Avelsnyheter
15 december 2014 14:59

Nya avelsindex för 2014

Som en lite tidig julklapp till uppfödarna och andra – avelsindexen 2014 är klara.

Mest spännande är förstås de nya hingstar som får sina första index. Flera av dem har fått samla avkommeresultat under flera år på grund av trenden med sjunkande antal betäckningar per hingst och på grund av att en liten andel av deras avkommor kommer till test.

Det är glädjande att se att de flesta av de nya hingstarna går in på index som ligger över genomsnittet, i flera fall rejält över. Svenskfödde Dalwhinnie (SWB) 1180 är årets högst rankade nykomling och går direkt in på fjärde plats i rankingen. Dalwhinnie (SWB) är uppfödd av Birgitta och Torsten Hansson, Västra Hoby Stuteri, som haft ett otroligt framgångsrikt år i år med sina uppfödningar ur den svenska stofamiljen 31, Elmarina-familjen.

Bravour 1197 har haft ett synnerligen framgångsrikt år med sin första årskull – näst bästa fadershingst i hoppning vid 3-årstesten efter Cardento och far till ettan  och trean på Rikssto. Han avrundar året på bästa sätt genom att bli bäst av alla nya hopphingstar på hoppindexrankingen (tolva).

Ytterligare nio dressyrhingstar, sex hopphingstar och en fullblodshingst har fått index för första gången i år. De hingstar som kom nya förra året med höga index har sjunkit några pinnhål, vilket hör mer till regel än undantag för hingstar med unga avkommor. Det är naturligt, då indexet de första åren är lite osäkert och kan variera en del innan avkommorna kommer upp i klasserna på tävling. Av den anledningen kan det vara bra att ha koll på indexens medelfel, för att veta hur mycket de kan slå åt olika håll.

Fullständiga listor över hingstar och deras index samt allt du behöver veta om avelsindex hittar du HÄR. Blup.se beräknas uppdateras med de nya indexen för ston och hingstar, testresultat och sammanställda tävlingsresultat inom kort. En längre artikel om hingstarnas index publiceras samtidigt i Ridsport nr 1 2015 på ASVH:s hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-