Sport
21 augusti 2015 15:37

EM-guld till Holland – Lindelöw till final

Holland tog EM-guld efter en spännande lagfinal. Silver till Tyskland och brons till Schweiz. Sverige slutade nia. Douglas Lindelöw är klar för EM-finalen på söndag. Se intervjuer med några av ryttarna via SVT Play här.

EM-guld till Holland – Lindelöw till final
Malin Baryard slutade på 17 fel i lagfinalen.

–  Det här duger inte, säger den svenske förbundskaptenen Sylve Söderstrand. 

Hela den svenska truppen förutom Douglas Lindelöw föll igenom i lagfinalen. Och nu har Sylve Söderstrand siktet inställt på OS i Rio nästa år.
– Vi har fler bra ryttare inför OS. Bland annat Charlotte Mordasini som är här som reserv, Peder Fredricson med All Inn, Jonna Ekberg och några andra, säger Sylve Söderstrand. 

Referat av lagfinalen: 

Det är många svåra frågor för ekipagen på den väl tilltagna banan. Redan som nummer 5 kommer en trekombination trippelbarr-2 galoppsprång-räcke-1 galoppsprång-oxer. För att göra det ännu svårare har mittenhindret enfärgade bommar. Det finns också en helt ny mur, nummer 9, med höjden 164 centimeter. Aachenklassikern dubbelvattnet finns också på plats. Det är nummer 12A och B, två räcken. A-hindret, har en vattenmatta framför och B-hindret en vattenmatta bakom. Avståndet mellan hindret är 11 meter, två korta galoppsprång och kombinationen står intill den lilla dammen på arenan. Banan avslutas med en svart oxer som är 1,90 lång. Tiden är också snålare tilltagen än i tidigare klasser. 

Först ut i klassen är de som tillhör de 53 bästa ekipagen individuellt men inte ingår i något av de tio bästa lagen. En av dem är SWB-hästen Carisma som fortsätter hålla klassen med sin ryttare Danielle Goldstein, Israel. Det blev ett nedslag, samma som för Jaroslaw Skrzyczynski, Polen.  När de 13 individuella ekipagen har startat är bästa resultatet de två fyrafelarna. Trekombinationen har varit en svårigheter, likaså det vågformade hindret som finns på Ridsports Instagram. Tre ekipage har fått tidsfel. 

Douglas Lindelöw var först ut i lagdelen. Casello hoppade på sitt karaktäristiska lätta vis. Ekipaget kom in bra i 3-kombinationen men fick ett nedslag på C-hindret. Valacken såg lite stark ut mot dubbelvattnet men tog det utan problem och slutade på fyra fel. 
– Jag kände inte att vi rev, jag hörde publiken sucka och insåg vad som hänt. Casello stod lite lite emot vid vattnet men det gick fint. Han känns jättestark och fin i formen, jag kan bara hoppas att det räcker till söndag, säger han. 
Se intervju med Douglas Lindelöw via SVT Play nedan. 

Ingen bra start för Danmark, Sören Pedersen utesluten efter olydnader. Schweiz Romain Duguet satte klassens första nolla efter att ambitiösa Quorida de Treho slagit knut på sig och få publiken att hisna mer än en gång för att klara svårigheterna.  

Storbritanniens Ben Maher var revanschsugen efter att ha varit nära att krascha tidigare under mästerskapet. Diva var ordentligt på hugget och fast att hon halkade till nära ett hinder blev det en säker nolla. Noll fel även till Ukraina. 

Tysklands Meredit Michaels Beerbaum och Fibonacci fick publiken att brista ut i en mindre extas efter en felfri runda. SWB-valacken var sin vana trogen högt över varje hinder och ser ut att vara på väg mot sin första mästerskapsmedalj. Publiken var med i varje i språng. Det blev dock lite spännande när han tittade till på första hindret i dubbelvattnet. 

Världmästarekipaget Jeroen Dubbeldam och Zenith; Holland,  har hittat mästarformen igen och satte en säker nolla. Ledande Penelope Leprevost, Frankrike, fick ett ganska grovt nedslag på våghindret men fortsatte sedan i samma fina stil som tidigare. 

Malin Baryard Johnsson och Tornesch fick ett nedslag redan på 5B. Mot hinder 8 fick svenskan rida på lite för hårt, hingsten blev för flack i sin hoppning, hann inte med på den korta distansen fram till 9 och fick med sig både det och 10 ner innan han hittade sin hoppning igen. Dessutom blev det tidsfel, totalt 17 fel. 

Det ser inte ut som om Danmark klarar sitt OS-kval. En utesluten och nu 17 fel för Rikke Haastrup.

Ukrainas René Tebbel bjöd på lite drama när hans häst inte alls var med på noterna och sprang vid sidan på 5C. Fyra fel efter tramp i vattnet för Storbritannien. 

Tysklands Christian Ahlmann och Taloubet Z hade publiken med sig varje hinder, inte minst när hingsten var i och touchade hinder nummer 2. Men det kompenserades genom att han flög igenom treskombinationen och lotsades skickligt hela vägen runt av ryttaren.Ytterligare en felfri runda för Tyskland och publiken visste inte till sig av lycka. 

Holland kontrade direkt genom en felfri runda av Maikel van der Vleuten. Ytterligare ett nedslag för Frankrike genom Simon Delestre. 

Helena Persson och Bonzai började stabilt och fick den svåra trekombinationen att se enkel ut. Den store valacken hann inte riktigt med att bli klar fram till hinder 9 och rev där. Men Helena Persson hittade direkt tillbaka till sin rytm och håll ordning på Bonzai även när han tryckte åt höger genom dubbelvattnet. Det kom också ett nedslag på sista hindret och ett tidsfel. Totalt 9 fel. Se intervju med Helena Persson via SVT Play nedan. 

I lagtävlingen har Tyskland och Holland gått förbi Frankrike. Danmark är sist och Sverige har klättrat till nionde plats. 

9 fel för Danmarks Thomas Sandgaard. Storbritannien fortsätter jakten på ett OS-kval. Joe Clee och Utamaro d´Ecaussines fick ett nedslag på 5C i en övrigt bra runda. 

Tysklands Ludger Beerbaum och spänstiga Chiara kom lite långt från hinder 2 men stoet bara satte in en extra reserv och flög över. Däremot kom ett nedslag på de enfärgade bommarna i 5B. Efter det gjorde veteranen inga misstag och det slutade på fyra fel. 

Holland sätter press på hemmanationen genom Jur Vrieling. Hans gummiboll VDL Zirocco Blue bjöd verkligen till och löste alla svårigheter. Men trots att publiken visslade och jagade på när det gäller tiden blev det ett tidsfel. Holland har nu ledningen, men Tyskland ligger inte ens ett fel bakom inför sista rundan. 

Henrik von Eckermann och Cantinero var inte lika samspelta som tidigare under mästerskapet. Den känslige hästen började skruva lite på sig redan över våghindret, nummer 4. Sedan kom ett nedslag på 5B och yttligare två till, bland annat på sista hindret. Dubbelvattnet gick bra även om Cantinero tittade till lite. Sverige slutar på 44,3 fel. Se intervju med von Eckermann via SVT Play nedan. 

Andreas Schou räddade den danska äran med gummibollen Lenardo der Kleine. Det blev ett nedslag. Felfritt för Schweiz genom Paul Estermann. Schweiz slutar på 18,23 fel. 

Storbritanniens veteran Michael Whitaker var felfri ända fram till vattenkombinationen där hans Cassionato tittade till ordentligt. A-hindret gick bra, men sedan revs både B-hindret och banans sista hinder. 

Det var mycker nerver i gungning på slutet av tävlingen. Tysklands Daniel Deusser hade stor press på sig men höll fick inte hästen riktigt klar på hinder 8 där det kom ett nedslag. Tyskland slutar på 12,4 fel. Hollands Gerco Schröder tappade fokus efter tramp i vattnet och rev sedan två. Detta var dock utan betydelse för lagtävlingen då Holland redan hade vunnit. Inte heller Frankrikes Kevin Staut höll nerverna under kontroll.

Holland tog guld och hade segern klar innan Schröder red in. Silver till Tyskland och brons till Schweiz. Frankrike, som ledde inför finalen, rasade till femte plats och Sverige blev nia. 

Douglas Lindelöw är 23:a individuellt och klar för EM-final. 

Så här går EM i hoppning till. 

Start- och resultatlistor

Följ Ridsport på TwitterInstagram, Facebook och här på webben.

Här ser du hoppningen på SVT Play.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar