Sverige
27 juni 2020 19:30
Ridsportplus

Ny lag kräver registrering av stall

JuridikOm ett år ska alla hästar i Sverige vara bokförda på en adress — och du måste adressändra om hästen flyttas. Jordbruksverket arbetar nu med att få ett system för detta som blir lätt att använda, men ännu finns det många frågetecken att räta ut.

Ny lag kräver registrering av stall
Om en häst lämnar sitt hemmastall tillfälligt, ska det journal-föras. En permanent flytt ska registreras, när den nya lagen införs 2021. Foto: Annika Karlbom

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Om mindre än ett år ska alla hästanläggningar i Sverige vara införda i ett nytt register, och alla hästar ska ha en fast bokföringsadress.
    − Vi jobbar nu med målet att få till ett system som blir så användarvänligt som möjligt, säger David Slottner på Jordbruksverket.

    Registreringen är en följd av den nya EU-förordningen Animal Health Law, djurhälsolagen, som träder i kraft den 21 april 2021. Då ska registret vara på plats och alla anläggningar och hästar införda.

    Än så länge återstår mycket arbete för att få registret på plats.
    − Utgångspunkten är den centrala hästdatabasen, ett anläggningsregister och en koppling mellan dessa. Målet är att både uppfylla kraven och göra det så hanterbart som möjligt för användarna, säger David Slottner på Jordbruksverkets enhet för djurvälfärd.

    Häst som inte är registrerad får inte flyttas

    David-slottner
    David Slottner på Jordbruksverkets enhet för djurvälfärd

    Varje person eller företag som har en anläggning där det finns hästar får ansvaret för att hästarna är registrerade på anläggningen. En häst som inte har en registrerad hemadress kan efter 21 april 2021 inte flyttas till en annan anläggning. Om hästen lämnar anläggningen kortare tid än 30 dagar behöver det inte föras in i registret.

    Däremot ska varje förflyttning av hästen till och från anläggningen journalföras – av den som har anläggningen.

    Här har Jordbruksverket flera frågor att lösa. En handlar om möjligheten att utfärda undantag för anläggningar med låg risk, och hur det i så fall ska definieras.
    − Om jag har min häst i ett stall och sedan rider till grannens ridhus några hundra meter bort, och de två anläggningarnas hagar dessutom gränsar till varandra, då kan nyttan av journalföringen ifrågasättas, säger David Slottner.
    − Ett problem är att det inte är möjligt att nationellt göra undantag från kravet på journalföring för vissa typer av förflyttningar utan bara för vissa anläggningar som bedöms ha låg risk. Frågan om journalföring är en av de som vi arbetar intensivt med just nu.

    En annan nöt att knäcka är hur innehavaren av exempelvis ett inackorderingsstall ska få kännedom om alla resor som hästarna i stallet gör.

    Syftet är att smittor ska kunna spåras

    Syftet med den nya lagstiftningen är att smittor ska kunna spåras, främst med inriktning på svåra sjukdomar som infektuös anemi och mjältbrand.
    − Kunskap om hur hästar förflyttas bör också vara till hjälp även vid utbrott av andra sjukdomar, till exempel kvarka eller hästinfluensa, säger David Slottner.
    − Dessutom tänker vi att kommuner kan vara intresserade av att begära ut uppgifter om var det finns hästar. I dag sägs det ofta att kommunerna inte tar hänsyn till hästarna i samhällsplaneringen, och en orsak till det är att det saknas register över anläggningar med hästar, säger David Slottner.

    Fakta

    Ny EU-lag står till grund

    • Animal Health Law beslutades i EU-parlamentet 2016 och ska vara fullt genomförd den 21 april 2021.
    • Lagen innehåller bestämmelser om registrering, journalföring och förflyttningar inom unionen av bland annat hästar, men även andra djur. Lantbrukets djur har redan ett liknande register.
    • Sedan 2006 har det varit obligatoriskt med registrering och utfärdande av hästpass för alla hästar i Sverige.  Hästarna finns registrerade i en central hästdatabas. Den ska nu kopplas samman med det register över hästanläggningar som är på väg att skapas. Med hästanläggning menas i detta fall även små stall hemma på gården med två hästar.
    • Alla hästar måste sedan registreras på en hemmaanläggning.
    • När hästen tillfälligt lämnar sitt hemmastall ska detta journalföras, men formerna för det är ännu inte klara.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden