Fälttävlan
24 februari 2022 10:46
Ridsportplus

”Största utmaningen är att hästarna är så olika”

LandslagOlof Axelsson är svenska fälttävlanslandslagets nye dressyrtränare. Han har smygstartat med månadsträningar under vintern och förra veckan var det landslagssamling och dressyrträning i tre dagar. "Det är fler likheter än skillnader mellan att träna dressyrekipage och fälttävlansekipage," säger 39-åringen som är peppad inför sitt nya uppdrag.

”Största utmaningen är att hästarna är så olika”
Olof Axelsson har redan börjat sitt nya uppdrag. Foto: Marielle Andersson Gueye

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dressyrtränaren Olof Axelssons kontakt med svensk fälttävlan tog fart för lite mer än ett år sedan då han började träna de svenska landslagen för juniorer och unga ryttare.

    De är fantastiska ryttare, vältränade med bra tajming och bra balans. Olof Axelsson om svenska fälttävlanslandslaget.

    Nyligen blev det officiellt att han också är seniorlandslagets nye dressyrtränareElisabet Lundholm slutar sitt uppdrag efter flera år.
    – Det känns jättekul, säger Olof Axelsson som har många års erfarenhet av att träna dressyrekipage, inte minst som dressyrlärare på Flyinges beridarprogram.

    – Det är fler likheter än skillnader mellan att träna dressyrekipage och fälttävlansekipage. Det största utmaningen när det kommer till fälttävlan är att hästarna är så olika. Det finns så många olika typer av hästar i fälttävlan medan dressyrhästar mer liksom är av samma sort. Fälttävlanshästar kan ha mer fullblodsinslag till exempel, säger han.

    Spännvidd

    – Hästarna i den svenska truppen har en väldig spännvidd. Där finns hästar som inte har så mycket gång, men de har andra förmågor som att vara riktigt bra i terrängen, medan hästar som är riktigt bra i dressyren kan få större utmaningar i de andra momenten. Det är intressant att arbeta med.

    – Men egentligen handlar det om att koka ner det till där dressyren börjar med att hitta avspändhet och takt och sedan ta det därifrån, fortsätter Olof Axelsson.

    Han smög i gång och hade månadsträningar för de landslagsryttare som är baserade i Sverige redan i november. Nu blir det lite mer resande då flera av de svenska landslagsryttarna är baserade i Tyskland och Storbritannien. Träningsupplägget blir en blandning mellan att dra ihop alla för att träna tillsammans och att tränarna åker till ekipagens baser.
    – Vi hade samling för alla i Skåne förra veckan, då träffade jag en del av ryttarna för första gången. För mig handlar det om att börja lära känna dem. Jag är ju inte så bekant med fälttävlansvärlden sedan tidigare, innan jag började träna ungdomarna. Men det är en så cool sport.

    Allsidiga ryttare

    Hittills har han imponerats av landslagsryttarnas allsidighet som ryttare.
    – De är fantastiska ryttare, vältränade med bra tajming och bra balans. Det är faktiskt slående. De har bra inverkan och fin kontakt med sina hästar.

    2022 är det VM-år. Dessutom jagar gänget ett OS-kval. Tanken är att Olof Axelsson ska vara med på så många tävlingar som möjligt. Dessutom har han kvar sitt tränaruppdrag för de svenska fälttävlansundomarna.

    – Jag är väldigt pepp på det här uppdraget, säger Olof Axelsson.

    Fakta

    Olof Axelsson

    Ålder: 39 år.

    Bor: I en by norr om Övedskloster i Skåne .

    Familj: Gift, två barn, tolv och 13 år, som båda rider.

    Bakgrund: B-tränare i dressyr, har varit aktiv med träning och eget tävlande sedan 1990-talet, bland annat jobbat som beridare i Tyskland och tagit upp flera hästar till Grand Prix. Sedan länge lärare i dressyr på Flyinges beridarprogram och har egen verksamhet som tränare samt några egna hästar.

    Aktuell: Nybliven tränare i dressyr för svenska fälttävlanslandslaget, har tränar junior- och young riderlandslagen i fälttävlan i dressyr sedan ett drygt år, och fortsätter med detta också.

    Dold talang: Tycker om att springa och har gjort en del ultralopp, det längsta tio mil.

    Kuriosa: Han och hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona är kusligt lika på rösten.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden