Hästliv
10 januari 15:49
Ridsportplus

Ny serie om inkontinens: När sadeln blir blöt

Ryttarhälsa del 1 av 3Plötsligt kommer det bara. Och där sitter du – i sadeln, i tajta ridbyxor. Ansträngningsinkontinens är vardag för många kvinnliga ryttare, men det finns hjälp att få. ”Utan operationen hade jag aldrig fortsatt att rida”, berättar en kvinna för Ridsport.

Ny serie om inkontinens: När sadeln blir blöt
Hoppning, eller när hästen spritter till, kan utlösa läckage hos många ryttare. För andra går det inte ens att göra lugna ridturer utan att det läcker. Illustration: Veronica Ballart Lilja

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Problemen kom krypande. Efter förlossningen började hon läcka mer och mer. Det blev allt svårare att rida dressyr. Hon kunde inte koncentrera sig. När skulle hon kissa på sig?
    – Om du nyser kan du försöka knipa ihop, men det är svårt när man rider, säger kvinnan, som är 60+ och har fått tillbaka glädjen tack vare operationen.

    – Jag provade allt möjligt, bindor och en speciell tampong som jag fick från landstinget. Det fungerade i början, men efter barnen blev jag för stor i underlivet. 

    Operation hjälpte

    Fakta

    Urininkontinens

    En halv miljon svenskar

    • Urininkontinens är ett stort folkhälsoproblem, rapporterade Läkartidningen redan för sex år sedan (nr 46/2007). Cirka en halv miljon svenskar lider av inkontinens, varav majoriteten är kvinnor. Sjukvårdskostnaderna beräknades (då) till mellan tre och fem miljarder kronor per år. Tidningen konstaterar dock att behandlingen har förbättrats avsevärt under de senaste tio åren, med bättre läkemedel och operationsmetoder. I Sverige registreras samtliga operationer; 2021 opererades 3 000 för inkontinens. Operation mot inkontinens har gjorts i cirka 30 år.

    Drabbar även män

    • Inkontinens kan också drabba män, även om det inte är lika vanligt. Generellt anses inkontinens vara tre gånger så vanligt bland kvinnor som hos män. Män får dock sällan ansträgningsinkontinens. Här är det vanligast med trängningsinkontinens och droppinkontinens; det senare drabbar enbart män. För män finns hjälpmedel som urindroppsamlare, bindor och speciella kalsonger med absorptionsförmåga.
    Expandera

    Hon fick helt enkelt nog, kontaktade en gynekolog och fick tid för operation. Detta var för tio år sedan, och det bästa hon har gjort.

    – Operationen var väldigt smidig. Jag låg i en gynstol, fick bedövning och lugnande. Sedan dess har jag inte haft ett enda problem. Inte ont, ingenting. Nu rider jag som vanligt igen, en gång i veckan.

    Hennes berättelse är inte unik. Flera av det knappa dussin kvinnor som Ridsport har talat med inför den här artikeln har blivit hjälpta av operation. Men i dag finns mycket annat att göra för den som lider av ansträngingsinkontinens; inkontinensskydd  och -stöd av olika modeller, injektioner och bäckenbottenträning, det vill säga knipövningar. 

    Begränsad socialt och aktivt

    Fysioterapeuten Emma Regberg ser goda resultat hos sina patienter, men understryker att man måste ha tålamod. Det kan ta allt från tre månader upp till ett halvår innan musklerna har blivit så starka att du lyckas stoppa läckaget någorlunda.

    – Fast de som kämpar och ändå inte ser något resultat över tid, som ändå har stora läckage, vill ofta operera sig, säger Emma Regberg och konstaterar att det handlar om livskvalitet.

    – Man känner sig begränsad både socialt och aktivt och kanske slutar med vissa aktiviter, som hoppning.

    Jag har alltid bindor på mig i fall jag skulle hosta eller skratta

    En kvinna i medelåldern, mycket aktiv inom ridsporten, bekräftar just detta. Hur hon känner sig inskränkt och nedslagen av sina besvär. För henne kom problemen 20 år efter förlossningen, och blev markanta när hon köpte en häst som är lite grövre att rida.

    – Först tänkte jag att det är väl bara nu, för så dålig kan jag väl inte vara att rida. Men läckagen fortsatte.

    Hon tog hjälp av en fystioterapeut för att träna coremusklerna (muskler i mage, rygg och bäcken) och stärka upp bäckenbotten. Det går sådär. Hon skulle aldrig lämna huset utan att ha rejäla bindor med sig.

    – Men det är lite pinsamt att köpa sådana bindor – det är ju sådant som svärmor på 75 år använder!

    Fakta

    Ansträngningskontinens

    • När du har svårt att hålla tätt vid fysisk ansträngning och plötsliga rörelser, som när du hostar, nyser eller hoppar. Ofta läcker små skvättar utan att du känner dig kissnödig. 
    • Behandlas med olika stöd för urinröret, trosskydd, bäckenbotten- och blåsträning, östrogen eller operation (TVT – tension free vaginal tape eller TOT – transobturatorband).
    • Cirka 10% av alla kvinnor i 40-årsåldern och 25% i 80-årsåldern har besvär, men mörkertalet är stort då många inte söker vård.
    • Inkontinens orsakats ofta av graviditet, förlossning, klimakteriet, övervikt, sport elleratt det finns andra urologiska komplikationer.
    Expandera

    Pinsam situation

    Hon berättar om när hon nyligen besökte ett handelsstall och skulle provrida sju hästar, hur pinsamt det var i hoppningen när hon blev osäker. Inte på hästen, utan om hon skulle läcka när hon satt tillbaka i sadeln och använde hela kroppen.

    – Jag funderar på att operera mig för jag vill kunna hålla på i många år till. Jag vill kunna vara normal. Jag vill inte ha paniken över att ha glömt skydd, för det är verkligen som att kissa på sig. Man undrar vad som händer. 

    För en annan kvinna gick det så långt att hon slutade att rida. Det blev för jobbigt. Hon hade extrema urinläckage efter det andra barnet, och inga hjälpmedel fun-gerade. Hon bestämde sig för operation, trots att hon fick höra att det inte skulle göra henne symtomfri.

    – Jag läcker fortfarande, men inte alls så mycket som tidigare. Fast jag går fortfarande på toan säkert tre gånger innan jag ska rida. Jag har alltid bindor på mig i fall jag skulle hosta eller skratta – vid minsta lägesförändring kan det komma. Men händer det så är jag skyddad.

    I dag rider hon dressyr tre-fyra gånger i veckan och säger att utan operationen hade hon aldrig fortsatt.

    Hjälpmedel som funkar

    För andra behöver det inte gå så långt som till operation. I dag finns flera olika hjälpmedel mot inkontinens. Ridsport har talat med två kvinnor som är nöjda med sitt kontinensstöd Efemia. Det liknar en rund platta eller plugg som stödjer urinröret via vaginalväggen. Det provas ut hemma och kan tvättas och återanvändas.

    Den ena kvinnan berättar den typiska historien om hur problemen kom krypande, hur hon började kissa på sig när hästen gjorde något oväntat, hur det successivt blev värre och värre. Till slut kunde hon läcka när som helst. 

    Hon sökte hjälp på vårdcentralen utan större respons. Hon beskriver bemötandet som ”formulärmässigt”. 

    – Jag mätte kisset under en vecka och de tyckte att jag skulle ta något östrogenliknande, men det vill jag inte äta.

    Hon tog saken i egna händer och köpte ett kontinensstöd.

    – Pluggen fungerar fantastiskt, och man kan kissa med den. Den sitter så bra att jag till och med har glömt att ta ut den, säger hon med ett spontant skratt.

    Ändå skulle hon vilja operera sig, men uppfyller inte kraven i sin region. Trots förbättringen känner hon sig ändå begränsad i vardagen.

    – Att jag skulle springa är bara att fetglömma. Det är självplågeri på hög nivå.

    Fakta

    Hjälpmedel

    • Kontinensstöd. Finns i flera olika varianter. En del liknar en tampong, andra består av en båge eller ”stödringar” som stöttar urinröret via slidväggen.
    • Inkontinensskydd. Finns i många utföranden och storlekar; de flesta har ett spärrskikt undertill så att urinen inte ska tränga igenom. Fästs med tejp eller kardborre. Det finns också varianter utan fixering som kräver en särskild byxa.
    • Bäckenbottenträning. Knipövningar som stärker musklerna och kan förebygga eller minska besvären med urinläckage.
    Expandera

    Smidig plugg

    Den andra kvinnan är i 40-årsåldern och rider en unghäst ett par gånger i veckan. Hon har testat samma kontinensstöd i en vecka och är också nöjd.

    – Jag hade inte förväntat mig något, så jag tycker att det fungerar bra. Det gör absolut skillnad. Jag läcker fortfarande, men hälften så mycket mot tidigare. 

    Hon tycker att pluggen är smidig att föra in och använda, och sedan är det bara att tvätta den med tvål och vatten. 

    – När den väl sitter på plats känner jag inte av den och jag är glad att jag kan rida utan att bli blöt.

    Hon har haft problem sedan 2017 då hon fick sitt andra barn. Operation är inte aktuellt i hennes fall.

    – Min sköterska säger att det finns risk för komplikationer, och en operation går inte att göra ogjord. Det vill jag inte riskera.

    Hon har börjat med knipövningar igen.

    – Problemen kommer nog att minska, men helt felfri kommer jag aldrig att bli. Fast jag är hoppfull.

    Injektion i urinröret

    Det finns dock ett alternativ till operation – injektionsbehandling. Den innebär att man sprutar in ett permanent material i urinröret för att göra det trängre. Metoden har funnits i drygt tio år och används i fall där det av olika skäl inte går att operera. Trots att det är ett enkelt ingrepp är det långt ifrån lika vanligt som operation – och inget som läkaren Ann Miedel, verksamhetschef på Octaviakliniken i Stockholm, kan rekommendera:

    – Resultaten är inte lika bra som efter operation och injektionen måste göras om. Man kan säga att det fungerar som en tätningsmassa, och det skulle inte hålla för ridning. 

    I ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset i Uppsala från maj 2022 konstaterar överläkare Riina Aarnio att ”injektionsbehandlingen har i stort sett inga allvarliga komplikationer och majoriteten av kvinnorna (64%) är nöjda. Det saknas dock studier på hur länge effekten varar”.

    Tidigare tog besvären udden av det mesta, särskilt i sociala sammanhang.

    Skrota skämskudden

    Låt oss konstatera att olika former av inkontinens är så pass vanligt att det är dags att skrota skämskudden, och att det finns hjälp att få. Det gäller att stå på sig och prova sig fram. Det som fungerar för en, gör det inte för en annan.

    En kvinna som fick problem efter sitt andra barn testade det mesta – tjocka nattbindor, kontintensbågar och knipövningar – och opererade sig efter tio års besvär. Nu har hon på sin höjd trosskydd ”som när man var ung” och kan röra sig obehindrat.

    – I dag kan jag springa igen. Tidigare tog besvären udden av det mesta, särskilt i
    sociala sammanhang. Nu har jag egen häst igen, fem månader gammal, som jag ska göra hela jobbet med, för nu kan jag träna ordentligt igen. Mitt råd till alla är – var envis. Det är helt klart värt det.

    Visste du det här?

    • 200 miljoner människor påverkas av inkontinens över hela världen och det är det sjukdomstillstånd, efter Alzheimer och stroke, som starkast påverkar hälsorelaterad livskvalitet. Det skriver de tre forskarna Annika Wallin, Nils-Eric Sahlin och Wändi Bruine de Bruin i The Conversation. Källa: theconversation.com, 14 februari 2018
    • Fimpa! Vid rökning får man i sig många ämnen som irriterar urinblåsan och som förvärrar inkontinens.
    • 1,5–2,5 liter per dag är normal mängd att dricka. Dricker man mer kan det förvärra  inkontinensbesvär.
    • Kyla kan trigga inkontinens. Kylan påverkar blodkärlen så att det blir svårare att knipa.

    Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 21/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden