Avelsnyheter
15 april 2019 16:35

Nytta och nöje kombinerades vid SWB:s årsmöte med avelsseminarium

ÅrsstämmaFölningar gav flera återbud, så det blev till slut ett 40-tal personer som deltog vid SWB:s årsmöte i Upplands Väsby under söndagen. Den nya styrelsen presenterades, och även om de inkomna motionerna avslogs kommer de att behandlas på olika sätt. Ridsport har pratat med SWB:s VD Helén Uddefors som sammanfattat dagen.

Nytta och nöje kombinerades vid SWB:s årsmöte med avelsseminarium
Helén Uddefors rapporterar från SWB:s årsstämma, där Per Håkansson höll i ordförandeklubban och Johan Hellander och Sofie Viksten var några av de uppskattade föreläsarna. Foto: Göran Smedberg

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Efter att SWB:s årsmöte hade flyttats från 31 mars (läs mer om datumflytten här) kunde så mötet hållas som det var tänkt söndag 14 april. Ett drygt 40-tal personer samlades på Scandic Infra City i Upplands Väsby, där både medlemsmöte och fullmäktigemöte hölls direkt på varandra. Ny mötesordförande var Per Håkansson, och SWB:s VD Helén Uddefors berättar för Ridsport att Per fungerade utmärkt på den posten.

190415_goransmedberg_perhakansson
Ny vid ordförandeklubban var Per Håkansson. Foto: Göran Smedberg
190415_goransmedberg_helenuddefors
Helén Uddefors vid årsmötet. Foto: Göran Smedberg

När det gällde antalet medlemmar som dök upp på mötet hade Helén gärna sett att det kommit fler.
– Jag har dock full respekt för dem som inte kunde komma, vi fick många återbud på grund av fölningar och det blir ju så när mötet ligger under den här tiden. Det här är absolut helt fel datum för årsmötet och det är en del av förklaringen till att det blir så få, dessutom är det långt att åka för många även om Stockholm ligger mitt i Sverige.
– Men visst hade jag gärna haft 90 stycken på mötet som vi hade på avelsseminariet dagen innan.

190415_goransmedberg_fullmaktigemote
Ett drygt 40-tal medlemmar kom på SWB:s årsmöte i Upplands Väsby. Foto: Göran Smedberg

Valberedningens förslag röstades igenom

En ny styrelse röstades fram helt enligt valberedningens förslag, där Olle Kindberg valdes om som ordförande, och valdes om gjorde även Per Jansson och Ann-Kristin Karlsson. Nya i styrelsen blev Camilla Ericson och Gustaf Johansson.
– Inga andra förslag lades fram, säger Helén Uddefors.

SWB:s styrelse ser därmed ut på detta sätt efter årsmötet:

  • Olle Kindberg, ordförande
  • Per Jansson
  • Ann-Kristin Karlsson
  • Camilla Ericsson
  • Gustaf Johansson
  • Monica Björkdahl
  • Aja Blomberg-Andersson
  • Nina Känsälä
  • Pär Eriksson
  • Charlotte Liliemark
190415_camillagustaf
Nya i styrelsen blir Camilla Ericson och Gustaf Johansson. Foto: SWB

Revisorerna Kristina Andersson och Kenneth Olsson valdes om, nyval blev det för Katarina Remnemark. I valberedningen behövde både Anahita Arai och Tomas Torgersen avgå efter att ha varit invalda i sina maximala två perioder. Nya i valberedningen blev Monica Müller och Annica Lönnqvist, och som ny sammankallande istället för Anahita Arai valdes Agnes Mårs.

Båda motionerna avslogs

Som Ridsport tidigare skrivit om hade det kommit in två motioner till årsmötet, en motion om att tidpunkten för SWB:s årsmöte ska ändras i stadgarna, samt en motion om ändra SWB:s hälsokrav inför bruksprovet gällande hingströntgen (läs mer om motionerna här). Rent formellt avslogs båda motionerna, men Helén Uddefors är tydlig med att båda ärendena kommer att behandlas.

När det gäller datumen för årsstämman har styrelsen fått i uppdrag av stämman att komma med förslag på en mer lämplig period än den som finns idag. I SWB:s stadgar står det att ordinarie fullmäktigemöte ska hållas innan juni månads utgång, och alla regionala föreningar ska ha hunnit hålla sina respektive årsstämmor innan SWB kan hålla sin. Förslaget i motionen var att tidsperioden skulle ändras från oktober-15 mars.
– Alla var överens om att mötet inte ska hållas på hösten, för då måste vi ansöka om brutet räkenskapsår, förklarade Helén, samtidigt som hon också förtydligade att man gärna vill tillmötesgå och hålla SWB:s årsmöte tidigare.
– Mötet kom fram till att det inte ska ligga i april eller senare, däremot skulle det kunna fungera med fram till 31 mars, det är inte för sent.

Motionen om hingströntgen hänvisades i sin helhet till SWB:s avelsutskott där den veterinära expertisen finns som kan hantera denna fråga.
– Årsmötet är helt fel forum för en fråga med den detaljeringsnivån, det är inte möjligt att besluta om detta på årsmötet, förklarade Helén.

Storslam för SWB Mälardalen

SWB Mälardalen tog storslam vid utdelningen av priser. Föreningen vann pris som ”Årets arrangör”, och föreningens medlem Johan Henriksson utsågs till Agrias Ung-SWB-stipendiat – det var första gången stipendiet delades ut.

190416_johanhenriksson_goransmedberg
Johan Henriksson fick Agrias Ung SWB-stipendium. Foto: Göran Smedberg
190416_swbmalardalen_goransmedberg
SWB Mälardalen utsågs till Årets arrangör. Foto: Göran Smedberg

Till arrangörspriset nomineras föreningarna av domare och deltagare, och priset är en summa som arrangörerna får använda till att gå ut och äta tillsammans. Ung-SWB-stipendiet delas ut till en ung eldsjäl (under 25 år) som är delaktig i någon av SWB:s regionala föreningar. Nomineringen sker genom att de regionala föreningarna har motiverat en ungdom de tycker förtjänar att uppmärksammas, och belöningen är ett penningpris på 2 500 kronor.

190415_goransmedberg_avelskonferens
Avelsseminariet på lördagen lockade ett 90-tal medlemmar. Foto: Göran Smedberg

Uppskattat avelsseminarium

Avelsseminariet som hölls dagen innan var mycket uppskattat. Punkterna som togs upp var ”Ferrari eller Volvo? – Avla för det temperament du vill ha” med Hanna Sassner från SLU, ”Hur kan vi främja och mäta hästvälfärd” och ”Hästvälfärd i vår vardag” med Sofie Viksten, ”Uppfödarkalkylen och Kvalitetsmärkning av hästverksamhet” med Maria Pettersson från HNS och ”Fölning och fölets första tid” med veterinär Johan Hellander.
– Det är en stor vinst för de medlemmar som kommer på avelskonferensen och årsmötet att höja sin kompetens och sitt nätverkande, tycker Helén.
– Många som kommer tycker att de kombinerar både nytta och nöje.

190415_goransmedberg_hannasassner
Hanna Sassner från SLU. Foto: Göran Smedberg
190415_goransmedberg_mariapettersson
Maria Pettersson från SLU. Foto: Göran Smedberg
190415_goransmedberg_sofieviksten
Sofie Viksten. Foto: Göran Smedberg
190415_goransmedberg_johanhellander
Johan Hellander från Menhammars Stuteri. Foto: Göran Smedberg

Fördelen för de medlemmar som går på både seminariet och mötet är insikten man får i SWB:s arbete och ekonomi, samt att man kan göra sin röst hörd.
– Här får man en möjlighet att uttrycka sin åsikt i en konservativ andra, säger Helén som upplever att mötet hålls i en öppen anda.
– De som har åsikter kan också uttrycka dem.

Långsiktiga satsningar

Något som Helén tyckte var gemensamt för alla ”SWB-människor” var glädjen över hur bra det går för rasen runt om i världen, och nu känns det som alla gemensamt vill fortsätta jobba på framåt i samma anda. Ekonomiskt har SWB det senaste året gått med en stor förlust, men den har varit planerad. Likviditeten är god, och det finns gott om pengar att hämta ur Arvid Aaby Ericssons stiftelse.
– Därför kan vi nu tillåta oss att satsa långsiktigt med bland annat IT-utveckling och marknadsföring, och vi kommer att följa upp ekonomin tight, förklarar Helén.

Mest akut är förbättringen av Språngrulla, vilket Ridsport redan skrivit om tidigare (läs mer här). Men SWB ska även arbeta med att integrera IT-miljön och erbjuda ett större mått av självservice.
– Det är ett stort projekt, men det behöver bli mer modernt och lättjobbat. När vi slipper springa med papper och blanketter kommer vi få tid över till att hålla på med annat.

När det gäller marknadsföringen fortsätter SWB att följa sin målsättning med lobbyverksamhet för att synas vara med överallt.
– Det är något vi bestämt oss för att göra, avslutar Helén.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym