Dressyr, Ponny
11 februari 17:01
Ridsportplus

Nya indelningar i ponnydressyren – här hittar du reglerna

RegeländringFrån 1 januari är det nya regler som gäller i ponnydressyren. Ridklubbarna väljer nu själva om klasserna ska delas upp i kategorier eller utifrån ryttarens ålder. Vid tävlingarna i Halmstad var det första gången en tävling arrangerades med RÅ. Ridsport har pratat med landslagsledaren Pytt Hamberg som var på plats och såg premiärtävlingarna.

Nya indelningar i ponnydressyren – här hittar du reglerna
I ponnydressyr kan C-ponnyerna mycket väl hävda sig bland D-ponnyerna säger Pytt Hamberg. Ett exempel på detta är Ellen Olsson på Daylight som blev uttagna till EM. Foto: Madeleine von Koch/Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Nu är det inte bara ponnyns storlek utan valet finns att låta ryttarens ryttarens ålder avgöra vilka ekipage som tävlar mot varandra i ponnydressyr. Från 1 januari är det helt nya regler som gäller. Arrangörerna väljer om tävlingen ska gå utifrån ponnykategori (PK) eller ryttarålder (RÅ). Går tävlingen som PK finns det två olika alternativ att gå efter, och går tävlingen utifrån RÅ kan startfälten se helt annorlunda ut.

Vid helgens observationstävling för ponnyer reds för första gången en nationell dressyrtävling med RÅ som kategoriindelning – årets två första dressyrtävlingar i Helsingborg och Rappestad delades båda två in i ponnykategorier. Intresset för tävlingarna i Halmstad var rekordstort med 55 anmälda ekipage i observationsklasserna.
– Det var roligt att det var så många som ville starta och det har aldrig varit så många tidigare, säger landslagsledaren Pytt Hamberg till Ridsport.
– Inför tävlingarna i Linköping ser det likadant ut, tillägger Pytt.

Som arrangör var det intressant och utmanande med de nya reglerna, berättar tävlingsledaren Malin Hidgård.
– Systemen var inte riktigt klara, men vi kunde säkerställa så det blev rätt i TDB och Equipe stöttade upp oss jättebra, säger Malin till Ridsport.
– I själva tävlingsmomentet var det sedan ingen skillnad, även om det blev långa dagar med så många startande. Men det är roligt att arrangera stora tävlingar, säger Malin glatt.

Öppnar upp för fler ekipage

Tanken med den nya åldersindelningen är att klasserna ska öppnas upp för flera ekipage. Möjligheterna blir större inte minst för B-ponnyryttare som vill tävla på högre nivå, de överåriga ryttarna som vill fortsätta tävla ponny och vuxna som vill kvala till ungponnyfinalerna. Redan förra året reds alla OBS-tävlingar förutom SM utan kategoriindelning, och nu ökas alltså möjligheterna att arrangera tävlingarna med denna indelning. Pytt Hamberg tycker det är jätteroligt att det blir fler möjligheter med RÅ, och att det inte spelar så stor roll hur stora ponnyerna är.
– Det märks tydligt att C-ponnyerna hävdar sig mycket bra bland D-ponnyerna, säger Pytt Hamberg.

Något som Pytt tycker är extra roligt är att de allra minsta ponnyerna nu får tävla på samma nivå som de större. I Halmstad var visserligen endast ett ekipage anmält i RÅ12: Alma Sjöblom på sin B-ponny Ironhill Red Neck, och enligt TR ska en RÅ12-klass med bara en startande egentligen ridas som en Clear round. Alma fick dock dispens och startade i RÅ16-klassen med gott resultat. Även dessa unga ryttare på sina små ponnyer får alltså från och med nu tävla i FEI-klasserna och även i kür. Med det är de i teorin möjliga kandidater till att tas ut till internationella mästerskap.
– Men om de ska tävla internationellt måste de vara minst 12 år eftersom det är FEI:s lägsta ålder, säger Pytt Hamberg, som nu hoppas att det blir fler anmälda i RÅ12-klasserna så de får tävla mot varandra istället för mot R16-ryttarna. I och med RÅÖ kan vuxna tävla ponnyer eftersom ingen övre åldersgräns finns, men ekipaget måste förstås vara proportionerligt.

När klasserna blir för stora för att domarna ska kunna döma dem på en dag finns möjligheten att dela på dem. I Halmstad skedde detta genom lottning, men möjligheten att dela på annat sätt finns också. Vid OBS-tävlingarna i Linköping i mars står det redan i propositionen att klassen delas utifrån vilka procent ekipagen uppnått vid tävling 2018 och 2019.

SM påverkas inte

SM-reglerna ändras dock inte, utan årets SM rids på samma sätt som förra året. Ekipagen delas in utifrån ponnykategori, och därefter delas de även in i grupp 1 och 2 för C- och D-ponnyryttarna.

Fakta

Fakta: Indelningar på dressyrtävlingar på ponny sedan 1 januari 2019:

Dessa indelningar gäller vid tävlingar som arrangeras utifrån RÅ:

RÅ12 – ryttare mellan 8-12 år
RÅ16 – ryttare mellan 13 och 16 år
RÅÖ – öppen för alla ryttare från 13 års ålder, ingen övre åldersgräns

Ryttare mellan 13-16 år väljer själva om de vill tävla i RÅ16 eller RÅÖ.

Dessa alternativ finns vid tävlingar som arrangeras utifrån PK:

Alternativ 1:
Kategori A och B: Ryttare max 13 år
Kategori C och D: Ryttare max 20 år

Alternativ 2:
Kategori A och B: Ryttare max 13 år
Kategori C och D: Tävlar tillsammans. Grupp 1 öppen för ryttare upp till 16 år och Grupp 2 öppen för ryttare 17-20 år.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-