt träning som promenader eller motionscykel skyndar tvärtom på läkningen. Med andra ord – mocka, men var inte med på hoppträningen. Vid svårare hjärnskakningar hjälper anpassad fys- och balansträning.

Med andra ord – mocka, men var inte med på hoppträningen.

Så hur gick det med min MS? På sjukhusets neurologmottagning kunde provtagningen inte bekräfta att jag hade MS, men man kunde heller inte utesluta det. Fläcken på hjärnan kunde vara något annat. Ja, kanske att jag fallit av en häst någon gång! ”Vi vet egentligen inte så mycket om hjärnan”, sa läkaren.

Men det vi vet, är att vi ska vara rädda om den. Så, nej, vi ska inte omedelbart upp på hästryggen igen.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden