Hästägartips
4 augusti 2020 08:55
Ridsportplus

Ojämn kvalitet på bettlösa träns

Ridsport testarBra inverkan och kvalitet — det är de två tyngsta bedömningspunkterna under Ridsports test av bettlösa träns. Fälttävlansryttaren William Nilson-Fryer har testat totalt sex av alla de bettlösa träns som i dagsläget finns på marknaden, och Ridsport kunde snabbt konstatera att långt ifrån alla bettlösa träns håller måttet.

Ojämn kvalitet på bettlösa träns
William Nilson-Fryer har testat alla bettlösa träns på flera hästar. På bilden till höger rider han Joël (val f -14 e Ampère-San Remo, uppf V B B M te Poele, äg Tina Hennix Hennix Horses AB). Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Intresset för bettlösa alternativ ökar. Dels bland de ryttare som vill kunna fortsätta rida och träna inför tävling om hästen varit hos tandläkaren. Dels bland ryttare som av andra skäl vill rida utan bett.

    Fälttävlansryttaren William Nilson-Fryer har testat totalt sex av alla de bettlösa träns som i dagsläget finns på marknaden.

    Under åtta veckor har han ridit trimpass på ridbanan, hoppat enklare hinder och galopptränat på fält.
    – Jag har testat tränsen på inridna hästar som förstår hjälperna tydligt. Jag har medvetet valt att inte testa de bettlösa tränsen på unghästar eller hästar under inridning. När man börjar rida bettlöst tycker jag det är viktigt att man gör det på en häst som är grundtränad, säger William Nilson-Fryer.

    Hänsyn har tagits till kvalitet, passform och inverkansgrad

    I utvärderingen av de bettlösa alternativen i testet har William Nilson-Fryer bland annat tagit hänsyn till kvalitet, passform och inverkansgrad.
    – Väljer man att köpa och lägga pengar på ett bettlöst träns  anser jag att det är för att man vill nå en annan typ av inverkan än om man till exempel bara skulle rida i grimma, säger William Nilson-Fryer.

    När man börjar rida bettlöst tycker jag det är viktigt att man gör det på en häst som är grundtränad.

    Inverkansgraden hör ihop med passformen, glappar eller rör sig tränset för mycket blir hjälperna fördröjda.
    – Blir det för dålig passform tycker jag inte att tränsen duger till annat än att skritta ut på. Det ska vara schysst mot hästen, säger William Nilson-Fryer.

    Trots att testet bara pågick under åtta veckor kunde Ridsport snabbt konstatera att långt ifrån alla bettlösa träns håller måttet.

    Under testets gång har sömmar släppt, limmade läderremmar gått isär och fastsydda ringar börjat lossna.
    – Vi fälttävlansryttare ställer höga krav på vår utrustning. Det ska vara hög kvalitet och det är en säkerhetsaspekt att du som ryttare vet att utrustningen håller och optiskt kan kontrollera utrustningen för att göra en bedömning om den håller. Utrustningen ska dessutom tåla att du sköljer av den i ljummet vatten efter varje ridpass, säger William Nilson-Fryer.

    Kallquist_01
    Källquist Gen-X Bettlöst Foto: Sandra Nordin Johansson

    Källquist Gen-X Bettlöst

    • Tillverkat i amerikanskt läder. Mjukt fodrad nosgrimma och pannband. Rostfria söljor.
    • Cirkapris: 975 kronor
    • Färg: Svart.
    • Storlek: Cob, full och x-full.

    Omdöme: Väldigt snyggt svart träns i cross-under-modell. Lädret är mjukt och följsamt. Remmarna på tränset har många sömmar.

    Remmarna som går längs hästens underkäke är två läderremmar som är både ihoplimmade och ihopsydda. Under de åtta veckorna testet pågick kom det in smuts och svett i skarven mellan de två remmarna, vilket gjorde att tråden i sömmen påverkades.

    Inverkansgraden var relativt låg då tränset lätt gled på de olika hästarnas huvuden under ridning.


    Globus_02
    Globus Winnetou Foto: Sandra Nordin Johansson

    Globus Winnetou

    • Tillverkat av vegetabiliskt garvat buffelläder. Tvådelat nackstycke. Beslag i rostfritt stål.
    • Cirkapris: 449 kronor.
    • Färg: Svart, brun, new tan.
    • Storlek: Pony, cob, full och x-full.

    Omdöme: Globus Winnetou är väldigt likt Källquist Gen-X, men har större spännen och lädret är något hårdare.

    Under de åtta veckor långa testet gick Globustränset sönder redan efter fyra ridpass. Det trots att inget av ridpassen var speciellt dramatiska. Remmen under käken delade sig i två och flera sömmar släppte. Även sömmarna som ska stabilisera ringen vid nosgrimman släppte. Remmen på nosgrimman var lång och fastnade lätt i ringarna och störde.


    Dyon_02
    La Cense by Dyón Foto: Sandra Nordin Johansson

    Williams favorit: La Cense by Dyón

    • Ergonomiskt nosgrimma, två flyttbara knutar och läderskydd över nosryggen.
    • Cirkapris: 1 599 kronor.
    • Färg: Brun.
    • Storlek: Cob och full.

    Omdöme: Tränset med bäst inverkan, själva inverkan sitter i de flyttbara knutarna över nosryggen. Lädret är i bra kvalitet och flyttbara knutar gör tränset lätt att ställa in. Stabil nosrem och käkrem gör att det sitter bra på hästen. Ett extra plus att det är kompatibelt med Dyóns övriga sortiment, vilket gör att om du väljer bort käkremmen, kan du sätta bett på den remmen och använda det som kombinationsträns.

    Det negativa under testet var att de flätade knutarna gav skav på hästar med känslig hud.


    Bettlost-rubin_01
    Hööks Claridge House Foto: Sandra Nordin Johansson

    Bra budget-val: Hööks Claridge House

    • Bettlöst träns utvecklat av Ylva Rubin. Silverfärgade spännen.
    • Pris: 549 kronor.
    • Färg: Svart.
    • Storlek: Cob och full.

    Omdöme: Ännu ett cross-under-träns. Men denna variant har inga dubbelsydda remmar. Lädret är styvare och inte lika sladdrigt, därför känns det också mer hållbart. Tränset är mer enkelt utan några krusiduller, vilket gör det lätt att hålla rent.

    Detta bettlösa träns ligger också mer still på hästarnas huvud än vad de andra cross-under-tränsen gjort. Remmarna löper lättare genom ringarna och hästarna gillar tränset. Ett bra alternativ om du behöver rida bettlöst före en tävling till exempel.


    Farfield-sidepull_03
    Hööks Sidepull Fairfield Foto: Sandra Nordin Johansson

    Hööks Sidepull Fairfield

    • Sidepull med mjukt foder vid nos, nacke och pannband. Silverfärgade spännen.
    • Pris: 599 kronor.
    • Färg: Svart.
    • Storlek: Ponny, cob och full.

    Omdöme: Snygg och rejäl design.  Tränset är skönt och mjukt men är mer som en lyxigare och dyrare grimma.  Ringarna sitter välförankrade i sidorna på tränset.

    Passformen är inte klockren, även om ryttaren bara tar lätt i tygeln har tränset rört sig mycket på de olika testhästarnas huvud. Inverkan är därför låg och kanske passar detta bettlösa alternativ mer för lugna barbacka-turer på lång tygel i skogen än träning inför till exempel en tävling.


    Sidepull-claridgehouse_03
    Sidepull Claridge House Foto: Sandra Nordin Johansson

    Sidepull Claridge House

    • Sidepull med mjukt foder vid nos och nacke.
    • Pris: 479 kronor
    • Färg: Svart och brun.
    • Storlek: Cob, full och x-full.

    Omdöme: Ett väldigt rymligt träns, stort i storleken. Rejält, bra läder. Det är bra stabilitet på käkremmen och tränset sitter stadigt. Själva inverkan på tränset är bra och hästarna tycker mycket om det.

    Det som drar ner omdömet på tränset är  sömmarna, tyvärr känns det som att kvaliteten på tråden inte håller hela vägen.
    – Det känns som det finns en vidare mening med detta träns och dess konstruktion. Det hade varit ett fantastiskt träns om kvaliteten hade varit genomgående, säger William Nilson-Fryer.


    De bettlösa alternativens funktioner

    Det finns en uppsjö av bettlösa alternativ. Förutom sidepull och cross-under finns även ridkapson, hackamore, bosal. Alla påverkar hästen med tryck av olika slag.

    Cross-under: Korslagda käkremmar gör att vid tygeltag bildas tryck mot hästens ganasch och underkäke. Eftersom remmarna löper från nackstycket blir det även ett visst tryck mot nacken vid tygeltag.

    Sidepull: Verkar genom tryck på och runt hästens nosrygg. Till exempel: tar du i vänster tygel blir det tryck på höger sida. Finns i olika utföranden. Repgrimmevarianten är till exempel skarpare än ett sidepullträns i brett läder.

    Bosal: Bosal verkar bland annat genom olika presspunkter på hästens nosrygg. Eftersom tyglarna, som i denna konstruktion kallas för mecate, sitter under hästens käke blir trycket annorlunda än trycket från till exempel ett sidepullträns.

    Hackamore: Ett välkänt bettlöst alternativ som verkar genom att metallskänklarna ger hävstångseffekt och därmed verkar på hästens nos och nacke. Ju längre skänklar, desto mer hävstångseffekt.

    Kapson: Inverkar direkt på hästens nosrygg och ska därmed indirekt påverka hästens nacke och ryggrad. Kapsonen som fästs som en nosgrimma finns i olika varianter med alltifrån fast järn till helt i läder.

    Fotnot: Ridsport har valt att inte testa hackamore då det har hävstångseffekt och inverkan skulle bli svår att jämföra med de andra tränsen.

    Fakta

    Testpersonen

    Dragbilder_-bettlost_08
    William Nilson-Fryer. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Namn: William Nilson-Fryer.

    Bakgrund: Trestjärnigt meriterad fälttävlansryttare som bland annat tog SM-silver i fälttävlan 2018. William Nilson-Fryer är en uppskattad unghästutbildare och beteendeutredare. Han jobbade 13 år som delfintränare och jobbar med inlärningspsykologi hos djur.

    Gör: Han driver träning- och utbildningsstall tillsammans med sin sambo landslagsryttaren Anna Freskgård — som han dessutom coachar.

    Hästarna på bilderna: Gurkan (SWB f-14 e Camaro M-Mintage xx, äg William och Edwina Nilson-Fryer), La Liga (SWB f-06 e Camiell-Flamingo Z-Artist, äg Nina H Andersson) och Joël  (val f-14 e Ampere-San Remo, uppf V.B.B.M. te Poele äg Tina Hennix)

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden