Blogg
6 oktober 2013 23:00

Superduper Warmblood Bonanza

Söndagens bryderier är positiva med följande ämnen: hurra hurra vad SWB är bra, Åhh tjejer hurra vad ni är bra, håll masken och slutligen får jag be om en smula tacksamhet. Mot vem? Vad du än tror på: Gud, RGB, Carl Hester eller Bacchus som hade en filial i Flyinge.

Sista dagen på championatsveckan påminns alla nördar om att underbart är kort – eller alldeles tillräckligt långt. Denna nörd har haft närkontakt med Rich Fellars, Messi Äng och A’ha samt Uncle Blue och det är inte fy skam. Jo föralldel, en del tvåbenta mer har det blivit: glada uppfödare, ryttare och hästägare. Samt gänget som säger ##?!**##&& på väg till bilen, lastbilen, mopeden eller på väg hem i Allén.

Det var ett suveränt år för SWB-hästarna med nästan identiska prislistor, speciellt på dressyren som på den fronten varit ett mörkt kapitel. Det här med Breeders Trophy respektive Championats-vinnare verkar förvirra ganska många, även en del i media-kollektivet, som ska ha koll och förmedla klara fakta. Jag är nyfiken på hur Clipmyhorse kommenterade det. Å andra sidan är det tyska systemet med två prislistor i nästan alla regionala och nationella tävlingar klart förvirrande för oss. 

Det som gör Breeders-veckan till en stor fest när de svenskfödda hästarna gör bra ifrån sig är alla glada, stolta och tacksamma uppfödare som faktiskt är på plats. Glada över sin hästs resultar, stolta över sin egen prestation att ha valt hingst och sett till att fölet fått växa upp ordentligt, tacksamhet mot den ryttare som matchat fram den grova kolbiten till en oslipad diamant.

”-Sjukt försiktig”, sa Stina Lillje om Little Heartdrop

I 5-årshoppningen var topp-tre SWB-hästar men det kommer också en annan produkt ut från championaten, de många blivande ryttarstjärnorna.

Åhhh tjejer, vilka grejer ni åstadkommer!

Min favorit-klon Karin Martinsen får sällskap till labbet av ett gäng till som vi gott kunde ha användning för fler av. Min lista med motivering:
Karin Martinsen, såklart, vem vill inte ha fler av en 18-årig välridande hoppmissil?
Victoria Almgren, duktiga ”Vickan” får ihop pusslet med alla hästar, behandlar dem som individer och lyckas där till
Stephanie Holmén, en riktig barnstjärna från ponnytiden, idag klok som en bok om hoppning med känslan för hästen kvar.
Anna Hassö, för ingen har bättre hållbarhet och jävlaranamma, ridkänslan blir bara bättre med åren
Emma Emanuelsson, proffs ut i fingerspetsarna, född på en bana mer eller mindre, snart i full blom
Stina Lillje, hennes högljudda fanclub har helt rätt, Stina ”äger”, levererar och är ett med hästen. 

Jodå, det finns manliga ryttare i vår sport men tjejerna glänste mest i år, oavsett disciplin.

Om jag är helt ärlig så vill jag sätta Patrik Kittel i serieproduktion, här på Revolution.

Eftersom jag befinner mig bakom kameran då och då är det alltid lite spännande att se ryttarnas och hästarnas ”fighting face”, den där kämpa-minen som kommer fram när adrenalinet och fokus är på topp. Den är som regel mest framträdande i terrängen på fältävlansevenemang men förekommer inom alla disciplinerna. Frågan är alltid, ska jag publicera en bild där hästen är perfekt i spårnget eller steget med fint uttryck men ryttaren ser ut som under en svårare stund med kramp? Njet, det går inte.Ibland får man kasta så många bilder på grund av fågelholksmun, andäktigt slutna ögon, vilt grimaserande uttryck eller det absolut vanligaste – ryttaren som jobbar med tunga à la Janne Schffer [kids: googla vem det var].

Mattias, du kan öppna ögonen nu, ni är nere på marken igen.

När hallarna tömts på både hinder staket, folk och hästar så återvänder nördarna hemåt, trötta men nöjda. Väl hemma väntar övergivna barn och äkta hälfter, hundar som inte rastats och häst som bara vegeterat, kanske boxar ska mockas och familjen vill ha mat. Vardagen pockar på, under tiden alla nördar varit i Breeders-bubblan har jorden snurrat på utanför sport- och avels-Mecka i Flyinge. Över 200 flyktingar dog utanför Södra Italiens kust medan vi glatt auktionerade ut vackra unga hoppatleter på en tillställning präglad av överflöd. Att vara nörd innebär att man är så priviligierad att det går att försaka både arbete, familj, nära och kära för att utöva sin hobby in excess. Så låt oss vara tacksamma för att vi alla har möjligheten att fokusera på om den där hästen har rätt bakbensteknik i språnget, bli ovänner om teknikaliteter och förenas i slutsatsen att domarna har fel – istället för alla de många fruktansvärda alternativa verkligheter som finns runt om oss. 

Hästens skål!


Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden