Dressyr
9 april 2022 19:34

Världsettan tog hem världscupfinalen – Dufour tvåa

VärldscupfinalJessica von Bredow-Werndl slutade högst upp på pallen i lördagens världscupfinal i dressyr. Tvåa blev danska Cathrine Dufour och trea blev forna världsettan Isabell Werth som gjorde sin sista tävling med Weihegold OLD. Här hittar du Ridsports liverapportering från klassen.

Världsettan tog hem världscupfinalen – Dufour tvåa
Cathrine Dufour-Laudrup gör sin första världscupfinal med i sammanhanget gröna Vamos Amigos red ihop över 80 procent i den korta Grand Prixen. Foto: FEI/Liz Gregg

Det blev dubbelt tyskt på pallen genom världsettan och nya dressyrdrottningen Jessica von Bredow-Werndl och forna världsettan Isabell Werth på guld- respektive bronsplatsen. Mellan de bägge tyskorna, som fick publiken att jubla på hemmaplan i Leipzig, red danska Cathrine Dufour in på en andraplats med Vamos Amigos.

Inför klassen

Till skillnad från hoppryttarna, som tar med sig resultaten genom tre finaldagar, rider dressyrryttarna in med nollställda resultat i lördagskvällens Grand Prix Kür. Det ekipage som får högst procent vinner världscupen 2022. Torsdagens inledande korta Grand Prix påverkar endast startordningen, som är omvänd.

Patrik Kittel ser fram emot lördagens kür, där han återanvänder den Billy Idol-kür som Scandic ofta tävlade till. Tillsammans med nya tävlingskamraten Blue Hors Zepter går han ut mitt i startfältet, klockan 20.40.
– Küren kommer att passa mig bättre, den är jag säkrare på och där tänker jag spänna bågen lite mer, sa han efter det korta Grand Prix-programmet.

Inte mindre än tio av 17 startande ryttare i kvällens världscupfinal har ett personbästa på över 80 procent i Grand Prix Kür och två har över 90 procent. Rutinerade svenska Annette Fransén Iacobaeus är en av de sju domarna som tillsammans har avgörandet i sina händer.

Liverapportering

Amerikanska Anna Buffini har ett personbästa i 79,265 procent i Grand Prix Kür men fick inte riktigt till det i den korta GP-klassen i torsdags. Inte heller här får hon till det där flytet med missar i de första bytena. Det tar sig dock efterhand och hon adderar ett par piaffpiruetter för att öka programmets svårighetsgrad. Resultatet landar på 74,011 procent.

Yessin Rahmouni och All at Once rider in till österländska toner och mystiken i musiken ackompanjerar väldigt vackert kürens rörelser. Marockanen ser glad ut när publiken applåderar i takt med All at Once som svävar fram i passage på vägen ut från banan. Poängen slutar på 73,679 procent.

Yvonne Losos de Muñiz, som rider för Dominikanska Republiken, får en oturlig taktmiss i början med sin Aquamarijn men följer upp med en fin piaff till den pampiga musiken. Ekipaget får höga poäng för det konstnärliga och går upp i ledningen med 75,386 procent.

Holländska Thamar Zweistra och den läckra mörka skimmeln Hexagon’s Ich Weiss dundrar fram till ömsom klassiska, ömsom rockiga flamencotoner för att gå över i drömska musiksekvenser. Ekipaget inleder med kaxigt ökad trav och gör sedan ett kreativt program med passageslutor i form av en sax mot slutet. Thamar Zweistra klappar om sin blott 9-åriga Grand Prix-häst medan de sista poängen sätts. Resultatet landar på 75,125 procent.

– Atmosfären är amazing, det är bra stämning och det ser bra ut, säger förbundskaptenen Bo Jenå till SVT inför Patrik Kittels start medan nästa ryttare värmer upp på utsidan av de vita staketen i den stora mässhallen.

Portugisiske Rodrigo Torres tränar för Kyra Kyrklund och rider Fogoso Horsecampline. Lusitanohingsten är inte riktigt framme för benen och är lite långsam i sin passage. Han känns lite tveksam och spänner sig i den samlade skritten. Portugisen rider byten med en hand men hingsten får inte med sig bakbenen i ett av sprången. Ekipaget slutar på 73,593 procent.

Moldaviens Alisa Glinka ler på sin långbenta Aachen medan ekipaget väntar på startsignal. Duon öppnar fint med en piaffpiruett men den ökade traven lämnar lite att önska. Aachen är lite låg fram vilket ger ett något tyngre intryck. Dessvärre missar ekipaget både tvåorna och ettorna och Alisa Glinka ser inte överlycklig ut efter ritten. Resultatet landar på 71,398 procent.

– Jag älskade honom verkligen idag, säger Thamar Zweistra till SVT mellan ritterna.
– Jag tror mycket på honom inför framtiden, jag får gåshud när jag rider honom.

Spaniens Juan Matute Guimon fick en livshotande stroke för mindre än ett år sedan och är nu tillbaka på högsta nivå med sin Quantico, som nyligen bröt igenom 80-procentsvallen i Wellington. Den unge spanjoren rider väldigt mjukt och fint till spanska toner men får inte riktigt till flytet med sin VM-häst från Tryon. Pirutten till höger blir underkänd medan dubbelpirutten till vänster lyckas fint. Juan Matute Guimon kämpar med formen och hästens energi och rider slutligen i mål på 72,882 procent.

En ryttare återstår innan det är dags för en av Juan Matute Guimons stora förebilder, Sveriges Patrik Kittel. Ryttaren innan Kittel är ingen mindre än brittiska Charlotte Fry som rider Dark Legend, som blir rädd för en fast kamera och kastar sig åt sidan på utsidan av staketet. Dessvärre återspeglas det inne på banan där den svartbruna valacken kastar sig och snurrar runt så fort den kommer nära det den blev rädd för utanför staketet.

Charlotte Fry kämpar med att hitta rytmen i programmet och lyckas lugna Dark Legend till viss del, men hästen är spänd och det blir en rad kostsamma missar. Men vad fint hon klappar om sin tidigare skräckslagna häst på vägen ut till publikens klappande stöd. Det blir till slut 67,550 procent på sista raden.

– Det är helt otroligt att se så mycket folk på läktarna igen, säger Juan Matute Guimon till SVT inför den efterföljande pausen.
– Han var den svåraste hästen i stallet, han var den hetaste hästen som överreagerade på allt, men nu är han min mästerskapshäst, säger han om sin Quantico.
– Att vara tillbaka som jag var innan hjärnblödningen i maj förra året är fantastiskt. Jag får påminna mig om det ibland, inte minst när jag gör misstag som idag, säger Juan Matute Guimon.

– Han fick en chock när han gick in och sedan tappade han fokus. Men jag var väldigt nöjd med hur han lyckades ta sig vidare, säger Charlotte Fry till SVT i pausen.
– Det var otur idag och jag hoppas att vi snart kan komma tillbaka och ge honom självförtroende igen.

Andra startgruppen – liverapportering

Pausen är över och då ska vi se vad Patrik Kittel och färska tävlingspartnern Blue Hors Zepter, som nu gör sin andra start tillsammans, kan hitta på. Där går startsignalen med ett sammanbitet svenskt team i kiss and cry. Med Billy Idol strömmandes ur högtalarna öppnar Patrik Kittel starkt med den storvuxne fuxen. Hästen är känslig och Patrik rider med små fina hjälper. Ekipaget träffar musiken exakt med fina övergångar, inte minst från passagen till galoppen.

Trasslet börjar med en för vid piruett åt vänster som sedan går över i byten med flera missar, vilket ger en etta i betyg för kombinationen. Det går inte mycket bättre åt andra hållet där betyget blir en fyra. ”Hot in the city tonight” är sista textraden inför halten och nog ska det väldigt snart bli ett hett ekipage av Patrik Kittel och Blue Hors Zepter, bara de får rida ihop sig lite mer. Kittel rider sin åttonde världscupfinal och resultatet stannar på 76,725 procent, vilket trots allt placerar Sverige i ledningen efter halva startfältet.

Tyska Helen Langehanenberg och Annabelle gör ett stabilt program med bland annat en härlig ökad galopp och rena, om än något korta, byten till att börja med. Langehanenberg gör en kombination av sluta och piruett åt båda hållen. Dessvärre blir det sedan missar i bägge ettorna. Ekipaget går dock upp i ledning med 78,839 procent.

– Jag ville toppa lite idag, men jag hade inte behövt göra det för han toppade själv därinne. Han blev väldigt het, säger Patrik Kittel till SVT efter ritten.
– Men jag är ändå supernöjd, vi blir sämst åtta och det är vår andra start tillsammans.

Patrik Kittel avslöjade också att Blue Hors Zepter inte är aktuell för VM då hästen är danskägd och det är inskrivet i kontraktet att den inte får gå ett mästerskap mot Danmark.

Amerikanska Ashley Holzer och Havanna 145 gör ett program av lite varierande kvalitet, men ryttaren rider med ett stort leende på läpparna. Poängen slutar på 75,532 procent.

Fransyskan Morgan Barbancon rider sin Sir Donnerhall II OLD till den bästa franska musiken av Celine Dion. Ekipaget får en miss i första piruetten men får sedan till flytet varpå Morgan Barbancon hinner ge sin häst en uppskattande klapp. Flytet hackar dock snart igen och även om det inte är några stora missar, kostar det på. Resultatet stannar på 76,986 procent, vilket placerar fransyskan som tvåa efter Helen Langehanenberg, framför trean Patrik Kittel.

Då var det dags för det känslomässiga ögonblicket där titelförsvararen från 2019, Isabell Werth, gör sin sista stora ritt med det 17-åriga stoet Weihegold OLD som ska pensioneras efter världscupfinalen.

Ekipaget har vunnit tre världscupfinaler på rad och skulle de ta hem kvällens final blir de historiska. Det tyska teamet tittar andäktigt från kiss and cry. Domarna ger dock inte bort några poäng och duon får låga poäng på den ökade och samlade skritten. Men i övrigt finns det inte förfärligt mycket att klaga på, tvärtom.

De spränger fram i en ökad galopp och går elegant direkt in i en piruett. Sista linjen med övergångar mellan passage och piaff får det nog att blänka i mångas ögon och när halten görs spricker det. Publiken ställer sig upp och applåderar, folk gråter och Isabell Werth biter sig i läppen samtidigt som hon vinkar med sin vita handske. Någon liten miss blev det, men publiken jublar när poängen slutar på 85,921 procent.

EM-ekipaget Nanna Skodborg Merrald och 14-åriga Atterupgaards Orthilia är det första av tre starka danskar på raken. Hästen ser lätt ut i rörelserna och Nanna Skodborg Merrald är lätt i sina hjälper. Mer än halvvägs genom programmet lyser de stora missarna med sin frånvaro. Bytena i varje flyter på fint, det blir en liten miss i en övergång mot slutet, men inget kostsamt. Det blir 81,239 procent på sista raden.

– Känslorna och atmosfären var fantastiskt, jag minns inte sist det var fullt hus, säger Isabell Werth till SVT mellan ritterna på banan.
– Det var större press för mig än att ta en medalj, jag ville verkligen göra henne rättvisa.

Nästa danska på banan är Carina Cassøe Kruth med Heiline’s Danciera och uppvisningen i rödvit dressyrbriljans fortsätter passande nog till 80-talshiten ”I’m gonna live forever” från den odödliga tv-serien ”Fame”.

Heiline’s Danciera svävar fram medan procenten ligger och tickar en bra bit över 80, vilken läcker mekanik på den smidiga lilla hästen. Lite trassel blir det mot slutet med en miss i tvåorna, men ekipaget håller 80-gränsen stången med råge. Carina Cassøe Kruth återgäldar publikens applåder på vägen ut. Med 84,971 procent rider den danska duon in på andra plats efter Isabell Werth och Weihegold OLD.

Vamos Amigos har bara gjort tre fria program till musik och kvällens musik firar det drömliv jag har nu.” Ungefär så beskriver superdanskan Cathrine Dufour ramarna inför sin första världscupfinal med den i sammanhanget gröna Vamos Amigos. Valacken är lite övertaggad till en början men lugnar sig sakta.

Frun Rasmine Laudrup-Dufour och eleven Annabella Pidgley tittar spänt från kiss and cry. Även här flyter det på fint med några undantag där Vamos Amigos hamnar lite bakom. Stundtals svämmar energin nästan över men skickliga Cathrine Dufour håller ihop det fint och Vamos Amigos står blickstilla i sista halten. Oj, oj, oj, det blir 86,164 procent för Dufour som rider om Isabell Werth, det vill säga danskan har en garanterad pallplats.

Olympiska mästarinnan och blivande mamman Jessica von Bredow-Werndl är sist ut med sin magiska TSF Dalera BB – ska de hålla hela vägen? Mästarekipaget dansar fram till jazziga toner och tycks vara oslagbara från start. En liten förhastad övergång från den samlade skritten till galoppiruetten åt vänster är det enda som gör väsen av sig så långt.

Balanserat, kraftfullt och imponerande sammanfattar världsettans insats ikväll. Kan det här bli över 90 procent? Möjligheten finns absolut när Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB dansar in på sista linjen där de glider mellan piaff och passage fram till sista halten. Huvuddomaren ställer sig upp och applåderar och Jessica von Bredow-Werndl är rörd. Resultatet slutar på 90,386 procent, hon gjorde det, hon tog sig över 90-gränsen och vinner därmed världscupfinalen i dressyr 2022.

 Startfältet

19.10 Anna Buffini/FRH Davinia la Douce, USA
19.20 Yessin Rahmouni/All at Once, Marocko
19.30 Yvonne Losos de Muñiz/Aquamarijn, Dominikanska Republiken
19.40 Thamar Zweistra/Hexagon’s Ich Weiss, Nederländerna
19.50 Rodrigo Torres/Fogoso Horsecampline, Portugal
20.00 Alisa Glinka/Aachen, Moldavien
20.10 Juan Matute Guimon/Quantico, Spanien
20.20 Charlotte Fry/Dark Legend, Storbritannien

PAUS

20.40 Patrik Kittel/Blue Hors Zepter, Sverige
20.50 Helen Langehanenberg/Annabelle, Tyskland
21.00 Ashley Holzer/Havanna 145, USA
21.10 Morgan Barbancon/Sir Donnerhall II OLD, Frankrike
21.20 Isabell Werth/Weihegold OLD, Tyskland
21.30 Nanna Skodborg Merrald/Atterupgaards Orthilia, Danmark
21.40 Carina Cassøe Kruth/Heiline’s Danciera, Danmark
21.50 Cathrine Dufour/Vamos Amigos, Danmark
22.00 Jessica von Bredow-Werndl/TSF Dalera BB, Tyskland

SVT Play sänder samtliga finalklasser.
ClipMyHorse/FEI-TV sänder samtliga klasser online.

Start- och resultatlistor samt tidsprogram.
Arrangörens hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 103 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym