Avelsnyheter
11 mars 2018 09:26
Ridsportplus

Ny hingstkommission sätter ny standard i DWB

AvelsvärderingDansk varmblods nygamla hingstkommission ger sina synpunkter på årets nya format på hingstekåringen.

Ny hingstkommission sätter ny standard i DWB
Karina Christiansen och Claus Hansen meddelar sina tankar kring årets skörd. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med ny ordförande i hingstkommissionen, än striktare disciplinuppdelning av domarna vid bedömning och ett nytt upplägg för premieringen har Dansk varmblod, DWB, visat sig ett snäpp mer enligt deras egen utsago.

    Nya ordföranden Claus Hansen och avelsledaren Karina Christiansen visade på optimism och förändringsbenägenhet.

    Vi utgår alltid från det bästa hingsten gjort, det är unga hästar, deras prestation under den här tiden måste få variera. Karina Christiansen.

    – Vi hr gjort om så att de 4-åriga och äldre hingstarna får sitt besked om godkännande tidigt i veckan, redan på torsdagen. Det innebär att de kan delta i presentationsklasser så att uppfödarna verkligen får se dem, kan jämföra med andra i årgången och göra sina val inför betäckningssäsongen. Samtidigt har vi tagit bort tävlingsmomentet och försöker i stället ha presentatör som förklarar och berättar om hur de rör sig och hoppar, menade Claus Hansen.

    För hingstar som visas för första gången i DWB kallat ”Hold 1”, lejonparten är födda 2015 men även äldre såsom Jovian, är det ny ordning.

    70 Jovian
    Förra veckans sportprov i Tyskland räcker inte. Foto: Kim C Lundin

    – Vi hoppades att vi genom att lägga longering för gångartshingstarna före lösgaloppen skulle få en lugnare runda när det var dags för lösgalopp på åttan. Så blev det inte men vi får fortfarande mycket information och det vi behöver se där, menade Hansen.

    Ser dem fyra gånger
    – För de hoppstammade hingstarna har vi i år ett upplägg som innebär att vi får se dem fyra gånger. Först vid förbesiktningen, sedan vid ett träningstillfälle på Vilhelmsborg, en första bekantskap med hallen här i Herning på onsdagen och sedan hoppar de igen på fredagen. Det gör att vi inte alltid fäster stor vikt vid hur det går enskilda gånger om vi sett något bra från dem, sa Hansen.
    – Vi utgår alltid från det bästa hingsten gjort, det är unga hästar, deras prestation under den här tiden måste få variera. Har vi sett dem hoppa riktigt bra så finns det i dem, de behöver inte upprepa det vid varje tillfälle, fyllde Karina Christiansen i.

    En dags vila
    Premieringen är på söndagen i vanlig ordning men det nya schemat innebär en dags vila för de unga hingstarna innan det är dags att visa upp sig i ett förmodligen fullsatt Boxen. Direkt efter premieringen är det skarpa läge för hingstarna med ”indsyning till 10-dagarstest”.

    Vi fortsätter att arrangera 14-dagarsprov som en service för de hingsthållare som behöver ha sina hingstar i det tyska systemet. Karina Christiansen.

    – Vi i DWB håller fast vid vårt system med 10-dagarstest, hingstarna har gått mycket i flera dagar här, de är trötta och det är helt fel tillfälle att sätta poäng på dem. Vi fortsätter att arrangera 14-dagarsprov som en service för de hingsthållare som behöver ha sina hingstar i det tyska systemet. Vi kommer dock inte att frångå vårt system där vi i 10-dagarstesten observerar stallvanor, temperament och konstaterar att de kan ridas, sa Karina Christiansen.
    – För att ändra system måste även de danska hingstägarna, som de tyska, börja rida in sina hingstar i 2,5-årsåldern. Det skulle inte fungera bra tillsammans med vår syn på hästvälfärd, det är för tidigt.

    Tummen upp för For Emotion
    Kommissionen nekade förra året For Emotion godkännande i i DWB men får fick han tummen upp.
    – Han var för grov förra året, det tycker vi fortfarande men han har visat upp sig i flera sportprov och genomgående gjort ett bra resultat med fin mekanik så vi godkänner honom, förklarade Hansen.

    De hoppstammade hingstarna är få i Danmark men det är inget bekymmer.
    – Det föds runt 300-400 hoppstammade föl i Danmark mot 1500 med gångartsstam, det behövs inte så många hingstar, skojade Christiansen.
    – Vi är väldigt nöjda med att de många DWB-hingstar här med hoppstam, det har vi strävt efter länge, menade Hansen.

    Vem blir då segerhingst?
    – Det visar sig, ni får se, sa Hansen.

    Hernings hemsida

    Start och resultatlistor

    Clipmyhorse web-tv

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym