Träningstips
11 september 2019 18:30
Ridsportplus

Nina Bengtsson:” Se upp med handbromsen”

RidövningHur ofta kommer du på dig själv med att sitta och klämma med skänkeln? Kanske med aningen för mycket i handen? Dressyrryttaren Nina Bengtsson menar att många rider på mer kraft än teknik. För att få en häst som är framme för skänkeln krävs det finess i ridningen. Här tipsar hon om hur.

Nina Bengtsson:” Se upp med handbromsen”
Dressyrtränaren Nina Bengtsson delar med sig av sina bästa träningstips. Foto: Natalie Lindholm/Montage

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att hästen är framme för skänkeln är en fråga om teknik.

    Nina Bengtsson säger att många ryttare hamnar i fällan där de klämmer med benen samtidigt som de rider med handbromsen i. Faktum är att det går att rida fram ganska mycket mer än vi tror innan vi tappar kontrollen.

    – Motorn får aldrig gå på tomgång, säger hon och beskriver känslan av när hästens bakben verkligen kommer in under kroppen och trycker ifrån.

    – Det är då du vet att du är på rätt väg. Det är precis samma känsla vi vill ha i ökad galopp som i en piruett eller en piaff. Motorn i bakdelen är själva grunden till all ridning.

    Fakta

    Om tränaren

    Namn: Nina Bengtsson

    Ålder: 54 år.

    Bor: Norrviken, Stockholm.

    Meriter: Har utbildat ett tiotal hästar upp till GP och har tagit flera medaljer på SM och NM.

    Snabba reaktioner

    Nina Bengtsson tycker sig ofta höra ryttare prata om tröga hästar, men menar att hästar sällan är just tröga.

    I stället handlar det om hästar som har stängt av när vi har tjatat för mycket på dem.

    – För att få hästen framme för skänkeln gäller det att du är snabb i reaktionerna, att det händer något under ridpasset. Du kan göra en miljon övergångar eller tempoväxlingar, men om du sitter och gör dig stark i benen och klämmer om hästen får du ändå aldrig den effekt du vill ha.

    Spagettiben

    Våga koppla bort benen ända uppifrån bäckenet. Nina Bengtsson tycker att vi ska tänka oss benen som två långa strån mjuk spaghetti. De ska hänga rakt ner och bara komma med impulser när det behövs.

    – Oavsett om jag gör ett byte eller sitter och rider en piruett ska hästen gå av sig själv. Det är upp till oss att lära den vad som gäller, säger Nina Bengtsson.

    Ridbild_ninabengtsson
    Hästen ska svara direkt när du rider fram, utan att bli spänd. Helst vill du slippa driva på, viljan att öka ska finnas där av sig självt. Foto: Natalie Lindholm

    Övning 1. Tempoväxlingar

    • Kom i arbetsgalopp längs kortsidan och känn att du har hästen under kontroll.
    • Ur hörnet vill du att hästen ligger i ”dragläge”. Att den alltså vill framåt så snart du rätar ut.
    • Räta ut hästen och låt den öka längs långsidan. Hästen ska svara direkt när du rider fram, utan att bli spänd. Helst vill du slippa driva på, viljan att öka ska finnas där av sig självt.

    Om hästen inte riktigt är med på noterna, oroa dig inte. Efter några gånger har den lärt sig vad som gäller och kommer självmant att vilja öka.

    • När du tar tillbaka på den andra kortsidan ska det räcka med att du rätar upp dig och spänner bålen för att hästen ska komma tillbaka.
    • Reagerar den inte för dina vikthjälper får du använda handen, men efter några upprepningar kommer hästen ha förstått vad som gäller och bli känsligare.
    • I slutändan ska du inte behöva göra mer än att gå fram lite med axlarna för att hästen ska öka eller räta upp dig lite för att den ska komma tillbaka.
    • Ditt beröm till hästen blir att du gör så lite som möjligt.

    Övning 2. Övergångar

    Den här övningen kan du göra i alla gångarter, men vi börjar i trav.

    • Trava längs långsidan och förbered en avsaktning.
    • Ha hästen rak, känn att den spårar, räta upp dig och gör en kvick avsaktning för säte och kanske lite hand om det behövs.
    • Undvik att trycka med benen. Avsaktningen ska komma för sätet och för att du rätar upp dig. Hästen ska kännas lätt i kontakten och skritta fram direkt i avsaktningen.-
    • Låt hästen bara skritta ett par steg innan du kommer fram i trav igen. Tänk på skänklarna i igångsättningen – dina skänklar får aldrig klämma utan ska ge hästen kvicka signaler som slutar tjata direkt när du får respons.
    • Upprepa hellre tre fyra gånger kvickt ifall det behövs. Låt hästen gärna vara lite rund så att den inte spänner upp sig och tappar ryggen. Var lätt i din hjälpgivning men känn efter så att du tajmar rätt.

    Övning 3. Rid ut

    Nina Bengtssons kanske främsta tips för att få en häst som är framme vid skänkeln är att rida ut.

    • Ute i naturen kan du göra precis samma övningar som på banan, och oavsett om du har en ung häst eller en som bara är lite trött så gör miljöombytet underverk.
    • Har du ingen slinga hemma är det väl värt att lasta hästen och åka någonstans där det finns bra ridvägar. Flera travbanor erbjuder ryttare att komma och rida.
    • Favoritövningen ute är skänkelvikningar längs ridvägen. Rid några steg i skänkelvikning fram och tillbaka över vägen innan du rakställer och rider rakt fram i ett friskt tempo.
    • Hästen ska öka lite ur skänkelvikningen. Använd hästens naturliga bjudning och var inte rädd för att rida fram ordentligt.

    Texten publicerades första gången i Ridsport nummer 13 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden