Veterinärt
10 oktober 2017 12:30
Ridsportplus

Ny studie: Lång och djup form gynnar inlärning

En forskargrupp har undersökt vilken fysisk och mental inverkan som lång och djup form har på hästen.
Svaret är entydigt: en positiv mental inverkan, klart lösgörande effekt och ökad steglängd i trav.

Ny studie: Lång och djup form gynnar inlärning
Inger Lise Andersen, professor i Etnologi, har sammanställt en studie som kommit fram till att ridning i en lång och djup form gynnar hästen. Foto: Håkon Sparre/Visporthorses

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

  Två etologer, en expert på biomekanik, två veterinärer och en ridlärare bildar den forskargrupp som undersökt vilken fysisk och mental inverkan lång och djup form har på hästen.

  Standardisera LDR metodiken
  Målet med studien var att standardisera metodiken kring LDR, long deep round, som en träningsmetod för att sträcka ut hästens överlinje, lösgöra den och bygga upp ryggmuskulaturen samt undersöka om träningen hade någon stressreducerande effekt eller ej.
  Långt innan LDR blev det begrepp som numera diskuteras livligt, har etablerade ridhandböcker som Müselers Ridlära och Anders Lindgrens Dressyrskola förespråkatt att hästen ska ”läggas ner” i slutet av varje ridpass och även mitt under träningen, om den börjar bli spänd.

  Bibehållen schvung
  Det innebär att hästen får stretcha genom att den steg för steg mjukt drar tygeln ur ryttarens hand och sänker huvud och hals till en låg position, med bibehållen schvung.
  Lindgren uttrycker målet så här: ”Hästen ska se ut som en regnbåge i profil” och ”Hästen ska se ut som om den vill äta sanden”.

  Åtta hästar i studien
  Studien som nämns ovan utfördes vid ett ridcenter i Norge och omfattade åtta hästar. De reds i 20 minuter i LDR, vilket videofilmades för senare granskning av deras beteende.
  Dessutom undersöktes musklerna med tryckalgometer för mätning av smärta och muskelspänning efter avslutat ridpass.

  Kontroll med longering
  Som kontroll genomfördes longering av hästarna i fem minuter före och efter ridning, med samma mätningar.
  – Det finns ett klart samband mellan hästens mentala och fysiska tillstånd, säger professorn i etologi Inge Lise Andersen, som gjort sammanställningen av studien.
  – Bästa utgångspunkten för inlärning är en positivt inställd häst som är avspänd och samtidigt fokuserad. Ett negativt känslotillstånd kommer däremot att på sikt reducera elasticiteten i muskulaturen och minska rörligheten.

  Positiva resultat
  Hästarna belönades med verbalt beröm och en klapp varje gång de var avspända. De fick själva bestämma huvudets position i skritt och trav, träningen byggde på frivillighet från hästarnas sida.
  – Det ska vara en mjuk och stadig kontakt mellan hästens mun och ryttarens hand. En korrekt och stadig kontakt ger hästen möjlighet att hitta balansen under ryttare och att hitta rytmen i gångarterna, säger Inge Lise Andersen.

  Fick Sträcka sig fritt
  Hästarna fick fritt sträcka sig så djupt de ville, men inte djupare än att de hade styrka nog att bära sig själv.
  – De sista tio minuterna av LDR:ridningen hade den högsta poängen vad gäller hästens välbefinnande.
  – En del av dessa positiva effekter följde med till den sista longeringen. Den effekten är något vi ska undersöka i nya studier kring längre tids användning av LDR och även med andra former av jämfö­rande träning som kontroll.

  Källa: Sportshest.no

  Denna text publicerades första gången den 5 oktober i Ridsports pappersutgåva nummer 19-2017.

  Hingstar Online

  Just nu 133 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar