Sverige
28 februari 2014 12:02

Ny teknik på Flyinge automatfilmar din ritt

Nu finns ett helt nytt sätt att filma din ritt utan assistent. Det är finska företaget Filmme som tagit fram ett kamerasystem som installeras i ditt ridhus och följer din ritt helt automatiskt. Din tränare kan sedan sitta hemma i soffan och ge feedback live genom ett headset i ditt öra.

Ny teknik på Flyinge automatfilmar din ritt
En kamera i ridhuset följer din ritt, som visas direkt via länk hos din ridlärare som kan befinna sig var som helst. Roland Thunholm

Det nya systemet finns nu installerat i Flyinge stora ridhus och är tänkt att användas i utbildningssyfte samt på tävling.
– Kameran är en så kallad self-filming-kamera. Genom ett armband kan du starta filmningen och kameran följer sedan automatiskt ryttaren, säger Marianne Wittbom Lilja, VD Flyinge.

Kamerasystemet finns redan installerat på Flyinge sedan några dagar tillbaka och kommer främst att användas i utbildningssyfte, för att både elev och lärare ska kunna titta på ryttaren. Även tävlingsryttare ska kunna hyra ett armband och få sin tävlingsritt för en liten avgift.

– När kameran är installerad är den sedan alltid redo att filmas. Det enda som krävs för att starta kameran är att man trycker på knappen på armbandet och sedan följer kameran just den ryttare som har armbandet på sig, oavsett om det är fler ryttare i ridhuset, säger Jenna Enbuska på Filmme.

Kvaliteten på filmningen ska vara bättre än om man filmar vid hand, menar Marianne Wittbom Lilja. Skakmomentet försvinner när det inte står en person bakom kameran.
– Det här skapar fantastiska möjligheter. Våra elever kan träna för Kyra som sitter hemma i England och ger instruktioner till våra elever i Sverige. Vi har även presenterat tekniken för landslagstränarna som är väldigt positiva, säger hon.

Filmme finns på mässan i Göteborg under helgen och demonstrerar sitt kamerasystem. Vill man investera i utrustningen landar prislappen på cirka 100 000 kronor, exklusive installation.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden