FodersituationenTorrt hö i storbal försedd med plast är en relativt ny variant av grovfoder. Plasten gör höet enklare att lagra utomhus, men systemet väcker en del frågor.
Ny typ av grovfoder när torrt hö plastas in
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Universitetslektor Cecilia Müller, SLU, förklarar att det är viktigt att känna till att inplastningen inte innebär att höet plötsligt blir hösilage.
– Det är för lite fukt i ett redan färdigtorkat hö för att någon ensileringsprocess ska kunna sätta i gång. Men det kan finnas risk för mögelangrepp, eftersom den lilla fukt som finns i höet stannar kvar inne i balen genom att den är försedd med plast, säger hon.
Inga studier gjorda
Det här är ett obeprövat sätt att förvara hö, enligt Cecilia Müller, och det finns inga vetenskapliga studier kring det.
– Man måste fråga sig enligt vilka principer grovfodret är konserverat och sedan följa den linjen hela vägen vid förvaringen, säger Cecilia Müller och fortsätter:
– Höets konserveringsprocess bygger på att det är så torrt och har så låg vattenaktivitet att inga mikroorganismer kan växa till i materialet. Om man sedan plastar det är grundförutsättningen för ett bra resultat att höet verkligen är så torrt att det skulle kunna förvaras utan att plastas in.
Risk för mögel
Vid höskörd används skulltork för att torka bort det sista vattnet i höet, så att det blir stabilt att lagra.
Fakta
Fakta: Inplastning
Så går det till
Gräs kan konserveras på olika sätt för att behålla näringen och förhindra att mögel och bakterier förstör fodret.
För att erhålla hö minskas vattenhalten i gräset genom flera dygns torkning och vändning. Slutprodukten hö är mycket torrt med en torrsubstanshalt (ts) på 84 procent och uppåt.
Andra metoder för konservering sker genom ensilering; jäsning i syrefri miljö. Då skördas gräset i mycket blötare skick och plastas. Resultatet blir ensilage och hösilage. Ensileringsprocessen upphör vid cirka 50 procents torrsubstanshalt, vilket innebär att hösilage är ett mellanting mellan hö och ensilage.
– Om inplastat hö avger fukt inne i balen, är risken för mögeltillväxt stor. Det är alltså inte en metod för att rädda slaget gräs som skulle ha blivit hö, men som legat för länge på slag.
Dessutom tillkommer risken för fukt utifrån.
Det krävs många lager plast för att förpackningen ska bli helt tät mot utifrån kommande fukt, genom fåglar som hackar hål eller annan påverkan på balen.
– Detta är ett ganska nytt och oprövat foder, så det ska bli intressant att följa utvecklingen, framför allt vore det bra att följa upp den mikrobiologiska aktiviteten inne i balen under lagringen. Det är positivt att det kommer något nytt, alla innovationer på grovfoderområdet behövs.
Grovfodret kräver genomtänkt förvaring för att hålla god kvalitet.
Förenklar hanteringen
Per Håkansson är ordförande i Hästen i Skåne och har lång erfarenhet som grovfoderproducent. Han berättar om orsaken till att man har börjat plasta in hö.
– Eftersom hö lätt suger åt sig fukt och kan mögla, skyddade vi tidigare höbalarna genom att lägga halmbalar runt om och ovanpå, efter att det skulltorkats. Numera, när vi har maskiner för att plasta in ensilage och hösilage, används dessa också till att plasta in de traditionella torra höbalarna. Därmed kan de förvaras utomhus utan att fördärvas av vädret, de kan faktiskt stå i flera år om de förvaras rätt. Det förenklar hanteringen mycket.
Fakta
Fakta: Inplastat gott för tjurar
I ett amerikanskt försök höll sig höbalar försedda med en särskild plast som andas, mycket bra och kunde förvaras utomhus utan problem i tio månader.
I ett test av smakligheten, där ungtjurar fick välja på det plastade höet respektive nätade balar som förvarats ute och hö som förvarats inomhus, var de mest förtjusta i det inplastade höet. De valde det 15 av 18 gånger och åt dessutom dubbelt så mycket av det.
Källa: Artikeln Breathable film wrap improves hay consumption av Kevin J Shinners, sept 2015. Hay and Forage Grower. Studien publicerades i the Professional Animal Scientist Journal.
Färre lager
Plast är dyrt och i regel läggs bara några få lager utanpå höet, jämfört med hösilage där det krävs minst åtta lager. Det innebär att man måste vara försiktig vid förvaring, så att det inte går hål på plasten.
– Det allra bästa är om det går att köra hem de nypressade balarna från fältet och plasta dem hemma på gården, i stället för att göra det på fältet, säger Per Håkansson.
Nackdelen är att om det skulle gå hål på plasten blir en större del av balen förstörd än när det lagras inomhus utan plast.
Vanligare utomlands
I bland annat Tyskland och Danmark är det ganska vanligt att plasta in hö.
– Eftersom höet är så torrt sker det inte någon riktig ensilering, säger Landskonsulent Eric F Clausen vid danska SEGES.
– Så länge plasten är intakt, behåller detta hö i regel en god hygienisk kvalitet. Det största problemet är nog att de torra, hårda grässtråna oftare tar hål på plasten än vid vanlig inplastning, och att fodret därigenom blir kontaminerat. Vi har inte gjort några studier på inplastat hö, utan detta är baserat på praktisk erfarenhet, säger han.
Fakta
Fakta: Viktigt att tänka på
Alla former av inplastat grovfoder ska förvaras på jämn, väl dränerad yta. Ett nät över balarna eller en presenning kan skydda dem från fåglar.
Balarna behöver kontrolleras ofta och eventuella hål lagas så fort som möjligt, vilket görs med särskild lagningstejp. Det är särskilt viktigt att kontrollera plastat hö, eftersom minsta fuktinsläpp påbörjar en mögelprocess i balen.
Märk de balar som har lagats och använd dem först.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på