Sverige
26 november 2023 16:34
Ridsportplus

Ny standard för hjälmar godkänd

SäkerhetNu är den på plats, den nya standarden för rid­hjälmar. Men det kommer att dröja innan hjälmar med den nya märkningen finns ute i butik.

Ny standard för hjälmar godkänd
I den nya standarden testas hjälmar på tre olika ställen, men de testas inte för hur de klarar rotationsfall. Foto: Mips

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har gått nio år sedan den gamla hjälmstandarden EN 1384 drogs tillbaka, eftersom standardens krav på säkerhet inte ansågs tillräckliga. Sedan dessa har den tillfälliga standarden VG1 gällt.

    I oktober 2023 blev den nya hjälmstandarden slutligen offentlig, efter att den godkänts av alla EU:s medlemsländer. Den nya standarden EN 1394:2023 innebär bland annat att hjälmar måste tåla kraftigare islag mot huvudet och dessutom klara en fallhöjd på 6,25 meter före ett hårt islag.

    Hjälmarna testas för islag på tre olika ställen, och bland annat simuleras en spark av en skodd häst i testet. 

    Den nya standarden innehåller dock inte någon test för sneda islag.

    Madelen Fahlstedt Mips Sv Vit
    Madelen Fahlstedt Foto: Mips

    – Skälet är att det ännu inte finns någon standard för att testa hur hjälmar klarar rotationsfall. Nu finns ett förslag till standard som förhoppningsvis kan godkännas nästa år, säger Madelen Fahlstedt, biomekanisk expert på företaget Mips, som utvecklat ett säkerhetssystem för hjälmar just med tanke på rotationsfall.

    – När teststandarden väl är godkänd av alla testinstitut kan den arbetas in i ridhjälmsstandarden, men det kommer att ta ytterligare tid. I väntan på det kan hjälmtillverkare välja att själva testa hjälm-ar enligt den nya standarden, säger Madelen Fahlstedt.

    Det kommer att dröja innan det finns hjälmar ute till försäljning som är testade enligt den nya standarden.

    13 000 personskador sker varje år i samband med ridning och hantering av hästar. De flesta som skadar sig är tjejer i åldrarna 10–19 år.

    Konsumentverket

    – Det beror på när testinstituten har möjlighet att ta emot hjälmar för tester enligt den nya standarden, säger Beata Dahlén, sortimentansvarig för säkerhetsutrustning på Hööks.

    – Vi har två modeller som vi vill få testade så snart som möjligt. Förhoppningsvis kan den ena modellen testas före årsskiftet, men det vet vi inte ännu.

    Så fort det finns hjälmar ute som är testade enligt den nya standarden kommer Hööks att sluta sälja hjälmar som är testade enligt den tillfälliga VG1-standarden.

    – Vårt mål är att våra kunder ska känna sig trygga, säger Beata Dahlén.

    Ingen tidsplan för hjälmregler

    Svenska Ridsportförbundets förbundsläkare Margareta Rödén är glad över att den nya standarden äntligen är på plats.

    – Vi har nu börjat fundera på när vi kan kräva att tävlingsryttare ska ha hjälmar testade med den nya standarden, men har ännu inte någon tidsplan klar.

    Så vad är rådet till den som behöver en ny hjälm nu?

    – Att läsa hjälmtestet som Folksam gjorde 2021 och följa rekommendationerna i det.

    Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 19/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden