Blogg
1 oktober 2013 07:30

Nördarnas tid är nu

Hej, minns du mig Kim C Lundin - nörd inom avel, dressyr och allt hästigt?
Vi i är inne i avelsnördarnas bästa vecka på hela året - Sport-och Avels-championatet i Flyinge där unga talanger visar upp sig och fadershingstar hissas och dissas i parti och minut.

Jag ska under veckan ger er nyhetsrapportering från championatets båda discipliner samt tycka till i den här bloggen om stort och smått, högställt och lågställt, höjdhoppare och slamkrypare. Häng med!

Det blir mitt första uppdrag att ta alla er läsare in under skinnet på championatet genom en på platsen-rapportering som slår det mesta. Som enda branschorgan är vi på plats från dag ett bittida till sent för att ge dig det mesta av det bästa Sverige bjuder för alla med minsta lilla intresse för avelsvärvets belöning i form av resultat och ära till de som slaviskt följer allt som rör sig inom området.

När den intensiva veckan är över stannar jag kvar, på webben för snabba nyheter och i tidningen för reportage, analyser och så klart krönikor då och då. Jag kommer att vara tillbaka på Nordens största ridsport- och avelsmagasin, det känns som en stor ära att åter få knacka på tangenterna för Ridsports många engagerade kunniga läsare. Under året som gått har jag arbetat med nordiska avels- och sportnyheter på engelska och spridit budskapet om det pågående svenska hopphäst-boomen, underbart. Yes we can! 

Inför varje års upplaga av evenemanget vibrerar landet av förväntan och förhoppningar, championatet är en plats för intensiv lycka, stor besvikelse och en god del frustration bland alla inblandade; ryttare, uppfödare, hästägare och hästskötare, fantaster och läktarexperter. 

Kommer vi att få se en stjärna födas? Årets silvermedaljör på UVM i Verden för femåriga hästar började sin tävlingsbana på Breeders – Floricello med Jennie Hemmingsen. De vann visserligen inte men de flesta på plats minns det väl.

 

Vissa saker har blivit mycket bätttre på Breeders, en sak  som är till gagn och glädje för alla –  världen är lite mindre banangul i Stora Hallen tack vare nya lampor.

Tisdagen bjuder på 6-åringar i dressyr och en gles skara löshoppande treåringar, bara sexton stycken är anmälda. Kan hända tycker ägarna att det är för långt att åka ner med sin talang, speciellt om den går till final och ska bli kvar och ”vila sig” ända tills fredag. En tuff utmaning för smågrynen på sin första sova-borta-övning, stor risk för soppatorsk innan final bara genom de många intrycken.

Två skånska talanger slipper den stressen, kan någon av dem hoppa hem 3-års segern?

He’s the one KLT är unghästutbildaren Camilla Axelsson’s ögonsten. Han konkurrerar med en annan juvel, Marina Björkmans uppfödning Main Defender.

Båda har hoppat högt i Stora Hallen förut men nu är det nästan fem månader senare, en stor portion av den unga talangens liv, och allt kan hända.

Förra året fanns det en verklig Breeders-prinsessa och hon hette Mia Runesson, till vardags på Gränsbo Stuteri. Ska hon toppa sin rosett-, plakett- och gehängs-samling från 2013? Tillsammans med Faustino lär Mia göra ett gott försök redan på tisdagen.

Ja, snillen spekulerar och läktarexperterna dissekerar, hoppfolket stönar över dressyrmupparna, alla svär över trängseln på framridningen, i cafeterian och i baren på kvällen – ja, visst är det fantastiskt vårt kära Breeders. Och visst är fina hästar i fokus, men mest av allt är Breeders årets ”snacketolva” som det heter på lokalt lingo. Vad det är? Tja kafferep, skvallersamling med mera, djungeltelegrafen går så varm på championatet att till och med Crafoord-hallen värms upp. Nu parad med ett virtuellt extra rum på Facebook, Twitter och Instagram. 

Här på webben får du allt som rör sig under veckan, hårda fakta, intervjuer och en del annat här i bloggen. Till papperstidningen följer vi upp med analyser och rapportering.

För att citera Tage Erlander [till kidsen: googla mannen]
”Huka er gûbber å gûmmer i bänkera för nu ladder hon ûm!”
Vi ses där ute.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Vi ökar!Det firar vi med endast 15:- för första månaden