MushroomEn ny färg har identifierats, och en medlemsfråga om vad färgen ska heta har skapat stort engagemang. "Andra medlemsundersökningar har inte väckt tillnärmelsevis lika stort intresse", säger Linnea Ornstein från Sveriges Shetlandssällskap.
Ny färg skapar engagemang
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hallå där Linnea Ornstein i Sveriges Shetlandssällskap, vars fråga till medlemmarna om en ny färg har väckt stort engagemang.
Ska den nya färgen heta mushroom?
– Det har vi inte bestämt än, men vi är väldigt glada över det stora intresset. Andra medlemsundersökningar har inte väckt tillnärmelsevis lika stort intresse.
Vad handlar det här om?
– Färgen vi pratar om har funnits länge men blev ganska nyligen identifierad som en egen färg, och flera tycker att det är en fin och viktig färg att bevara. Färgen är ett recessivt anlag, så den dyker bara upp om båda föräldrarna har anlaget.
Varför är namnfrågan så viktig?
– I Sverige har vi historiskt sett varit hårda på att färger ska ha svenska namn. Därför säger vi inte cremello utan blåögd gräddvit, exempelvis. Det är mycket att tänka på när en ny färg ska namnges, och därför för vi också en dialog med Bo
Furugren, som skrivit den svenska bibeln om hästfärger.
Vilka förslag har kommit in?
– Många tycker att färgen ska heta mushroom, som den kallas av den brittiska uppfödare som var först med att identifiera det som en egen färg. Andra har föreslagit sand och ask, men vi har också fått förslag om champinjon eller matt, som i mattröd eller mattbrun.
Sveriges Shetlandssällskap har haft ett par turbulenta år med avhopp och konflikter i ledningen. Hur mår ni i dag?
– Vi mår ganska bra, och vi har en aktiv dialog med medlemmarna. Alla tycker inte lika, men tonen är konstruktiv och vi lyssnar på medlemmarna. Pandemin har också på några månader tagit oss tio år framåt i den digitala utvecklingen. Med digitala evenemang når vi ut till fler, och det känns bra.
Fakta
Den nya färgen
Kartläggare: Beth Mead, Kellas Shetland Pony Stud i Banffshire, Skottland.
Så ser fölen ut: Ljust beigefärgade, ibland med en grå eller rosa ton, med man och svans i samma färg som kroppen.
Så ser den vuxna ponnyn ut: Ljust gulbrun eller mörkt gråbrun med nästan vit man och svans. Även mörkare varianter förekommer, men fortfarande med mycket ljus eller silverfärgad man och svans.
Så säkerställer du färgen: Genom ett dna-test.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på