Hästliv
15 augusti 2019 11:13
Ridsportplus

Ny serie: Tänk utanför boxen när du ska bygga stall

Del 1 av 4Dags att renovera eller bygga nytt stall? I Ridsports serie får du inspiration och tips – inte minst om du vill få koll på moderna metoder inför projektet.
– Glöm att ett häststall måste vara en lång gång med boxar på båda sidorna, säger agronom Margareta Bendroth och påminner om möjligheten att få till ett stall som är både häst- och människovänligt.

Ny serie: Tänk utanför boxen när du ska bygga stall
"Stallet får faktiskt se ut hur som helst, så länge du inte använder något som är förbjudet eller som kan skada hästen", säger agronom Margareta Bendroth. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Trots att det i dag finns fler hästar än kor i Sverige är hästfolk fortfarande traditionella i sitt sätt att bygga och inreda stall, framför allt när det gäller mekanisering och automatisering.

    Till och med vid nyprojektering i mångmiljonklassen glöms ofta arbetssituationen kring hästarnas skötsel bort. Det anses självklart att grovfoder i storbal ska hanteras för hand och att gödseln körs ut i vanliga skottkärror.

    – Glöm att ett häststall måste vara en lång gång med boxar på båda sidorna, säger agronom Margareta Bendroth, hästrådgivare vid Hushållningssällskapet Sjuhärad.
    – Stallet får faktiskt se ut hur som helst, så länge du inte använder något som är förbjudet eller som kan skada hästen.

    Det finns massor av intressanta lösningar: ett runt stall med tårtbitsformade boxar, box med hage till varje häst, en lada med boxar i ytterkant och en sandad paddock i mitten, är några exempel.

    Dressyr
    Margaretha Bendroth är husdjursagronom och arbetar som hästrådgivare vid Hushållningssällskapet Sjuhärad. Hon har gjort ett antal projekt om hästgödsel, mekanisering av stall och häst på naturbete. Foto: Roland Thunholm
    Nr 5_elin Stahre
    Utgår du från en befintlig byggnad kan hela inredningen behöva blåsas ut – men behåll det som är bra. Foto: Elin Stahre
    Arphus3 080709
    Stall behöver inte vara fyrkantiga – en rund modell utan långa gångar är en annan lösning. Här syns stallet på vackra Arphus. Foto: Roland Thunholm

    Spana in möjligheterna

    Margareta Bendroth har hjälpt många hästägare med rådgivning kring stallets utformning. När det gäller gamla, befintliga byggnader säger hon:
    – Har du köpt en gård med en äldre stallbyggnad med nivåskillnader och små utrymmen kan det vara läge att blåsa ut hela inredningen och börja om från noll.

    Lås inte fast dig vid en dålig byggnad som inte blir ett bra stall.
    – Å andra sidan bör du ta till vara sådant som är bra. På före detta mjölkgårdar kan det till exempel finnas foderbord och skraputgödsling. Vi måste lära oss att utnyttja sådana saker, att tänka i nya banor kring hästarnas skötsel.

    Just foderbord kan underlätta mycket. Ett upphöjt foderbord kan bilda den stomme som boxarna byggs från och ett plant foderbord går att ordna i stallgången med boxar på sidorna.

    Utnyttja möjligheten att få till ett stall som är både häst- och människovänligt.

    Med öppen planlösning i fronten på boxarna går det lätt att fodra grovfoder på golvet framför hästarna från en vagn eller rälshängd vagn.
    – Utnyttja möjligheten att få till ett stall som är både häst- och människovänligt. Det ska vara säkert och lätt att sköta hästarna, samtidigt som de får en bra miljö med god luftväxling, ljus och utrymme.

    – Ett vanligt misstag är att man stirrar sig blind på minimimåtten för boxarnas storlek och utgår från att de ska vara normen. Men de är absoluta minimimått enligt djurskyddsreglerna. Större boxar kan användas av fler hästkategorier och passar även om du skaffar en ras med högre mankhöjd. Stora boxar blir ofta renare och är därmed mer lättskötta.

    Checklista

    När du ska bygga

    • Kontakta kommunen angående bygglov och länsstyrelsen om eventuell förprövning. Det finns olika bestämmelser beroende på om det gäller ekonomibyggnad på jordbruksfastighet, antal hästplatser med mera.
    • Tänk på att ha tillräckligt stor areal och rätt slags mark för det antal hästar som ska hållas på fastigheten. Leriga marker kräver ständigt underhåll och investeringar för att inte bli upptrampade.
    • Tänk rationell skötsel och flexibel inredning vid planeringen. Gör studiebesök i flera stall för att få veta vad som fungerar i praktiken.
    • Titta gärna på lantbrukets lösningar, de är ofta praktiska och arbetsbesparande. På hemsidorna för tillbehör till lantbruk finns ofta instruktiva filmer och bilder av hur de används.
    • Gör en lista över allt som kräver plats: foderkammare, hovslageri, medicinering och behandling, tvätt av häst (spolspilta), förvaring av sadlar (låsbart och uppvärmt), tvätt och tork av täcken.
    • Glöm inte exteriören – allt runt själva stallbyggnaden ska också fungera. P-plats för transport, logistik för traktor att tömma gödselstaden, lastbilar att lasta av foder och strö och bobcat eller liknande för att köra in det i stallet. Det bör helst inte uppstå korsande trafik mellan traktorer, bilar, människor och hästar.

    Tänk på:

    • Dela upp i avdelningar
      Större stall kan delas upp i mindre avdelningar, både för trivselns skull och för att kunna undvika smittor.
      ”Det gör det lättare att isolera en avdelning vid eventuellt utbrott av smittsam sjukdom”, -säger Margareta Bendroth. Det kan också vara en fördel ur brandskyddssynpunkt. Ett karantänsstall en bit från stallet kan behövas för att ställa nyanlända hästar i de första -veckorna.
    • Säkerheten
      Ha alltid ett säkerhetstänkande i botten och försök förebygga olyckor, särskilt om det finns barn eller många ovana hästägare i stallet. En inhägnad gång till rasthagen och stängsel kring gårdsplanen, så att lösspringande hästar inte kan rymma, är enkla åtgärder.

    Gör en plan för allt

    En av grundprinciperna vid planeringen är vilken typ av uppstallning som passar hästarna – ska de leva i grupp eller stå individuellt?

    Stallet ska också ha utrymmen för skötsel, foder, källsortering, sadelkammare samt tvätt och tork av täcken. Eventuellt även toalett och fikarum.
    – Tänk igenom allt som görs med hästarna, moment för moment, och gör upp en plan för hur det ska lösas. Gårdsplan och hagar måste ingå i planeringen, så att hanteringen av hästarna blir både smidig och säker.

    Gör upp en övergripande plan för hela gårdens exteriör, både förvaring av grovfoder och strö samt logistiken kring att flytta det och hantera gödselstacken. Övergången till inplastat hösilage och halm i storbal har gjort att höskullen 
i stort sett har försvunnit som förvaringsplats för grovfoder. Detta förvaras i stället i en lada eller utomhus.

    – Här är det viktigt med säkerheten, så att balarna staplas rätt och är lätta att komma åt med maskin när de ska flyttas. Storbalar ska egentligen helt och hållet hanteras maskinellt, flyttas med balspjut – gärna till en balrivare och portioneras ut i en fodervagn.

    – Gör så många studiebesök som möjligt och ta till dig nya lösningar och intryck, fråga vad som har fungerat bra och dåligt, råder Margareta Bendroth.
    – Var inte rädd för att investera i arbetsbesparande inredning, tänk på att varje minut som du utför ett arbete i stallet är värt fyra kronor i arbetskostnad. I stället för att ödsla tid på mockning, sopning och fodring kan en rationellare hantering ge mer tid till hästarna.

    Smarta tips för klimatet

    Det finns en hel del att göra för att stallet ska bidra till klotets överlevnad i stället för tvärtom.

    1. Gödseln ska tillbaka till kretsloppet. Skriv kontrakt med en bonde som tar hand om den.
    2. Försök att ta till vara regnvattnet för bevattning av ridbanor och liknande, använd inte dricksvatten till det.
    3. Undersök om stalltaket är lämpligt för solpaneler, som kan generera el och varmvatten.
    4. Köp bara den utrustning som du och hästen verkligen behöver, framför allt vad gäller textilier som ridkläder, täcken och schabrak.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 14/2019. I nästa del tittar vi närmare på inredningsdetaljerna.

    Hammarstrom_lg-22
    Tänk rationell skötsel och flexibel inredning vid planeringen. Gör studiebesök i flera stall för att få veta vad som fungerar i praktiken. På den här bilden är det Anna Hammarström som är mitt uppe i stallbyggnation. Arkivbild: Lottapictures

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden