Prylspaning
15 maj 2020 11:50
Ridsportplus

Nu prisas teknik som ska förbättra sitsen

Teknisk innovationGår det att mäta ryttarens sits med teknik för att förbättra den? Ja, säger det svenska företaget som fått en utmärkelse för sitt arbete med teknik som ska ge oss bättre sitsar.

Nu prisas teknik som ska förbättra sitsen
Mari Zetterqvist Blokhuis och Charlotta Mantell driver företaget Rider´s Position Sweden som nu prisas för sin metod att mäta ryttarens sits. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det finns en uppfinning som kan ge löpare och skidåkare bättre teknik. Med hjälp av ett bälte och AI, artificiell intelligens, kan löparen eller skidåkaren få tips i hörlurarna direkt under träningspasset. Men borde inte något liknande kunna funka för ryttare?

    – Det undrade en gammal medryttare till mig, Charlotta Mantell, som ville titta närmare på saken. Vi träffade professor Christer Nordström på KTH som trodde på idén, och satte sedan igång att mäta och analysera, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

    Hon är doktor i praktisk kunskapsteori, men nu var det helt plötsligt teknik som gällde.

    – Det är jättejättespännande, jag har gått från humanism till superteknik, det är jättesvårt, säger Mari Zetterquist Blokhuis.

    Tre dimensioner mäts

    Hennes och Charlotta Mantells företag heter Rider´s Position Sweden, och med hjälp av bältet och analys ska ryttare få reda på vilka delar av ridningen som kan förbättras. Det går att mäta ryttarens sits i tre dimensioner, upp och ned, fram och tillbaka plus sida till sida, något som görs om till grafiska kurvor.

    I början av projektet sade många att kurvor när det gäller sitsen måste bero på hästen. För att få ett jämförelsematerial mättes sitsen på en vuxen elitryttare som red tre olika hästar.

    – Kurvorna var lika mjuka på alla hästar. Vi funderade på om det kunde ha att göra med åldern, så vi mätte en 19-åring som går på NIU – men hon hade också fina kurvor, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

    Hos ”vanliga” ryttare kan kurvan däremot bli till ett streck.

    – Det är när det blir ”tjoff ner i sadeln”, om man har stela höfter. Det syns på många ryttare, på väg ner spänner man sig.

    Img_6016
    Bältet fästs runt midjan på ryttaren. Foto: Privat

    Sömnlösa nätter

    Kurvan kan också få en liten knyck.
    – Innan jag kom på vad den där knycken kunde bero på hade jag sömnlösa nätter. Men nu har vi sett att ryttare som är stela i axlar och bröstrygg kan få en liten knyck för att rörelsen inte kan fortplanta sig ända upp i nacken, säger Mari Zetterquist Blokhuis.

    I dagsläget erbjuder Rider´s Position en light-version av tjänsten. Då filmas ryttaren en till två minuters trav nedsittning, och får tillbaka några kommentarer som bygger dels på grafer, dels på Mari Zetterquist Blokhuis analys av videon. Det kan till exempel handla om att ryttaren behöver stärka sin bålstabilitet, eller mjuka upp bröstryggen före ridning.

    Prisat verktyg

    Nästa steg i utvecklingen är att inkludera galopp i verktyget.

    – Galoppen blir lite svårare än för löpare och skidåkare eftersom det finns höger och vänster galopp.

    Ett annat problem är att det saknas vedertagna definitioner på vad balans är, liksom att rytm och takt är olika saker enligt olika personer och språk.

    – Inom musiken är takt en sak och rytm en annan, mitt huvud är helt skrynkligt, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

    Något som däremot gått relativt enkelt är att hitta finansiering till projektet. Först kom 50 000 kronor i förstudiemedel från Almi, sedan ett lån på 300 000 från Almi och nu precis nyligen 50 000 kronor i pris för ”Best Traction”, ungefär ”bästa draget”.

    – Det fick vi för att vi på kort tid tagit fram en tjänst som vi börjat sälja, och för att vi siktar på en världsmarknad.

    Men är det då så viktigt med sitsen?

    – Om ryttaren har svårt att hålla sig i balans blir det jobbigare för hästen, då har den fullt sjå med att balansera upp ryttaren. Om ryttaren själv inte är i balans eller är liksidig kan man inte kräva att hästen ska gå i balans eller vara liksidig. I forskning har det visat sig att om ryttaren är oliksidig tar hästen olika långa steg med benparen. Det är klart att det påverkar hästens hälsa, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden