Sverige
22 september 09:57
Ridsportplus

Olika syn på god ridning under möte om hästvälfärd

UppdateradEtt möte om hur ridsporten ska få bättre anseende hos allmänheten, ”social license to operate”, lockade tränare, forskare, veterinärer, försäkringsbolag och andra. Men när en domare visade en film på vad han ansåg vara god ridning hettade det till i salen.

Olika syn på god ridning under möte om hästvälfärd
Anders Eriksson var den som kom med idén till mötet, tillsammans med veterinären Sara Nyman. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var SCAW, en centrumbildning vid SLU som jobbar inom djurvälfärd, som bjudit in till mötet. Bland annat talade veterinärer och tränare. Syfter var att komma framåt i frågan ”social license to operate”, alltså hur ridsporten ska få allmänhetens gillande. Det är en fråga som fått allt större plats under senare år, och många olika aktörer jobbar med frågan.

– Det är hög tid för reflektion och eftertanke. Jag har känt en frustration över utvecklingen, i synnerhet i sociala medier. Det är riktigt tokigt emellanåt, inte alls enligt instruktionsboken, sade tömkörningsgurun Anders Eriksson, som var den som initierat dagens möte tillsammans med veterinären Sara Nyman.

Anders Eriksson efterlyste bättre utbildning som innefattar bland annat kapson, ett verktyg han själv använder ofta och upplever förbättrar hästvälfärden.

Han visade upp boken ”Can´t watch anymore”.
– Det är många som har den synen. Då ringer klockorna om att vi måste ta tag i problemet, det har gått väldigt långt, sade Anders Eriksson.

En siffra som kom fram var att 96 procent av befolkningen i Nederländerna är okej med att hästar tävlas, medan britterna har en mer avog inställning – endast 40 procent vill se hästar i sport.

När den internationella domaren Leif Törnblad visade en film som han menade visade god ridning blev det livat i salen. 18-åriga Maja Alexius som går på Berga Naturbruksgymnasium räckte upp handen och sade att hästen gapat och haft spända läppar.
– Att en häst gapar ibland tycker jag inte är så viktigt, om hästen inte är ihopdragen. Hästen är ett levande djur och gapar ibland, svarade Leif Törnblad.
Veterinären Anne Haglund gav sig in i debatten:
– Nej, nej. Den enda gången hästen gapar är när den äter.

Fw0a3468
Det var gott om deltagare vid mötet om ”social license to operate” som hölls på SLU. Foto: Sofie Sköld

Veterinären Sara Nyman lyfte frågan om alla prylar som säljs idag.
– Anatomiska träns? Har vi anatomiska byxor också? Anatomiska träns kan orsaka problem om inte öronen sitter där de borde enligt modellen av träns, sade hon.

En annan viktig insikt var att vi som tittar på hästar bedömer dem olika, apropå filmen som domaren visade.

– Tydligt är att alla som ser något ser olika saker, sade Sara Nyman.

Medias roll

Har då media någon roll i det här, borde tidningarna välja bort dåliga bilder? Ridsports redaktionschef Lena Sellman svarade så här:
– Om vi skulle sätta oss och censurera bilder är vi farligt ute. Vi som sitter på redaktionen är inte experter på något sätt, att vi skulle sätta oss till doms över en ryttare och skriva i en bildtext om hur illa det ser ut skulle inte vara bra. Dessutom ser vi olika saker, en ser ett pain face där en annan tycker att det ser jättetrevligt ut. Men framför allt är det viktigt i en journalistisk produkt att inte börja censurera.

Tomas Torgersen, som driver Gothenburg Horse Show, såg ett problem i att förbundet inte når alla.
– Hur ska vi sprida budskapet till de 25 000-30 000 tävlingsryttare där det är många som inte har så mycket kontakt med sina klubbar?

Göran Dahlin, veterinär och ordförande i Svenska Ridsportförbundets hästvälfärdsråd, svarade:
– Vi är överens om det problemet. Men det skulle kunna ske när licensen förnyas, det är sådana vägar vi funderar på.

Saknas utbildning

Ett problem som togs upp av veterinären Lena Malmgren var att det saknas utbildning inom veterinärvård för vanliga människor.
– Jag håller i kurser i hästsjukvård för Svenska Blå Stjärnan, och det är ett jätteintresse. Det finns information på nätet men om man inte har baskunskaperna kan det vara svårt att ta till sig, sade Lena Malmgren.

Ytterligare åsikter var att tränare och ryttare saknar kunskap i biomekanik, och att det borde finnas med under utbildningar.

Under mötet framkom en önskan att alla de som i dag arbetar med social licence to operate, på olika nivåer och inom olika förbund, borde samarbeta i framtiden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden