Dressyr
13 juli 2021 11:43
Ridsportplus

Nyströms hästar framgångsrika i Falsterbo

Sikte mot toppenDet blev en synnerligen bra måndag på jobbet för uppfödaren Lena Nyström. Fem av hennes uppfödningar hade kvalat till Falsterbo och fyra av dem gick till final i unghästklasserna. Alla hästarna är fallna efter olika hingstar och ingen av dem har samma mor. Dessutom reds alla fem av olika ryttare.

Nyströms hästar framgångsrika i Falsterbo
Uppfödaren Lena Nyström hade många hästar att heja fram under måndagens unghästfinaler i Falsterbo. Här flankerad av Taktil med Linn Larsson i sadeln och Carl Hedin på Reticulum. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Uppfödaren Lena Nyström hade två 4-åringar och två 6-åringar som gick till final i Falsterbo under måndagen.

    I 4-årsklassen slutade valacken Reticulum (e Revolution – Lauries Crusader xx, ägare Eques Management AB och Ulrika Bynander) på fjärde plats.

    Lena döper sina hästar efter medicinska termer och just Reticulum ställde till lite förtret för speakern. Reticulum reds av Carl Hedin.

    Reticulum_carlhedin
    Reticulum med Carl Hedin i sadeln. Foto: Roland Thunholm

    Här valde Lena Nyström hingsten Revolution därför att hon ville komplettera stoets trav som inte är så stor men med väldigt bra bakben.

    Fakta

    Reticulum

    Reticulum, nätmage, är den andra av förmagarna hos idisslare och kameldjur.

    Källa: Nationalencykopedin

    – Både stoet och hingsten har en bra galopp, säger Lena Nyström, som har använt Revolution fem gånger till olika ston och är mycket nöjd med de avkommor hon fått.

    Bakskygg som ung

    Ryttaren och unghästutbildaren Carl Hedin blev väldigt glad när han hittade Reticulum som 3-4-åring eftersom han gärna ville ha en avkomma till just Revolution. Han skrämdes inte av att han var lite bakskygg och inte helt lätt att komma upp på.

    – Jag är väldigt nöjd med honom och tycker att kombinationen med Revolution på ett sto med mycket fullblod blivit väldigt lyckad. Tanken är att han ska gå Breeders och Jönköping och sedan är ju målet unghäst VM 2022, säger Carl Hedin.

    Revolution Andreas HelgstrandUnghäst-vm 2019
    Revolution med Andreas Helgstrand i sadeln. Revolution är född 2013 e Rocky Lee-Rouletto-Wendenburg, ägare Helgstrand Dressage. Foto: Pernilla Hägg

    Hög ridbarhet viktigt

    Målet för Lena Nyström som uppfödare är att få fram hästar med hög ridbarhet och egenskaper som gör dem gångbara för internationell Grand Prix i dressyr. Inställningen tilltalar Carl Hedin som tycker att Nyström är en uppfödare som tänker rätt och är nyfiken på vad ryttarna vill.

    – Hon följer verkligen med utvecklingen både inom sport och avel, säger han.

    Totilasblod som stabilisator

    Taktil (e.Totilas-Tailormade Temptation) blev sexa i 4-årsklassen. Han är fortfarande hingst och är den ende av de fyra finalisterna som Lena fortfarande äger själv och dessutom egen uppfödning i hela fem generationer.

    Taktil_linnlarsson
    Totilassonen Taktil med ryttaren Linn Larsson. Foto: Roland Thunholm

    Modern, Scientia, är ganska het och därför har det passat väldigt bra med Totilas som stabiliserar det heta blodet. Taktil visades av Linn Larsson som fått förtroendet att utbilda flera av Lenas hästar de senaste åren. Planen med Taktil är att han ska visas på bruksprovet till våren.

    – Han har väldigt stora gångarter och behöver bli stark och växa i dem, säger Lena Nyström.

    ”Blivande GP-häst”

    Fontanell (e. Fürstenball-Ampere) slutade fyra i 6-årsklassen där han reds av Anita Roslund. – Han är stoet Allerfeinstes första avkomma och eftersom hon har lite dåligt tålamod men väldigt bra bakben och bra galopp passade det bra med Fürstenball. Fontanell är kanske den av de fyra finalisterna som jag tror allra mest på. Han kommer att gå hela vägen till Grand Prix med framgång, säger Lena Nyström.

    Anita Roslund är mycket förtjust i Fürstenball och när möjligheten öppnade sig att köpa föl efter honom fallna efter de av Lenas ston som hon tyckte allra bäst om var det lätt att bestämma sig.

    Fontanell
    Anita Roslund och Fontanell. Foto: Lena Nyström

    Förutom Fontanell har hon Fusion (val f  2011 e.Fürstenball-Topaasch) som redan går Grand Prix. Båda två köpte hon som föl av Lena Nyström. Anita Roslund tror även hon väldigt mycket på Fontanell som redan visat sig ha ett väldigt bra huvud, bra samarbetsvilja och lätt för att samla sig.

    Kort med förberedelse

    Rima (e. Skovens Rafael-Quaterback) är det enda stoet bland de fyra finalhästarna och slutade 11:a i 6-årsfinalen efter att ha varit tvåa i semifinalen. Hon reds av sin ägarinna Eva Fahlbrink som köpte henne av Lena Nyström som föl. Rima hade föl som 4-åring och därför haft lite mindre tid på sig att förbereda sig för de höga krav som ställs på unghästarna.

    Rimas mamma Queen rankar Lena Nyström som sitt bästa avelssto.

    – Hon är helt underbar att hantera. Hon var väldigt högt bedömd som ungsto både i Sverige och i Tyskland. Hon har en fantastisk mekanik i sina gångarter och är dessutom väldigt fertil. Jag brukar inte göra helsyskon men i detta fallet har jag faktiskt gjort tre stycken. Förutom Rima har Nina Bengtsson Retina som är sju år och Tove Melin 2-årige hingsten Respons.

    Tumme ner för ny bedömning

    Lena Nyström är väldigt nöjd med de prestationer som hennes uppfödningar stått för i Falsterbo och mycket glad för att ryttarna förvaltar dem på bästa sätt.

    Lenanystromimg_7240
    Lena Nyström. ArkivFoto: Jenny Schwieler Staaf

    – Jag är mycket tacksam för att tävlingarna blev av och tycker att det var lyckat med konceptet att dela på dressyren och hoppningen. Det blev en lugnare atmosfär för de unga dressyrhästarna och inte så mycket köer på vägen ner till Falsterbo, säger hon.

    Däremot är uppfödaren inte så positiv till det nya bedömningssystemet.

    – Gångartspoängen får för stor betydelse. Man borde vikta poängen så att gångartspoängen var 20 procent och det tekniska 80 procent. Det är ju dressyrhästar och inte gångartshästar vi föder upp, säger hon.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från årets hästfest i Falsterbo (22)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden