Avelsnyheter
11 oktober 2019 18:44
Ridsportplus

Nya konceptet får tummen upp

ReaktionerDressyr ena veckan, hoppning den andra, unghästtävlingar mixade med internationellt och nationellt tävlande på 
Flyinge – det var något som föll i stort sett alla i smaken.
– Det var väldigt roligt och det tyder på att konceptet håller, sa Olle Kindberg, ordförande för det SWB som numera även äger Swede Horse.

Nya konceptet får tummen upp
Pernilla André Hokfelt var en av de ryttare som deltog i den trestjärniga dressyren. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dressyrveckan inledde och här blandades de traditionella Breeders-klasserna med ungdomsklasser och med internationellt tävlande. Antalet besökare på läktarna var hyggligt, där den fullsatta 4-årstestridningen med stjärnan Charlotte Dujardin som vanligt var den stora höjdpunkten.

    Det internationella startfältet var dock ganska magert.
    – Men frågan är hur vi ska locka ryttarna till avlägsna Sverige. Självklart vill vi ha hit fler och bättre ryttare. Kanske ska vi diskutera om vi inte ska engagera Patrik Kittel. Kopplingen mellan honom och sponsorn Saab är ju tydligt, sa Olle Kindberg.
    – Jag fick dock väldigt goda intryck under dressyrveckan med dess program som var bra komponerat.

    Lugnare för unghästarna

    De aktiva höll med.
    – Med enbart dressyrhästar på plats blev det lugnare för unghästarna, sa Charlotte Haid-Bondergaard och fick medhåll av sin man Rasmus Bondergaard.
    – Det var ganska skönt med den förhållandevis avstressade miljön för unghästarna.
    – Men nog piggar det upp när hoppmänniskorna kommer. Jag tror faktiskt att det är roligare för publik och sponsorer när de är med och dessutom blir ju programmet mer varierat.

    Bundergaards
    ”Med enbart dressyrhästar blev det lugnare för unghästarna”, tyckte Rasmus Bondergaard och Charlotte Haid-Bondergaard. Foto: Christel Behrmann

    Också utställarna upplevde det mycket positivt med delade veckor. Catrine Henriksson på Dressyrgården är visser-ligen specialiserad på dressyr men var kvar med sin monter bland de andra utställarna i gamla ridhuset även under hoppdagarna.
    – Försäljningen var betydligt bättre under dressyrdagarna. Nu under hoppningen har jag inte sett folk med så många kassar. Men jag tycker att det är helt rätt att dela på tävlingen och nu gäller det att man jobbar med evenemanget för att få hit mer folk.

    Anna-karin-nilsson
    ”Jag tror på konceptet med två veckor”, säger Anna-Karin Nilsson som har ansvar för utställarna. Foto: Christel Behrmann

    Anna-Karin Nilsson hade ansvar för utställarna.
    – Jag tror på konceptet med två veckor. Om folk har många hästar i sin verksamhet kan de ta med fler hästar, tävla i fem dagar och därmed vara borta kortare tid, menade hon.
    – Jag pratade med några av de utländska dressyrdomarna och de tyckte att tävlingen var jättefin och borde locka fler ryttare från kontinenten.

    Internationell atmosfär

    Carl-Walter Fox var glad vinnare av 7-årshoppningen (med Miss Blue) och är en -rutinerad Breedersryttare.
    – Det här var det bästa Breeders jag varit med på, sa han.
    – Framridningen, tunneln upp till rid-huset, den festklädda ridhallen, den stora resultatskärmen, underlaget, uppstallningen – allt var jättebra och gav internationell atmosfär. Med ett delat Breeders blandat med nationella hoppklasser kan man rida hästar av alla åldrar man har i stallet och det är fantastiskt bra.

    Mikael-nolin
    Mikael Nolin: ”Att blanda unghäst- och tävlingsklasser är utmärkt”.

    Hoppryttaren, -domaren och -uppfödaren Mikael Nolin har sett många unghäst-evenemang.
    – Det här var jättebra och ger bästa förutsättningar för både dressyr- och hopphästarna. Det man kanske missar är att man inte träffar dressyrryttarna, men man kan ju alltid köra hit och titta. Det gjorde jag.
    – Att blanda unghäst- och tävlingsklasser är utmärkt. Äntligen blir det ett riktigt samarbete avel–sport. Det blir ett naturligt möte, de tävlande blir ”fast” här och har då chansen att se vilka utmärkta hästar som föds upp i det här landet.

    Mattias ”Knatte” Gårdlund hade både gångarts- och hopptalanger med i Breeders.Även han gillade det nya konceptet.
    – De som är specifikt intresserade kan koncentrera sig på sin gren och etablerade ryttare har chansen att titta på framtidshästarna. Det blir också bra för Breeders, det blir mera attraktivt att ha hästar med här, tyckte han.
    – Sedan är det också väldigt trevligt med restaurangen som fått vita dukar, ett utmärkt sätt att med fina miljö tacka uppfödare och sponsorer.

    Carl-walter-fox
    Carl-Walter Fox: ”Det här var det bästa Breeders jag varit med på”.

    Den som inte ville dinera på ett bättre sätt kunde stilla hungern i den nyuppsatta food-courten precis utanför mässan. Köerna ringlade sig långa mellan de olika vagnarna och utbudet på thaimat, fish’n’chips, hamburgare, falafel, kebab och lite till var högst uppskattat.
    – Fantastiskt mysigt. Riktigt bra, ansåg Carl-Walter Fox.

    Nu väntar utvärdering

    För Olle Kindberg och hans styrelseledamöter i SWB väntar nu utvärdering av årets Breeders-arrangemang.
    – Vi börjar direkt jobba med nästa år och vi ska utvärdera årets upplaga ekonomiskt och organisatoriskt, sa han.
    – Jag har båda veckorna gått omkring och lyssnat på folk och visst, det finns detaljer att förbättra. Men det är ett väldigt roligt arbete.

    Sofia-farman-coprenicus-1-191005-rt
    ”Konceptet håller”, sa SWB:s ordförande Olle Kindberg (t v), som här delar ut pris till Sofia Farman och Copernicus Foto: Roland Thunholm

    Förutom det nya tävlingskonceptet var årets stora nyhet de två auktionerna, på dressyr- och hoppföl (och några unga ridhästar).
    – Auktionerna gick väldigt bra, jämfört med Europa riktigt bra. På dressyrfölen hade vi ett snitt på 138 000 kronor, på hoppfölen 120 000 kronor.

    A74q0020-(1)
    De båda auktionerna blev riktiga säljsuccéer och alla föl blev sålda för priser som står sig väl i europeisk konkurrens. Foto: Roland Thunholm

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden