Körning
21 januari 2019 15:48

Nytt framtidshopp hemma hos landslagskusken Susanne Ankermark

KörningDen grå ponnyn Vincent har hittat ett nytt gott hem. Trotjänaren, d-ponnyn Sagaia likaså. Hos landslagskuskarna Susanne Ankermark och Emma Gustavsson i Linderöd i Skåne händer det saker. Inte minst importen av Glockenruhf, en trakhenervalack i sina bästa år.

Nytt framtidshopp hemma hos landslagskusken Susanne Ankermark
Körhästen "Glocken" fann Susanna Ankermark på en stor anläggning utanför Rostock. Foto: Eva Österlund

Vincent eller Brännornas Van Gogh som är det officiella namnet har landat hos en familj i Graz i Österrike, berättar Susanne.
– Han är superfin men en körponny som inte gillar att gå maraton och inte går fram är kanske inte det man behöver som kusk. Nu ska han bli dressyrponny hos en familj som är superglada för honom.

Susanne Ankermark tog hem totalsegern med Brännornas van Gogh.
Susanne Ankermark med Brännornas van Gogh.

Susanne har funderat på stor häst ett tag. Att det skulle bli en fuxvalack av ren trakhenerstam var kanske ödet.
– Vi hade tänkt lite på mecklenburgerblod men så hittade vi den här på en stor anläggning utanför Rostock.
”Glocken” e Dramatiker-Opal är en erfaren körhäst tävlad av välkände Werner Ulrich bland annat.
– Men körd i par, nästan aldrig i enbet, fortsätter Susanne. Dessutom var hästen ganska tunn och ur form när vi hittade honom. De hade många hästar på anläggningen och även Tyskland har ju haft torka och problem med foder förra året.

Tar det hela med ro

Att hästen har potential tyckte Susanne direkt. Annars hade hon ju aldrig köpt honom. Nu har han landat i lugnet på gården i Äsphult utanför Linderöd i Skåne och tar alla nyheter med ro.
Han ska mentalt våga gå från parhäst till enbetshäst och vara trygg med det, fortsätter Susanne och det får ta den tid det tar. Ambitionen är ju att vi ska tävla tillsammans men jag har inte bråttom med det.

Susannes tränare, Christer Pålsson, har också provkört Glocken.
– Först var han skeptisk men efter att ha kört den ändrade han sig nog. Hästen är inte dum, den behöver bättre självförtroende och bli mer säker. Saker som går att bygga upp om man inte ha för bråttom.

2susannemed_Öst
Susanne med Glocken och Emma Gustavsson med sin VM-ponny ”Anton”. Hela gänget laddar för framtiden i idylliska Äsphult i Skåne. Foto: Eva Österlund

Emma satsar på VM

Det blir alltså inga större tävlingar för Susanne och Glocken i år. Men för Emma Gustavsson är  det annorlunda. Världsmästerskapet för ponnyekipage är det som gäller och tioårige ”Anton”  (welsh partbreed) matchas mot det.

– Säsongen startar i holländska Exloo, säger Emma. Kan bli tufft men vi har lagt om träningen och det är många saker som har kommit på plats hos en väldigt speciell ponny. Nu känns det ju nästan lätt jämfört med hur det har varit. Anton är stark fysiskt också men det finns betydligt mer att hämta.
– Vi har kört lite Hjulkul i vinter bara för att bygga mot VM, fortsätter Emma. Perfekt sätt att träna och tävla och så himla kul.

I hagarna i Äsphult finns också Emmas framtidsprojekt. Ett sto med kombinationen welsh – fullblod. Bara två och ett halvt år men mycket intressant.
– Kanske blir det ett föl först innan Emma tar över, säger Susanne.

3kärlek
Kärlek finns också med i Emma och Antons träningskoncept.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden