Hoppning
10 maj 2022 10:29
Ridsportplus

Krångligt tävlingsliv efter brexit

BrexitExportintyg för varje häst, extra veterinärbesiktningar och 30 sidor långa hälsointyg. Det är verkligheten efter brexit för den som bor i Storbritannien och vill tävla utomlands. Vi talar med Angelie von Essen, bosatt i Storbritannien, om hur brexit påverkar tävlingsryttare.

Krångligt tävlingsliv efter brexit
Efter brexit har det blivit mer papperarbete inför varje tävling utanför Storbritannien för Angelie von Essen, här på Cochella. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Storbritanniens utträde ur EU har gått i olika etapper, men sedan ett drygt år är landet inte längre en del av den europeiska gemenskapen på samma sätt som EU-anslutna länder. Detta påverkar framför allt den som rör sig ut och in i landet. För landslagsryttaren Angelie von Essen har tävlingslivet utomlands blivit så mycket krångligare.

    Vilken är den största förändringen för dig när det gäller internationellt tävlande?
    – Att vi måste planera tävlande utomlands i god tid. Förut kunde vi bestämma oss på två dagar att åka iväg, det var bara att boka färjan och sticka. Detta är också något jag har sagt till förbundskapten Henrik Ankarcrona, att jag måste få veta vilka tävlingar jag ska rida för Sverige ganska långt innan. Jag kan inte längre snabbt komma i väg med kort varsel om det skulle bli något sent avhopp.

    Fakta

    Exportintyg

    6 100 kronor kostar det exportintyg som måste lösas årligen för varje häst som tävlar utomlands. Det är bara en av extrakostnaderna för brittiska tävlingsryttare efter Brexit.

    Vad är det som gör att du behöver mer framförhållning?
    – Det är så mycket mer pappersarbete och administration nu. Varje häst som ska tävla internationellt ska ha ett speciellt exportpapper, precis som med andra varor. Det kostar ungefär 500 pund per häst och år. Sedan ska det tas ett blodprov på hästen inom 30 dagar innan vi åker. Det vanliga hälsointyget som hästen ska ha var tidigare på två sidor, nu är det på 30 sidor. Och så ska hästarna besiktigas både före och efter färjetransporten. Det kostar också pengar, ungefär 100 pund per besiktning och häst.
    – De extra besiktningarna som krävs har också gjort att vi inte längre hinner ta oss till till exempel en tävling i Belgien på en dagstur som vi kunde förut, utan vi måste göra en övernattning på vägen. Det kostar också extra.

    Vad hör du andra ryttare i Storbritannien säga om hur det har blivit?
    – Brexit har gjort internationellt tävlande krångligt och dyrt, det är det som det pratas om. Många funderar på om det ens är värt det att ta över hästarna till EU och tävla internationellt.

    Hur påverkar det här stora internationella tävlingar i Storbritannien?
    – Det är ju lika krångligt för de som ska åka hit från andra länder. Vi har sett att det verkar vara svårt att locka hit internationella ryttare till de stora tävlingarna som Olympia. Bara en sådan sak som att lastbilar måste godkännas. Våra lastbilar måste besiktigas och godkännas för att få köras i EU, och EU-godkända lastbilar måste godkännas för att få köras här. Det vet jag har fått många som vill komma hit att tveka.

    Hur kommer detta påverka dig på sikt?
    – Jag kommer inte åka så mycket utomlands men när jag åker tar jag flera tävlingar, kanske tre på samma runda. Och med de yngre hästarna kommer jag att göra Sunshine Tour i Spanien, och alltså stanna där i flera veckor. Det är många britter som är länge på tourerna i Spanien nu. Jag tror att många av dem kommer att upprätta baser i EU där de är i perioder.

    Är det något ni funderar på?
    – Nej, vi stannar här. Vi har ju mest yngre hästar och det finns mycket bra nationella tävlingar i England. De kommer kanske att bli ännu fler och ännu bättre.

    Fakta

    Gillar att fixa och lösa problem

    • Namn: Angelie von Essen.
    • Ålder: 43 år.
    • Bor: Homes Chapel, Storbritannien.
    • Gren: Hoppning.
    • Familj: Sambo med James Davenport, tvillingsyster Emelie och storasyster Linda.
    • Fritidsintressen: Fika och skvallra med vänner.
    • Aktuell: Ingår i svenska A-truppen 2022 vilket innebär att hon är aktuell för mästerskap. Detta med sin bästa häst Alcapone des Carmille (SF f -10 e Diamant de Semilly-Heartbreaker, uppf Carole Levallois, äg J Österdahl och S Söderstrand).
    • Främsta meriter: Dubbelnolla i Aachens nationshoppning 2021 med Alcapone. Har ridit två Nations Cup-finaler och varit femma i YREM.
    • Kuriosa: Är lite av en Ernst Kirchsteiger som gillar att fixa och laga och hitta lösningar på saker.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden