Sverige
22 juni 2020 15:38
Ridsportplus

Snart kan gamla hjälmar förbjudas på tävling

Nya regler/uppdateradRidsportförbundets säkerhetsutskott tog nyligen beslutet att ridhjälmar med den gamla säkerhetsklassningen inte får 
användas på tävling från och med 2021.

Snart kan gamla hjälmar förbjudas på tävling
Nu förbjuds gamla hjälmar på tävling. Foto: Anna-Lena Bergqvist

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Från 2021 blir hjälmar som enbart är märkta med den gamla standarden EN1384  inte längre tillåtna på tävling. I stället är det bland annat den tillfälliga standarden VG1 som gäller.

    Så lyder säkerhetsutskottets förslag till det nya tävlingsreglementet, som ska klubbas senare i år.
    – Den tillfälliga hjälmstandarden är bättre än den gamla, och på det här sättet får vi också bort gamla hjälmar från tävlingarna, säger Helena Stigson, forskare på Folksam som arbetar med bland annat hjälmtester, och dessutom är ledamot av Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott.

    I flera år har EU arbetat med att ta fram en ny teststandard för ridhjälmar, men det förslag som fanns godkändes inte av EU-kommissionen, som inte tyckte att förbättringarna var tillräckligt långtgående. Därför fortsätter arbetet med den nya standarden.

    Hjälmar med rotationsskydd ger bästa skyddet mot hjärnskakning

    Förhoppningsvis kommer också ett test av hur hjälmen klarar sneda islag att finnas med i framtiden. Det skulle leda till att fler hjälmar har ett rotationsskydd. Folksam har i sina hjälmtester slagit fast att hjälmar med rotationsskydd ger det bästa skyddet mot hjärnskakning. Folksams forskare är inte ensamma om att vilja få in dessa tester i den nya standarden.
    − Många forskare är eniga om att ett test mot sneda islag ska finnas med när ridhjälmar godkänns, säger Helena Stigson.

    Bakgrunden till detta är den ökade kunskapen om riskerna med upprepade hjärnskakningar. Ett antal länder driver på att hjälmtesterna ska utökas, men även industrin sitter med i den grupp som tar fram den nya teststandarden, så det är många viljor som ska samordnas.

    MIPS-tekniken dämpar effekten av sneda islag

    Charles-owen-myps-mips-ridhjalm
    MIPS-hjälm

    Nyligen fick den kommitté som på Europa-nivå arbetar övergripande med hjälmstandarder en svensk ordförande, forskaren Peter Halldin. Han är också en av personerna bakom MIPS-tekniken som dämpar effekten av sneda islag och rotationsfall.
    − När Sverige tar över ordförandeskapet blir det också ett svenskt sekretariat för kommittén. Då kan vi förhoppningsvis påskynda processen, men vi får räkna med att det tar minst två år innan vi har en ny teststandard för ridhjälmar, säger Helena Stigson.

    Vad gäller övrig ridning utanför tävling kan Ridsportförbundets säkerhetsutskott inte förbjuda användningen av hjälmar med EN1384-märkningen.
    – Vi kan bara rekommendera användning av hjälmar med VG1-märkningen, säger Helena Stigson.

    Fakta

    Hjälmar och märkning

    Ridhjälmar

    • 2019 förbjöd FEI användning av ridhjälmar (på tävling) som enbart har EN1384-märkningen, och hänvisar till VG1-märkningen, alternativt den brittiska standarden PAS 015 samt ett antal andra standarder som används i övriga delar av världen.
    • Svenska Ridsportförbundet kan inte ändra i TR under pågående tvåårsperiod, och därför är det först 2021 som de nya hjälmkraven på tävling kan införas.

    Mips

    • Mips står för Multidirectional impact protection system och är en svensk uppfinning. Tekniken skyddar hjärnan genom att hjälmens inner- och ytterskal är separerade av ett lågfriktionsskikt.
    • Mips-teknologi finns i hjälmar från Back on Track och Charles Owen.

    Olika märkningar

    • Alla ridhjälmar ska vara CE-märkta. Dessutom finns den gamla EN1384-märkningen som inte får användas på hjälmar tillverkade efter 2014, men finns kvar på äldre hjälmar.
    • Märkningen VG1.040 innebär att hjälmen har godkänts enligt en högre kravlista än EN1384-testerna, men det finns i dag inget krav på att de testas för sneda islag.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden