Smart teknikHar din häst ont? Det är inte alltid så lätt att veta, men nu har en grupp holländska veterinärer utvecklat en app som kan läsa av om en häst är akut smärtpåverkad.
Ny app ”kan se” om hästen har ont

Genom att läsa av hästens ansiktsuttryck och kroppsspråk kan en ny app upptäcka om en häst har ont någonstans. Enligt den holländska forskargruppen som har utvecklat appen krävs det minst två minuter för att läsa av hästens ansiktsuttryck och fem minuter för att läsa av hästens kroppsspråk. Det rapporterar The Horse.
Ägaren, eller den som har hand om hästen, guidas genom processen som innehåller objektiva och mätbara verktyg för att läsa av om hästen är akut smärtpåverkad.
– Det är verkligen ett enkelt och effektivt sätt att känna igen när en häst har ont – även när tecknen är subtila, säger Machteld van Dierendonck, som är en av forskarna bakom appen.
I egenskap av bytesdjur har hästdjur en tendens att dölja sina ansiktsuttryck. Men genom att träna upp sin förmåga är det möjligt att uppfatta även subtila tecken. På det viset kan man snabbare uppfatta om något är fel, vilket i sin tur förbättrar hästens välfärd, fortsätter han.
Smärtpoäng
Den forskningsbaserade appen heter Equine Pain and Welfare App, EPWA, och den finns på holländska och engelska. I appen kan användaren välja mellan att studera ansiktsuttryck i två minuter eller kroppsspråk i fem minuter, och om det gäller en åsna eller häst. Därefter klickar användaren på olika ikoner som representerar särskilda ansiktsuttryck eller beteenden hos hästen, när de förekommer. Appen räknar förekomsten av dessa varefter användaren får svara på ett antal frågor.
Summan av detta blir slutligen till en total smärtpoäng, med en övre gräns för när en veterinär bör kontaktas. Men appen gör det även möjligt att skapa sig en uppfattning över tid om hur en häst mår och uttrycker sig fysiskt.
– Om du använder appen regelbundet, säg en gång i veckan, kan du få konkret information om vad som är normalt för din häst och du kan även se mönster. Och viktigast av allt, du kan se när den verkligen är långt ifrån sitt normala, vilket torde betyda att den har akut ont, säger veterinären Thijs van Loon, som också varit med och utvecklat appen.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på