Sportnytt
27 augusti 2019 10:07

Ojämställd ridsport diskuterades i Sveriges Radio

Topp mot breddÄr ridsporten jämställd hela vägen? Nej, menar Expressens ledarskribent Kajsa Dovstad. Hon fick både medhåll och motstånd i en diskussion i Studio 1 i Sveriges Radio på måndagseftermiddagen.

Ojämställd ridsport diskuterades i Sveriges Radio
Vid EM i Rotterdam var det tre män, Fredrik Jönsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, samt en kvinna, Malin Baryard Johnsson, som representerade Sverige. Foto: Roland Thunholm

För några dagar sedan skrev Kajsa Dovstad en uppmärksammad ledare i Expressen, där hon undrade varför de flesta svenska toppryttare i hoppning är män trots att den stora majoriteten utövare är kvinnor.
”I år består visserligen A-landslaget av fyra kvinnor och tre män, men granskar man de senaste tio åren framkommer en tydligt manlig slagsida. I snitt är endast en av tre landslagshoppare kvinna. Utan Baryard-Johnsson hade siffrorna varit ännu dystrare” skrev hon bland annat.

Män gynnar män

− Jag tycker att detta är märkligt i en sport som har så hög svansföring. Kanske beror det på att hästhoppning är fysiskt krävande, eller så beror det på att män äger hästarna och sitter på kapitalet, och att män gynnar män, sade Kajsa Dovstad i Studio 1 i Sveriges Radio P1 på måndagseftermiddagen.

Tvärtom i Sydney

Maria Gretzer, tidigare elitryttare i hoppning, deltog också i diskussionen, och nyanserade bilden.
− Inom svensk ridsport har jag aldrig någonsin känt att jag inte har samma chans som killarna. I OS i Sydney år 2000 var vi bara tjejer i laget, men det var aldrig någon som ifrågasatte om männen då var diskriminerade, sade hon.

Maria Gretzer sade också att de flesta som tar medaljer i hoppning är 30 år eller äldre, eftersom det krävs både rutin och erfarenhet för att nå toppen, och att kvinnor som föder barn har svårt att komma tillbaka efter barnafödande – eller väljer att avstå från att försöka.
−Det går absolut att komma igen, det har Malin Baryard Johnsson bevisat, men det är inte lika lätt. Och om jag hade valt att skaffa barn hade jag inte fortsatt med den extrema satsning det är, med allt resande och jobb nästan dygnet runt,  där man är borta i stort sett alla helger om året, sade Maria Gretzer.

Fler kvinnor i år

Även Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström deltog i diskussionen, men på grund av strul med tekniken fick hon bara en kort stund på sig.
− Det här är en spännande och omfattande fråga, och vi har en del fakta men vill ta reda på mer, sade Annika Tjernström som också poängterade att alla har lika förutsättningar inom ridsporten oavsett kön.
− Det finns många aspekter på detta, och det kan ha med mekanismerna i samhället att göra, som att fler män finns på högre positioner i samhället.
Annika Tjernström sade också att i landslagens A-trupper i de tre OS-grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan, är det i år 15 kvinnor och sju män.

Här kan du höra diskussionen, som börjar 1.31 in i programmet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 103 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym