Dressyr
23 november 2020 13:48
Ridsportplus

Nya TR i dressyr skapar förvirring

FrågeteckenGäller gamla kval till MsvB även nästa år? Och vad menas med att man får göra maximalt två kvalförsök till de nya rundorna? Det är några av de nyheter i dressyrens TR som har fått ryttare att ställa sig frågor. Ridsport har rett ut vad som gäller.

Nya TR i dressyr skapar förvirring
Den 1 januari börjar nästa TR gälla. Foto: Marta Kent/iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När ett nytt tävlingsreglemente publiceras brukar frågorna dyka upp, och den här gången verkar det vara dressyrens reglemente som skapat flest frågor.

    I olika forum på nätet har människor försökt förstå vad som gäller med olika kvalregler.
    Nytt nästa år är att kval till MsvB genomförs i MsvB:1, inte som tidigare i MsvC. Därmed har frågan dykt upp vad son gäller för dem som redan har kvalat via MsvC.

    Ridsport har ställt frågan till Annica Lund, nationell samordnare för dressyr på Svenska Ridsportförbundets kansli, och hon har lugnande besked.
    − Kval som redan är genomförda gäller som tidigare under en period av 24 månader, säger Annica Lund och hänvisar till moment 205, kvalifikationsregler, i TR.

    Max två kvalförsök

    En annan formulering som vållat huvudbry handlat om hur man kvalar till de olika rundorna, som är nya i TR från 2021.
    Där står det att kvalgränsen ska ha uppnåtts vid ett av maximalt två kvalförsök, och många har undrat vad det betyder, och vad som händer om de två kvalförsöken har misslyckats.

    Annica Lund ger följande information:

    Häst utan tidigare kval med ryttare med eller utan tidigare kval

    • För att få starta klass som ingår i MsvB-rundan på 2* tävling måste ett kval uppnås i MsvB:1 på procent.

    • För att kunna starta i kvalklass som hör till MsvB-rundan på 3,4 och 5* tävling måste man uppnått minst 62 procent i MsvB:2 eller högre på 2* tävling

    • För att få starta MsvA klass på 2* tävling ska ekipage en gång uppnått 62 procent i Msv B:5, FEI:s Lagtävlansprogram Msv B (för juniorer) eller FEI:s Individuella mästerskapsprogram MsvB (för juniorer).

    • För att få starta i kvalklass som hör till Lilla rundan, Mellanrundan och Stora rundan ska ekipage ha startat MsvA-klass eller högre på 2* tävling och ha uppnått minst 64 procent i Msv A:1, FEI:s Msv A-program för Unga ryttare och/eller FEI:s S:t Georges på 2*-tävling, i aktuell klass som dömts av minst tre domare.

    Kval var för sig

    • Häst och ryttare som var för sig har startat på 3* tävling i Msv A:1, FEI:s Msv A-program för Unga ryttare och/eller FEI:s S:t Georges med lägst 64,00% räknas som kvalificerat ekipage och får då tillsammans starta i MsvB-rundan och Lilla rundan samt i kvalprogram i Mellan rundan och Stora rundan på 3, 4 och 5* tävling.

    Hur ska man då uttolka meningen ”vid ett av maximalt två kvalförsök” som står i TR vid varje punkt angående kvalen?
    − Om man ej rider på kvalprocent måste man gå ner ett steg och visa att man kan rida kvalprocent i den klassen, är svaret från Annica Lund.

    Nytt om utrustning

    Ridsport har också ställt frågor om vad som gäller angående utrustning. Bland annat har formuleringen att stigbyglar ska ha hela sidor återkommit, trots att den togs bort i förra TR då den skapade förvirring kring vad som gäller för säkerhetsstigbyglar med gummisnodd.

    Dessutom står det utskrivet att träns måste ha käkrem, men formuleringen att käkremmen kan vara kombinerad med nosgrimman (micklemträns), är borttagen.

    Något besked om stigbyglar eller hur ett träns med käkrem ska se ut vill Annica Lund inte ge i nuläget. I stället hänvisar hon till en utrustningslista som kommer att publiceras på Svenska Ridsportförbundets hemsida inför varje kalenderår.

    Vaggor förbjuds

    Andra nyheter på utrustningsfronten är att vaggor förbjuds helt. De har hittills varit tillåtna i nackstycket och i sidostycken.

    När det gäller bett blir det tillåtet att använda oledat tränsbett med rörliga parerstänger, Hanging cheeks eller Fulmer cheeks. Nytt är att tränsbettet måste vara minst 12 mm i diameter i alla hästklasser. Det gällde tidigare bara i unghäst- och childrenklasser.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden