UtrustningBilder på hästar med hårt åtspända nosgrimmor i Falsterbo ledde till en namninsamling med krav på skärpta regler. Regelverket ses nu över både nationellt och inom FEI.
Nya tag mot hårt spända nosgrimmor
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Namninsamlingen, som startades av Hanna Fernström, kräver skärpta regler gällande nosgrimmor och hade i början av augusti fått närmare 18 000 underskrifter.
– Det som syns på bilden som används i insamlingen är fullständigt oacceptabelt, säger Göran Dalin, veterinär och ordförande i Svenska Ridsportförbundets hästvälfärdsråd.
– Hästar kan bara andas genom näsan, och då kan inte en nosgrimma få trycka ihop näshålen så att andningen försvåras. Hästar måste också kunna röra underkäken, vilket en hårt åtdragen nosgrimma begränsar, och det kan i sin tur leda till att bettet ger skador i munnen, fortsätter han.
Representanter från Ridsportförbundet har redan haft ett möte med Hanna Fernström som startade insamlingen, och frågan om nosgrimmor kommer att tas vidare.
– Vi måste diskutera om dagens regel på 1,5 centimeter är tillräckligt, och om vårt sätt att mäta är tillförlitligt. Många vill se ett mätverktyg och det finns flera olika sådana.
Förslag om ett standardiserat mätsätt
Hårt åtspända nosgrimmor har även lyfts av FEI:s hästvälfärdskommission, och nyligen kom förslag från FEI om att införa ett standardiserat sätt att mäta hur hårt en nosgrimma är åtdragen. Det förslaget har nu gått ut på remiss.
”Att mäta med fingrar är ett subjektivt mått, och FEI föreslår ett objektivt mätverktyg för att kunna mäta graden av åtspändhet på ett standardiserat sätt”, står det bland annat i FEI:s förslag.
Vilken grad av åtspändhet som ska tillåtas, liksom om mätningen ska ske på nosryggen eller på sidan av huvudet, har FEI inga förslag på i nuläget, utan återkommer efter konsultation med experter.
Enligt de svenska reglerna ska det vara 1,5 centimeter mellan nosrygg och nosgrimma, och överdomare är ålagda att kontrollera minst fem procent av alla startande hästar.
– Vi har sagt att vi kan komma att behöva öka antalet kontroller, och vi behöver också kunna kontrollera att ryttare inte drar åt nosgrimman efter en kontroll, säger Göran Dalin.
– För ett antal år sedan gjorde vi en riktad insats kring hovvård på tävlingsplatser. Vi lyfte på ett antal hovar, och det hade effekt. Kanske ska vi göra något liknande med nosgrimmor.
”Det är en glänsande idé”
Den svenska diskussionen om nosgrimmor tog ny fart i Falsterbo, och i överdomarrapporten från dressyren föreslås att Falsterbo har en monter på framridningen, bemannad med funktionärer som kan ta emot synpunkter och svara på frågor, enligt samma modell som i Aachen.
– Det är en glänsande idé, säger Göran Dalin.
Fakta
Så säger TR
- Enligt Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglemente är det förbjudet att rida med nosgrimmor som är för hårt spända. Det ska vara minst 1,5 centimeter mellan nosrygg och rem.
- Om en ryttare inte hörsammar en överdomares önskan om att lossa nosgrimman kan hen få en skriftlig varning eller böter för att inte ha hörsammat en funktionär.
- Överdomaren kan också besluta om startförbud för hästen mot bakgrund av att den inte är i tävlingsmässigt skick.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på