Hästägartips
3 juli 2014 09:42

Om det börjar brinna

Lågorna står höga och svart rök sprider sig i stallet där hästarna står. Ett påhittat scenario men som snabbt kan bli verklighet om olyckan är framme. Har ni fungerande och förebyggande brandrutiner i ditt stall?

Om det börjar brinna
Det finns mycket du kan göra för att se till att ditt stall är brandskyddat. Brandsläckare, till exempel.

Omkring 300 större bränder inträffar varje år inom lantbruket. För omkring hälften av dem är brandorsaken okänd – elfel tillhör dock den vanligaste. Med relativt enkla medel går det att förebygga bränder och förbättra möjligheten att släcka och evakuera hästarna om det börjar brinna.

Det du kan göra är att placera ut brandsläckare och brandfiltar på flera ställen i stallet där de är lättåtkomliga och synliga. Genom att installera brandvarnare, jordfelsbrytare till elledningar och att förse lysrörsarmaturer med säkerhetsglimtändare kan man minska risken ytterligare. Skadedjur så som möss och råttor gnager gärna på elledningar, detta kan orsaka kortslutning med brand som följd. Skadedjur bör därför hållas borta från stallet. Även hästen kan bita på elledningar om den kommer åt, så dessa bör skyddas i boxen. Damm och spindelväv på lampor och elledningar är inte heller bra, så avlägsna detta regelbundet.

Utrymningsvägar
Element och övriga uppvärmningsanordningar får aldrig täckas över och de ska självklart vara godkända att använda i stallar. En annan viktig sak att tänka på är att alltid hålla utrymningsvägarna fria och att aldrig blockera några dörrar.

Hö och halm tillhör lättantändliga material, om det börjar brinna på höskullen så är det av största vikt att stallets ventilation är brandsäker. Utan brandsäkra kanaler för ventilationen kan giftig rök snabbt dras ner i stallet. Det är även viktigt att hålla luckor och dörrar som gränsar till stallet stängda. En stängd dörr kan hålla branden ute och förhindra att den sprider sig ytterligare. Att röka i eller i nära anslutning till stallet är självklart förbjudet, en felplacerad fimp kan snabbt orsaka stallbrand.

Vid brand
Om det skulle börjar brinna i stallet så ska de människor som befinner sig i stallbyggnaden räddas och varnas i första hand. Ring därefter 112 för att kalla på hjälp innan släckningsarbetet påbörjas. Brandkåren kommer att behöva en adress för att snabbt kunna ta sig till stallet. En tydlig informationstavla i entrén med brandrutiner, viktiga telefonnummer och stallets adress kan spara många liv när sekunderna är dyrbara.

Genom att ha grimmor och grimskaft lättåtkomliga kan man påskynda evakueringen av hästarna. Tänk på att aldrig gå in i ett stall som brinner, det kan vara förenat med livsfara för ditt eget liv. Om det finns tid kan hästarna ledas ut men försäkra dig om att de är instängda eller uppbundna på en säker plats dit branden inte sprider sig. En lös häst kan springa in i stallet igen trots att det brinner så undvik att släppa hästarna lösa. En bra uppsamlingsplats som alla känner till är viktigt att ha, då får man snabbt en bild över om någon saknas och behöver räddas ur det brinnande stallet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden