Avelsnyheter
25 september 2015 20:24

Norsk köpare stämmer KWPN

Den norska hästägaren Kristin Andresen stämmer det holländska avelsförbundet KWPNs auktionsbolag KWPN Select Sales. Segerhingsten från KWPNs premiering i februari i år som Andresen ropade hem på deras auktion för nära tre miljoner kronor visade sig ha flera hälsoproblem.

Norsk köpare stämmer KWPN
Segerhästen visade sig ha flera skador som uppdagades efter köpet. Kim C Lundin kim@witnet.se

Norska Kristin Andresen, som ligger bakom stämningsansökan, äger flera tävlingshästar och hennes dotter Alexandra har bland annat vunnit dubbla norska juniormästerskap i dressyr med den tidigare Flyingeägda hingsten Belamour.
Tidigare i år slog Kristin Andresen till på holländska KWPN-auktionen Select Sales och köpte hingsten Handsome O (e Johnson–Rousseau). Han blev årets vinnare på KWPN:s premiering och ägdes av Jan Brouwer då han auktionerades ut, skriver Eurodressage.
Köparen betalade 300 000 euro för hingsten, men den lovande talangen visade sig snart ha hälsoproblem som gjorde att han inte kunde bli godkänd i Danmark och som enligt den nya ägaren även kunde komma att bli ett hinder för en framtid som dressyrhäst. Vid noggranna undersökningar fick Handsome O flera diagnoser, bland annat skador på nackkotorna. Kristin Andresen uppgav i samband med att Handsome O undersöktes med magnetröntgen på Helsingborgs Djursjukhus att det bland annat handlade om så kallad hanetritt på norska, i folkmun kallat för tuppspatt i Sverige.

Kristin Andresen har stämt KWPN, som är det största förbundet inom varmblodsaveln, men de hävdar att hingstens förra ägare Jan Brouwer är ansvarig eftersom förbundet bara förmedlade hästen. Jan Brouwers advokater menar å sin sida att tvisten gäller KWPN och Kristin Andresen.

Handsome Os helbror Edison O(KWPN f -09 e Johnson-Rousseau) godkändes i Sverige som 4-åring  men såldes och kastrerades efter en halv säsong i avel. Han har fyra registrerade föl i SWB. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden