Sverige
7 oktober 2022 10:25
Ridsportplus

Nilfebermygga siktad i Halland

BlodsugareMyggan kan sprida West Nile-virus som kan drabba båda hästar och människor. Risken att svenska hästar skulle drabbas av sjukdomen är dock mycket liten, enligt Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA.

Nilfebermygga siktad i Halland
En mygga, dock ingen nilfebermygga. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nilfebermyggan, Culex modestus, har hittats i Halland, vilket bekräftats av forskaren och myggexperten Anders Lindström, det uppger Göteborgsposten.

    Ridsport ställer frågan om hur stor chans är det att en Nilfebermygga i Sverige skulle kunna vara infekterad av West Nile-viruset till Gittan Gröndahl tf statsveterinär.

    – Det är mycket liten risk i nuläget. Varken bland fåglar, folk eller hästar finns det hittills påvisats några fall som har smittats med West Nile-virus i Sverige, säger hon till Ridsport.

    Nilfebermyggan har fått sitt namn eftersom att den kan vara bärare av smittan West Nile-virus som kan orsaka svår hjärnhinneinflammation hos både hästar och människor. Dock kan både hästar och människor bära på smittan utan att symtom bryter ut. Men risken för de svenska Nilfebermyggen skulle bära på smittan är alltså mycket liten.

    West Nile-viruset har främst förekommit i de sydöstra delarna av Europa men fall har även dykt upp länder som Spanien, Frankrike och Tyskland sedan 2018.

    Behöver hästägare i Sverige vara oroliga för West Nile-virus i dagsläget?
    – Nej. Men man kan påminna om att hästägare har en plikt enligt lag att kontakta veterinär vid symptom som kan vara orsakade av west nile-virus hos en häst. Det kommer i första hand vara aktuellt om hästen visar tecken på hjärninflammation (encefalit). Sådana symptom kan vara en febertopp följt av plötslig enorm trötthet och svaghet, dålig balans, vinglighet, ryckningar i huden, ansiktsförlamning, cirkelgång och/eller blindhet. Vi har undersökt några encefalitfall bland svenska hästar de senaste åren, men ingen av dessa hade WNV. De flesta hästar som får en WNV-infektion förväntas dock bara bli lindrigt sjuka med övergående feber och sedan tillfriskna. Ett sådant milt fall skulle lätt kunna missas, då man kanske i första hand skulle misstänka och provta den för andra, vanligare sjukdomar. Om man hittar döda vilda fåglar bör man också rapportera till SVA.

    Även för de som tävlar eller utomlands med sin häst ser risken att smittas ut att vara väldigt låg, men det finns vaccin mot West Nile-virus för hästar. Gittan Gröndahl uppger dock att det inte varit så många fall av West Nile-virus i Europa i år.

    – De flesta av de endast 44 rapporterade hästfallen i EU hittills 2022 var i Italien, totalt 31 fall, och de övriga var i Tyskland, Grekland, Spanien, Kroatien, Ungern, Österrike och Frankrike. När det gäller människor i EU har flest fall av WNV rapporterats från Italien och Grekland, säger Gittan Gröndahl.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden