Sport
27 februari 2014 11:41

Nya tag mot dopning

Svensk Travsport lanserar ett nytt antidopningsprogram med fler dopningstester på hästar i träning och infrysning av prover. Som vanligt kommer svensk ridsport att följa efter.

Nya tag mot dopning
Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström berättade om det nya antidopningsprogrammet på torsdagen. Roland Thunholm

Det nya antidopningsprogrammet presenterades under en presskonferens i Scandinavium på torsdagen. Syftet med det är att öka effektiviteten i antidopningsarbetet och göra det mer rättssäkert. 
– Världen ser annorlunda ut nu. Veterinärer och tränare rör sig fritt över gränserna, precis som olika preparat. Det gör att vi måste arbeta på ett annat sätt, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.

En av förändringarna är att fram tills nu har de flesta dopningsprover på hästar tagits i samband med tävlingar och lopp. Nu kommer fler prover att tas på hästar i träning. 
– Vi vill ha världens effektivaste antidopningsprogram för hästens bästa. Programmet är en utveckling av vårt djurskyddsarbete, det säkerställer att vi tävlar på lika villkor, säger Göran Åkerström.

En annan nyhet är att prover ska frysas in för att kunna analyseras först efter flera år när analysmetoderna har utvecklats. Mer förfinade analysmetoder har dessutom redan införts. Det ska också bli ett större nationellt och internationellt samarbete. Nyheterna införs under 2014 och 2015, och svensk ridsport kommer som vanligt att följa efter travsporten. Ridsporten har dessutom Internationella Ridsportförbundets regelverk att följa, detta är överordnat vid internationella tävlingar. 

Hoppryttaren Jens Fredricson välkomar nyheterna.
– Som ryttare blir man framförallt glad över att systemet blir mer rättssäkert, säger han.
– Vi elitryttare har nog ganska bra koll på det här, men det gäller att upplysa alla andra, till exempel hobbyryttare. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden