Sjukgymnastik för häst är ett område som är stadd i kraftig utveckling. Flera tekniker för rehab på humansidan kan efter anpassning användas även på häst. En världsauktoritet på området, Narelle Stubbs, besökte i helgen Helsingborg och höll en mycket uppskattad clinic.
Nyttiga lärdomar från Narelle Stubbs

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Narelle Stubbs är sjukgymnast med doktors- och masterexamen i veterinärmedicin och håller clinics runt om i världen när hon inte arbetar med topphästar i Wellington, USA eller är engagerad i forskningsprojekt. Fysioterapeuten Jessica Larnö lyckades få hit henne för en tvådagars clinic i Sverige och den blev snabbt fulltecknad av intresserade fysioterapeuter, djursjukgymnaster, djursjukskötare och veterinärer.
Narelle förklarade och visade på tre olika hästar det som är viktigt att observera: assymetri i muskelansättningen, ojämna hovar, hästens hållning och sätt att röra sig. Till hjälp att bena ut om hästarna hade en enda orsak till sina problem eller flera, använde hon de hjälpmedel hon varit med om att utveckla och utvärdera i vetenskapliga studier; kinesiotejp, olika elastiska band samt lätta länkar att fästa runt kronranden. De senare är till för taktil stimulering, något som var nytt för flera av deltagarna.
– De retar känseln i nervbanorna och får hästen att börja använda de muskler som av någon anledning blivit försvagade, berättade Narelle Stubbs.
Något hon hela tiden återkom till var vikten av att observera vad som sker, att objektivt granska hästen framför sig.
– Det första jag lade märke på den här hästen var att den inte vill stå jämnt med sina fyra ben, han ställer hela tiden det ena frambenet något längre bak, sade hon om en av patienterna.
Den visade sig ha mycket ojämna framhovar: en med låg trakt och en med hög. Hela hästen var assymetrisk och han gicks igenom mycket noggrant innan en plan för rehab lades fram.
– Det finns hopp om den här hästen, eftersom han ändrade sitt rörelseschema när vi provocerade med de elastiska banden. Just nu är han svag i vänster fram och höger bak och tar betydligt kortare steg med dessa ben, men det går att åtgärda genom rätt träning.
– Sjukgymnastik handlar inte enbart om rehab hemma, det behövs i lika hög grad på hästar som står uppstallade på klinik efter olika ingrepp, berättade Narelle. Det finns massor av övningar som djursjukskötarna kan aktivera hästarna med. Det är som med människor – det sämsta man kan göra är att vila i sängen efter en skada eller operation.
Clinicen hölls på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg och en fortsättningskurs planeras redan.
Ett mer utförligt referat från clinicen kommer i ett kommande nummer av Ridsport.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på